czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. :) Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem. Wartość odżywcza 1 porcji: 125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g Składniki(...)jogurtem i dokładnie mieszamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieWitajcie, Dzisiaj publikuję przepis na prośbę czytelniczki Agnieszki, która tak do mnie napisała: „Witam. Poszukuję przepisu na ptasie mleczko, ale takie jak klika lat temu robiły
Przepisy BabciPiernik w formie babeczek? Czemu nie? Kto ma ochotę na piernikowe muffinki? Zapach w domu nieziemski :) SKŁADNIKI (na 17 babeczek) 2 szklanki mąki
Moje Kuchenne Rewelacjeprosty, ale głównie chodzi o efekt wizualny, więc można użyć jakichkolwiek czekoladowych muffinek, nawet gotowych z dobrej cukierni. W takim wypadu zamiast kruszenia jednej na kawałki polecam roztłuc kilka czekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu. Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki 40 g ciemnego kakao 100 g - 120 g cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej 100 g czekolady cukrowe kości, czaszki do posypania Jedną
Pełny talerzPopularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna. Ciastka: 200g masła 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100g orzechów włoskich 100g czekolady mlecznej 100g rodzynek Polewa: 50g czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1. Mąkę mieszamy(...)miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników. 3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy. 4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy
Szefowa kuchnipewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny a przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy(...)patelnię. Mieszamy, gotując jeszcze 2-3 min. Jeśli kisiel jest za rzadki, dodajemy jeszcze z 1/2 łyżeczki skrobii rozmieszanej w kapce wody. Kisiel gotowy! Ja podałam go z budyniem czekoladowym bo to ulubione zestawienie Jaśka ale można zjeść też bez niczego lub z innym deserem. Pyyycha. Polecam. Mam nadzieję, że teraz żadne przeziębienie nas nie dopadnie. W zimie planuję robić
Mama z miastazmielonego (może być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem(...)składników). Na końcu wlewamy kremówkę i miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na schodzony spód. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Wstawiamy ciasto i pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas
Smak mojej kuchniTroszkę odpoczęłam, wyleżałam się, odwiedziłam dalszą rodzinkę. Krótki 4-dniowy wypad w Beskidy, tego mi było trzeba! Podczas wyjazdu unikałam kuchni, jak tylko było można, totalny
Nastoletnie WypiekanieBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła
Poezja smakupewno choć raz w życiu jedliście śniadaniowe czekoladowe kuleczki ze sklepu typu popularne Nesquik lub Mlekołaki. Co powiecie na ich domową wersję? Małe, okrągłe, bardzo czekoladowe, rano do gorącego mleka ideolo!! Kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale(...)łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Nic prostszego... wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości... z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta. Kuleczki umieścić na blaszce
Nastoletnie WypiekanieUpiec ciasto - białka ubić z cukrem, następnie wsypać powoli mak, wiórka i proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatułką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 26x21 cm), wylać ciasto makowo-kokosowe i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przygotować masę - 1 szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko, żółtka, budyń i mąkę rozmieszać dokładnie(...)makowo-kokosowy. Przygotować i ostudzić espresso (można użyć dowolnej kawy - rozpuszczalnej lub sypanej ważne, żeby była kawa). Biszkopty moczyć w kawie i wykładać na ostudzony krem. Całość polać polewą czekoladową (przepis - tutaj ) i posypać posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCiastka ugnieść łyżką lub zmiksować na krucho. Dodać roztopione masło i wyrobić gładką masę. Tortownicę (24 cm) wyłożyć folią aluminiową, następnie przełożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wyłożyć również boki ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Zalać żelatynę wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić. W małym garnuszku rozpuścić dodatkowe masło (ok 3 łyżek) z cukrem brązowym i 2 łyżkami śmietany(...)dokładnie, dodać posiekane marsy i Baileys'a. Wyjąć z lodówki tortownicę z gotowym spodem i ułożyć na niej połowę masy serowej, następnie polać ją połową sosu maślanego i połową czekoladowego, porobić esy-floresy. Nałożyć pozostałą część masy serowej, wygładzić i polać resztą sosu maślanego i czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Sernik nie będzie miał zwartej konsystencji - jest
sierotka maRysia w kuchniDelikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki
