Pyszna, wilgotna i aromatyczna babka pomarańczowo - czekoladowa, upieczona na podstawie zmodyfikowanego przepisu na popularną "Zebrę". 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową DELEKTA 1 szklanka soku pomarańczowego 100% (np.HORTEX) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rozpuszczalne np. PUCHATEK lub NESQUIK ok. 50g kandyzowanej skórki(...)dodawać porcjami, na przemian sok pomarańczowy i olej, a następnie cukier ze skórką pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną połączyć z kakao rozpuszczalnym. Do natłuszczonej foremki wlać najpierw jasne ciasto, a na wierzch kakaowe. Piec ok. 60 minut w temp
Praktyczna plprzed samymi świętami… Sama nie wiem dlaczego tak zwlekałam, bo smak piernika jest rewelacyjny. To ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na piernik. Najlepiej gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni ale jeśli będą, to 2 tygodnie nic się nie stanie, ciasto będzie równie smaczne. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej tortowej 0,5 kg mąki pszennej orkiszowej(...)mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić i przełożyć do szklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Podpowiedź: Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami Przygotowanie do pieczenia: Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach
W garach u GosiSernik z cynamonem, najłatwiejszy sernik dla początkujących Sernik z cynamonem - przepis, który spodoba się wszystkim zabieganym, zapracowanym i leniuszkom. Wystarczy 5 minut i ciasto na puszysty sernik możemy wstawiać do piekarnika. Sernik cynamonowy po upieczeniu jest cudownie kremowy, wilgotny i bardzo aromatyczny. To sernik, który zawsze się udaje i nie opada. Upieczecie go bez problemu, nawet jeśli to Wasz(...)nadal często piekę. Sernik z cynamonem - Cztery Fajery Puszysty sernik z cynamonem można zrobić na spodzie z ciasteczek lub bez niego. Ten upiekłam bez spodu, ale za to z czekoladowo cynamonową polewą. Unoszący się w całym domu zapach cynamonu, dyskretnie przypomina, że wielkimi krokami zbliżają się najpiękniejsze święta w roku. Sernik jest przepyszny i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanego naczynia. Przykryć i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. Podpowiedź: Piernik upiec 5 - 7 dni przed świętami Przygotowanie do pieczenia: Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 38 x 25 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia Każdą z części piernika rozwałkować na grubość(...)równomiernie obciążyć. Odstawić na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Piernik pokroić na 3-4 części i dowolnie ozdobić czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi, bakaliami. Polewa czekoladowa (twarda): 100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady 40 g masła W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać
W garach u Gositruskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki wody Dekoracja: galaretka truskawkowa 300 ml wrzącej wody perełki ażurki czekoladowe Wykonanie biszkoptu: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy i musu truskawkowego: Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa
Kuchnia MagdaLenysłodkiej śmietanki. Przepis na muffinki a’la brownie z kremem orzechowym nie należy do dietetycznych, ale raz na jakiś czas każdy może pozwolić sobie na małe co nieco. Składniki: ciasto 300 g mąki(2 niepełne szklanki) 100 g masła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku(...)syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy. W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę
Ciasta z tradycjamisobie ten magiczny składnik - KAKAO - to właśnie on sprawia, że czujemy się szczęśliwsi (na poziomie bilogicznym nasz mózg wydziela endorfiny - hormony szczęścia). Oto najprostszy przepis na babeczki czekoladowe ze składników, które każdy na diecie ketonowej ma w domu. Zrobienie ich zajmuje tylko 40 min ( uwzględniając czas pieczenia). :-) Składniki : • mąka kokosowa 50g • jajka 4 szt • olej kokosowy 60g • kakao 30g • łyżeczka(...)stewie i szczyptę soli. Miksujemy na puszysta masę ( nie krócej niż 10 min). Następnie wlewamy powoli (dalej miksując) olej z kakao. Delikatnie dodajemy mąkę i mieszamy szpatułką. 5. Przekładamy ciasto do foremek i pieczemy ok. 20min. Smacznego
Keto Przepisyteż mój mąż, narzeka i zrzędzi córka. Nie dopuszczam więc do tego stanu i staram się raz na kilka dni przyrządzić coś słodkiego. Dziś padło na surowe batoniki o czekoladowym (a raczej - karobowym) smaku z dodatkiem kandyzowanego imbiru, który będzie absolutnym hitem i składnikiem moich wielu słodkości (ten słodki imbir jest rewelacyjny...dlaczego nie odkryłam go wcześniej?!). Polecam! Składniki(...)łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm. Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy, a następnie wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiuInspiracja z blogu: Mała Cukierenka - z niewielkimi modyfikacjami. Ciastka nie tylko wyglądają uroczo, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Kuszą swoją kruchością i czekoladowym smakiem. Jeśli macie dzieci - to koniecznie wspólnie upieczcie takie ciasteczka, a zapewniam, że radość obum stronom będzie gwarantowana! Polecam! (około 18 sztuk) 100g masła 130g cukru 1 jajko (duże) 180g mąki pszennej(...)Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić
Di gotujeszkoły i musi wytrzymać w temperaturze pokojowej do 16.00... Myślę, może babeczki z jajeczkami, coś jak gniazdka. I wtedy Hania przychodzi z pomocą i mówi: a pamiętasz mamo to ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga(...)święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła małe czekoladowe jajeczka ew. posypka Przygotowanie: Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, którą stawiamy na garnku z gorącą wodą. Co kilka minut ściągamy miskę i mieszamy czekoladę
bistro mamamieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny. Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni , a naleśnik w nim nie pływa). Należy pamiętać(...)się mleka). Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie łączymy z serkiem waniliowym. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny aby banany nie ściemniały. Na każdy czekoladowy naleśnik wykładamy 2-3 łyżeczki masy budyniowej, następnie kładziemy na brzegu banana i zwijamy w rulon. Posypujemy resztą cukru pudru no i... Smacznego
W Moim Magicznym Domujakich dzisiaj chciałam Wam wspomnieć wymagają leżakowania więc trzeba się za nie zabrać dzień przed pieczeniem. Przepis podpatrzyłam u Anny na blogu Addio Pomidory . Ciasteczka są intensywnie czekoladowe, chrupiące i baaaardzo pyszne! Serca z Bazylei 100 g gorzkiej czekolady, połamanej 250 g mielonych migdałów 250 g cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 białka(...)kakao, przyprawy i mieszamy. Ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Dolewamy rum i roztopioną czekoladę, mieszamy by się połączyły. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypujemy delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Układamy
Dzieje kuchennej Wiewióryroku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis(...)czekolady mlecznej Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut
Zawsze głodna!Mąż kupił wcześniej kwiaty i czekoladę, nie ma wyjścia, trzeba świętować. Jak to ja, postanowiłam coś wyczarować w kuchni. Stanęło na torcie, kształt - oczywiście walentynkowe serce. Afrodyzjak? Czekolada - stąd czekoladowy biszkopt. Biszkopty nieskromnie mówiąc wychodzą mi pyszne i puszyste jak chmurka. :) Do czekolady idealnie pasuje mi kontrastowe połączenie z bitą śmietaną i mascarpone. A więc, potrzebujemy: Biszkopt: 4 jaja pół(...)ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa: 330 ml śmietanki kremówki
MamaOskarkaDziś na kolację niezawodny omlet biszkoptowy w wersji czekoladowej. Zawsze się udaje, nie wymaga dodatku żadnych spulchniaczy w postaci sody czy proszku do pieczenia - swoją puszystość zawdzięcza dokładnie ubitym białkom oraz delikatnemu wmieszaniu mąki i kakao. Podałam ze świeżym twarożkiem i orzechami (tzw. brain food , które korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu) :) Składniki : 2 jajka, podzielone na białka(...)laskowe lub migdały Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch
Chocolate Muffin Blogsmaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto odstawiamy na 20 minut do pół godziny. Po tym czasie masa powinna związać się na tyle, że można ją nakładać łyżką na papier do pieczenia. Pieczemy na 180 stopni przez(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dietetyczne-ciastka-z-fasoli/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('307bb9b0c4f81ac0dd3f1f6b58887116').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: czekoladowe ciasteczka z fasoli ciastka z fasoli placki z CZERWONEJ fasoli The post Dietetyczne ciastka (z fasoli) appeared first
dom-agi.plmogłam się powstrzymać. Wpadły mi w oko u Pomidorowej Ani , bo na zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu(...)opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże być bardzo świąteczny. Poza tym ciacha są naprawdę świetne - robi się je błyskawicznie i bardzo łatwo, i choć nie wyglądają powalająco, zaskakują bogatym smakiem. Do puszki jak znalazł!Czekoladowo-pomarańczowe całuski z nutą kardamonuSkładniki:(na 25-30 sztuk)125 g ciemnej czekolady (70%)100 g masła100 g cukru1 jajko200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczenia1 łyżeczka kardamonu1 łyżka kakaoskórka(...)pieczenia, wymieszać z kardamonem, kakao i skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciacho było dość słodkie, dlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkiPrzychodzę dziś do Was z tym prostym przepisem, który może spodobać się z kilku względów. Po pierwsze, pozwala wyczarować pyszne i mięciutkie czekoladowe babeczki, które potrafią zrobić nawet dzieci (wiem, bo moje już je poczyniły ). Zatem pieczenie tych muffinek to idealny sposób na wspólne i produktywne spędzenie czasu z dziećmi Co więcej, przygotowanie kremu,a nawet ozdabianie nim babeczek też(...)kakao, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy zimną wodę, olej i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zawartość wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy. Ciasto wykładamy do 12 foremek na babeczki wyłożonych silikonowym lub papierowym wkładem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20-25 minut. Upieczone babeczki zostawiamy do przestygnięcia
Lamarida.plGdy zrobiłam je pierwszy raz wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!gotowaną, którą możesz zastąpić ciecierzycą z puszki. Jeśli masz ochotę na słodkiego Sylwestra, sprawdź te przepisy: Biszkopty w czekoladzie z orzechami laskowymi Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą Praliny czekoladowe Mini omlety biszkoptowe z dowolnym przybraniem Niektóre przepisy są już stare i dawno wołają o aktualizację zdjęć, ale jeszcze mi się to nie udało, także wybaczcie mi. Wszystkie jednak przetestowane(...)posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część
Anioszek w kuchniTarta bez pieczenia z śmietanowo-serowym kremem i owocami Dziś mam dla Was prosty przepis na ciasto bez pieczenia. Pyszna tarta wypełniona śmietanowo-serowym kremem i owocami. W sezonie polecam dodać świeże owoce. Tu skorzystałam z owoców z puszki. Prosto i pysznie. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Taką tartą można też osłodzić jutrzejszy Dzień Kobiet Prosto i pysznie(...)zimnego mleka 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 4 łyżki (z lekką górką) śmietankowego serka kanapkowego 1 puszka owoców w syropie listki świeżej mięty opcjonalnie starta czekolada lub czekoladowe chrupki Przygotowanie: Ciasteczka rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Jeśli nie mamy takiego sprzętu ciasteczka można partiami wkładać do grubszego woreczka i rozgniatamy je wałkiem. Rozdrobnione ciasteczka przekładamy do miski. Wlewamy
Słodkie okruszkipewno, a Wy?;) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Kulicz craffin Składniki: 400g mąki luksusowej 200ml mleka 15g drożdży 4 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka masła skórka otarta z małej cytryny ziarenka z laski wanilii(...)cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Żółtka rozetrzeć z pozostałym cukrem, ziarenkami wanilii i skórką z cytryny. Mąkę przesiać, dodać zaczyn i żółtka, wyrobić ciasto. Ciasto będzie delikatnie klejące. Odstawić na 10 minut, następnie dodać łyżkę masła i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryte ściereczką na godzinę (powinno co najmniej podwoić
Obiad gotowytaka deszczową pogodę nic tak nie poprawia humory jak coś słodkiego i czekoladowego. Moja propozycja zawiera w sobie obie te cechy, ciasteczka czekoladowe, miękkie, po prostu pyszne, dwa takie ciacha i już humor lepszy ;) Składniki na 12 sporych ciastek: 55 g masła 1 jajko kl M 110 g cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej tortowej 2 i 1/2 czubate łyżeczki(...)kakao, sodę, mąkę pszenną i miksujemy do połączenia. 4. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy i mieszamy. 5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta, formując ciastka. Pieczemy w 160 stopniach grzanie góra-dół z termoobiegiem przez 10-12 minut. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę aby przestygły. Smacznego
Gotowanie...to proste !macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw do lodówki(...)lodówce). Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw do lodówki(...)lodówce). Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarny S.O.S.Ostatni weekend nie dało się przesiedzieć spokojnie w domu. Jesień aż wołała, by ruszyć tyłek i pójść na spacer. Wychodzę więc do najbliższego parku z aparatem
Pink EnvelopeSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek
Luźna KuchniaOdkąd pamiętam nadziewam je najczęściej powidłami śliwkowymi, bo w takiej wersji smakują mi najbardziej, ale moje Dzieci eksperymentują z różnymi dżemami lub marmoladą, a nawet Nutellą czy innym kremem czekoladowym. W każdym razie czym nie byłyby nadziane - smakują wyśmienicie 😋 Do przygotowania rogalików dobrze jest użyć twarogu w kostkach już zmielonego, ale bardzo często robię go ze zwykłego sera, który uprzednio(...)pszennej DODATKOWO: powidła śliwkowe (lub gęsty dżem albo marmolada w ulubionym smaku) cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Do miski wrzuć wszystkie składniki i zagnieć ręcznie lub hakiem miksera elastyczne ciasto. Zrób z niego kulę, zawiń w folię, spłaszcz lekko i wsadź do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpuście w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę i wypełnijcie foremki sylikonowe. Można z masy kokosowej zrobić kulki i oblać czekoladą, albo rozłożyć kokos do wyłożonej papierem do pieczenia foremki od ciasta. Oblać czekoladą i pokroić w prostokąty. Przepis na 30 malutkich serduszek. 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) 70 g białej czekolady 30 ml śmietany kremówki(...)silikonowe. Utemperować czekoladę, lub czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku (garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej). Woda w garnku nie może dotykać miski. Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj
Piekarz-Kucharz-Garkotłukobrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiCiepłe lody to znakomity deser dla najmłodszych. Bardzo prosty w przygotowaniu, mega słodki smakołyk, który znakomicie sprawdzi się jako przysmak na długie jesienne wieczory. Wyśmienite lody
Smakowite DaniaKolega zaproszony, więc czas na przygotowanie szybkiego i smacznego deserku - babeczki z czekoladą sprawdzają się znakomicie. A już samo ich przygotowanie jest fantastyczną kucharską przygodą dla
Z notatnikaWitajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkoniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na części (np. na 3, nie muszą być równe). Każdą z nich rozwałkowujemy na placek grubości ok. 4-5 mm, delikatnie podsypując mąką, i wycinamy gwiazdki (można użyć innego kształtu(...)ciasteczka wystygną, roztapiamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. W jeszcze ciepłej maczamy łyżkę, podnosimy ją do góry, aby nadmiar czekolady spłynął i tworząc w powietrzu zygzaki, pozwalamy spływać czekoladowej strużce wprost na nasze ciasteczka :) Kiedy czekolada zastygnie możemy już jeść nasze Cranberry Noël :) Smacznego
MyCookBook.plZostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący. * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)przeszedł lodówkowymi zapachami. * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności
My Culinary ArtSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i
DefinicjaSmakułyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości
kulinarnyswiatdomiwaniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy(...)wyłączamy, wyjmujemy formę, otwieramy ją i wykładamy naszą babkę na talerz. Jeszcze letnią babkę oblać jedną z podanych poniżej polew, lub dowolną inną. Ja posypałam także pokruszonymi migdałami. Polewa czekoladowa: - 90g masła - ok.1/3 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) - 2-3 łyżki kakao - 1 łyżeczka mleka W rondelku roztopić masło z ksylitolem, dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę
Smaczne Zdrowe