Na Ciasteczkowych Papierachblasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli placki wyszły niezbyt grube to piecz trochę krócej (ok. 15 minut). Po upieczeniu ciasta odłożyć do wystudzenia. Powidła przełożyć na patelnię i dodać pokrojone bakalie wg uznania. Rozgrzać je, by się lekko skarmelizowały, a następnie ciepłą masą przełożyć pierniki. Jedną warstwę można przełożyć powidłami(...)się "nie przegryzą". Dobrze więc upiec go wcześniej. Gotowy piernik przechowuj zawinięty w ściereczkę lub pergamin. Jeśli chcesz, by piernik jeszcze dłużej zachował swoją świeżość możesz polać go polewą czekoladową lub lukrem jednak wg mnie nawet bez tego jest przepyszny i wystarczająco słodki. Przepis znalazłam na blogu: www.smakolykialergika.pl. Wprowadziłam w nim lekki zmiany
Mania Wypiekaniapieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)góry. Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :) Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ
My Culinary Artdłuższej przerwie, wracam do mojego piekarnika i muffinek. Z końcem października by było coś w klimacie Halloween, mam swoją wersję na słodko - czekoladowe babeczki. W miarę moich możliwości, udało mi się je przyozdobić pajęczyną bez pająka. Nic specjalnego, ale w towarzystwie horrorów klasy B, w nastój Halloween już się wczułam :) To co - trick or treat?:) Składniki suche 2 szklanki(...)Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z kefirem. Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzone dodać do jajek. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać ciasto kilka razy. Napełniać ok 3/4 wysokości foremek i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 - 20 min. Rozpuścić obie czekolady w osobnych naczyniach. Białą wysmarować gotowe muffinki
pink envelopeMoże jeszcze komuś przyda się przepis na perfekcyjne, czekoladowe muffinki idealne na sylwestra z przyjaciółmi. Są tak szybkie w przygotowaniu, że z pewnością zdążycie zrobić je przed wieczorną zabawą. Pięknie rosną, nie opadają, są po prostu najlepsze. Zapraszam! Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 170 g cukru pudru(...)miski. W jednej wymieszać suche składniki (również czekoladę), a w drugiej mokre składniki i jajko. Połączyć zawartość misek mieszając delikatnie, ale szybko (zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości). Gotowe ciasto nakładać do papilotek umieszczonych w formie lub do foremek silikonowych. Piec 20-25 minut w 190*C. Przepis Pani Doroty
Chocolate Muffin BlogWielkość formy : Ciasto kruche:60 dag mąki 3 jajka25 dag margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao15 dag cukru pudru Z podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone(...)rozpuszczony w mleku budyń i gotować aż zgęstnieje,przestudzić. Na kruchy jasny blat wyłożyć masę jabłkową,przykryć blatem kakaowym ,wylać masę serową,przykryć ostatnim blatem.Oblać polewą czekoladową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapodjęcie decyzji o "budowie domu" 😍 Znajdziecie go TUTAJ Drugi dzień (czyt. wieczór) należał więc do pieczenia. Ciasto robiłam z trzech porcji, bo domek spory, a ja jeszcze z ciasta chciałam zrobić podkład (również odpowiednio większy), kilka ozdób czyli bałwanka, choinkę, płotek, drabinę, drwa na opał, ławeczkę i kilka innych, które nie zmieściły się "na planie", no a z pozostałości, które(...)która jest na tyle duża, że wszystko pomieściła, ale Wy możecie wykorzystać choćby kawałek sklejki. Dach- nie zrobiłam dachówek z prostego powodu- zapomniałam ;) Ale tu z pomocą przyszły potłuczone czekoladowe płatki corn flakes. Przyklejone do cieniutkiej warstwy gęstego lukru siedzą na tym dachu tak jak powinny. Jeśli chodzi o oświetlenie, to możecie w środek włożyć takie choinkowe (20sztuk
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry, lubicie makaron na słodko? Mi z dzieciństwa kojarzy się zawsze makaron ze śmietaną i truskawkami. Dziś pokażę wam jak taki prosty przepis może
Niezły Młynekżurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw piekarnik(...)składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba
codojedzeniamokre-mieszamy trzepaczką do połączenia. Do drugiej miski dajemy składniki suche-mieszamy. Następnie do składników suchych dajemy mokre i wszystko mieszamy trzepaczką do połączenia składników, i uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto ma być lekko lejące. Dzięki temu babeczki idealnie wyrosną, będą puchate, puszyste i wilgotne. Następnie formę na muffinki wykładamy papilotkami, i napełniamy je do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy do suchego(...)cukrem pudrem na sztywno dodajemy masło orzechowe i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa, lub szprycy i dekorujemy babeczki według własnego uznania. Ja posypałam je czekoladową posypką, orzechami. Babeczki wstawiamy do lodówki i gotowe :) Bardzo polecam, są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Mega orzechowe. Życzę smacznego :) Zapraszam również na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKażdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki(...)wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego
Gotuj z Agnesmalakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia. Łatwiej jest jednak użyć metalowej klamry, którą można bezpośrednio umieścić na paterze, na której będzie ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze(...)schłodzony spód i wstawić do lodówki na 4 godziny lub na noc. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej na marmurową deskę i ostudź. Kiedy czekolada lekko stężeje nożem zeskrobuj czekoladowe wióry. Udekoruj zimny sernik czekoladowymi wiórami i migdałowymi jajkami w czekoladzie. The post Wielkanocny sernik matcha na zimno appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaJeśli choć raz w życiu zrobicie czekoladowe drożdżowe zaręczam Wam, że będziecie do niego wracać :) Na stronie takie przepisy można znaleźć np. tu lub tu . Dziś czekoladowe pączki (smażone na głębokim oleju – mniam, mniam) z kremową polewą i posypką z Oreo. Z podanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży(...)rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z kakao. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość
Ciastkozercyramach zachcianki, przygotowałam bardzo smaczny bananowy chlebek. Można go jeść z różnymi dodatkami typu: ulubiony dżem, krem czekoladowy, świeże owoce... i co tam jeszcze chcecie. Idealny na śniadanie, jak i do kawy. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Już go więcej nie zachwalam, ale szczerze polecam :) SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany 3 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 szkl oleju 1 jajko(...)widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników. W drugim naczyniu połączyć pozostałe suche składniki. Wlać do nich masę bananową i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu chlebek wystudzić na kratce
Kuchnia w opałachmałe, kuszące słodkości były zbawieniem. Wracając do ciastek… Ciasteczka imbirowe są małe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady(...)cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
codojedzeniaKochani, tym razem coś prosto z Ameryki! U nas ciasto przybrało kształt foremek, w których zostało zrobione. A w środku dla wszystkich smakoszy tego wypieku - niespodzianka: płynna czekolada. Z każdym kawałkiem chce się więcej i więcej... Aż w końcu osiągamy ten moment, w którym czekolada sprawia, że w głowach pojawia się zdanie: "chwilo trwaj". Brownie z płynną czekoladą Porcja(...)pokruszyć, masło posiekać i rozpuścić w metalowej miseczce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, ostudzić. Ubić jajka, dodać cukier, miskować. Dodać mąkę, miksować. Wymieszać z masą czekoladową. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę rozlać do foremek. Piec 20 minut w 200 stopniach. Propozycja podania: ciepłe brownie z lodami waniliowymi i owocami
Kuchnia smakówpewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy wsad będzie zbyt wyczuwalny. Jakże się myliłam! Gdybym nie wiedziała z czego są zrobione, nigdy bym się nie domyśliła. Dominuje smak czekoladowy, a orzeszki dopełniają całość. Ich największym atutem jest to, że mogą się nimi delektować osoby będące na diecie bezglutenowej. Trzeba tylko pamiętać o zastosowaniu proszku do pieczenia bez dodatku mąki(...)Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut
zadanie-gotowaniemleka w proszku, ale nie chciało mi się go szukać i upiekłam ciasteczka "z głowy". Jest dużo podobnych wersji. Poza tym moje mleko czeka na wenę do zrobienia bloku czekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie(...)czekolady Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w 180 stopniach. (Powinny lekko się zarumienić z obu stron
Di gotujeUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do tego(...)kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 120ml wody Proporcje na blachę 24x24cm Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania
Cakes By KejtBabka jest przepyszna! Zjadłam 3 kawałki i chciałam jeszcze więcej! Mocno czekoladowa, smak buraków nie jest nawet minimalnie wyczuwalny. Brakuje mi słów, żeby opisać jak nieziemsko smakuje ta babka a co najlepsze jest bezglutenowa i bardzo zdrowa! Dzięki mące z kaszy gryczanej skorupka jest chrupiąca, a środek wilgotny od buraków. Naprawdę gorąco polecam ją na Wielkanoc! *Opis* nawet nie czuje(...)Kilka kropel aromatu waniliowego Delecta 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Buraki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Obieramy i ścieamy na średnich oczkach. Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto przełożyć do sylikonowej formy na babke lub metalowej wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej mąką. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkaorzeszkach laskowych i mielonych migdałach… Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra, tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki: 250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka(...)wstawiamy na około 1 h do lodówki. Wyjmujemy. Formujemy kulki. Obtaczamy w orzeszkach, migdałach lub w czym tylko chcecie. Wstawiamy do lodówki i tam tez przechowujemy. The post Trufle Czekoladowe appeared first on Made
Made By Mom And Sonprawda upiekłam już dawno, i zostało po nich tylko wspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu(...)solonych orzeszków ziemnychdodatkowo:65 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto.Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrze