Bardzo prosty deser, bardzo szybki do przygotowania i niezwykle smaczny. Jego pomysłodawczynią i wykonawczynią była moja córka, ja postanowiłam uwiecznić bardzo fajny efekt. Polecam wypróbować! Lubicie
Dorota Smakujewystudzoną margarynę z kakao i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Masę kakaową wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – w ilości około większej połowy ciasta. Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło i stopniowo dodajemy ser, na koniec dosypujemy budyń w proszku i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na masę(...)około 45 minutach zmniejszam do 170 i jeszcze dopiekam 20minut. Do piekarnika wstawiam też miseczkę z wodą, co pozwoli uniknąć pękania sernika. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową (w garnuszku podgrzewamy śmietanę s masłem i dodajmy czekoladę, mieszamy, aż ładnie nam się połączy, studzimy) i zdobimy wedle uznania. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post
Latosiowydomblogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki ( jaglane , czekoladowe , pełnoziarniste , gryczane czy naleśniki z kaszy manny ) i powiem szczerze zastawiałam się czy dodawać kolejny, ale przypadkiem opatentowany przeze mnie krem truskawkowy jest tak pyszny, a zarazem prosty, że musicie go koniecznie wypróbować. I to właśnie teraz gdy na straganach pełno aromatycznych dorodnych, soczystych truskawek. Naleśniki: 1 szklanka mąki orkiszowej(...)mleka (lub napoju roślinnego) 1/2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie 1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu 3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego szczypta sody Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy jeszcze trochę wody/mleka. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Nadzienie: 400 g skyru 1 szklanka truskawek Truskawki blendujemy, mieszamy ze skyrem i ewentualnie dosładzamy
Cynamonowe szczęścieDla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać mleka zwierzęcego w żadnej postaci podałam dzisiaj przepis na Domowe mleko ryżowe . Na jego bazie można przygotować wiele wegańskich
Moja DelicjaPieczone śliwki to doskonały dodatek do jogurtu, owsianki, budyniu, omletów lub gofrów. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto więc zapiec większą porcję
Tajemnice Smakuorzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek 80 g masła 3 kopiate łyżki kremu czekoladowego 2 jajka L 150 ml mleka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru trzcinowego (można dać więcej) 2 łyżki kakao 1. Masło roztopić na małym(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy na kratce. Smacznego
kruche babeczkiobsługiwać, ale się nie zrażamy! I, dla zabicia czasu i szybkiego osiagnięcia dobrego ciastka, dziewczyny zabrały się za 'kubeczkowe' wypieki. Waniliowe ciacho wyszło bardzo smaczne. Pomaziane czekoladowym smarowidłem zniknęło w zastraszajacym tempie. Tyle tylko, że najlepiej smakuje bardzo świeże, ciepławe nawet i nie znosi przechowywania. Ale kto by tam chciał je przechowywać? :) Przepis z ksiażki(...)łyżek maki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo, opcjonalnie, do posmarowania na lukier: cukier puder + odrobina wody + cukrowe groszki do dekoracji; lub: trochę gotowej masy do przekładania ciast; lub: miód, golden syrup, albo dżem Stop masło w małej miseczce w mikrofali - okolice 30-40 sekund. W kubeczku (jakieś 300ml pojemności) roztrzep po kolei jajko, cukier i ekstrakt waniliowy
Lejdi of the houseKilka tygodni temu z okazji festiwalu kulinarnego "Milano Food Week" zostałam zaproszona na kurs gotowania. Tym razem to nie ja a Emma miała za zadanie przygotować
La grande e la piccola cuocaDodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz żółtka. Wyrabiamy szybko kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około(...)wlewamy do niej wystudzoną lecz jeszcze płynną l galaretkę malinową, cały czas ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gotową masą wypełniamy nasze babeczki. Dodatkowo do przybrania: maliny, polewa czekoladowa, małe beziki - wg własnej koncepcji
Walijskie PichcenieOstatnim razem zgodziliście się, że maseł orzechowych nigdy za wiele. Dlatego dziś znów Was nimi bombardujemy! 😤 Tym razem nie są to standardowe masełka tylko ciekawe opcje
Candy PandasCzekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju 2 jajka 100 g cukru 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu(...)drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut w 180 stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na boski agrestowy sernik na zimno. Tak, nie waham się użyć tego słowa - jest boski ! Przygotowałam go na urodziny przyjaciółki i bardzo
Kulinarne przygody Gatityłatwy w przygotowaniu sernik, który zrobiłam na swoje imieniny SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 20x28 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1
słodki bratekCiasteczka z ciecierzycy robiłam już na słodko- w wersji czekoladowej i waniliowej. Jeszcze w grudniu, na klasową wigilię syna Juliana, oprócz bułeczek z kapustą przygotowałam ciasteczka ciecierzycowe z dodatkiem sera i ziół. Składniki: 2 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej należ ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować 3 łyżki oleju 100 g twardego sera (Parmezan, Grana(...)łyżeczka kminku szczypta ziół do pizzy szczypta chili 1/2 łyżeczki soli W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus, potem dodać przyprawy, olej i starty ser i sól. Z ciasta robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać i układać w niewielkich odległościach od siebie. Piec na złoty kolor w temperaturze
Czerwień i błękitcukier, dodać margarynę, dokładnie posiekać siekaczką. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń(...)kakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać polewą
Smakołyki AsiPRZEŁOŻENIE: Biszkopty przekroić na pół, a mały z rondelka na 3 blaty. W prostokątnym biszkopcie wyciąć kawałeczki ciasta w okolicy łap (patrz:zdjęcie), a w małym okrągłym ściąć lekko ciasto w miejscu oczu żeby powstał pyszczek. Z jednego blatu z biszkopta okrągłego 22 cm wyciąć uszy i ogon, a resztę tego blatu wykorzystać do formowania łap i grzbietu. Wszystkie(...)grzbiet (oczywiście również nasączając je i smarując masą). Ciemną masę przełożyć do szprycy i ozdabiać wierzch "gwiazdeczkami" masy. Ja uszy zamiast masą obkleiłam Czekolepkami z Wedla (to taka "plastelina czekoladowa" ) i przymocowałam do głowy wykałaczkami. Z niej zrobiłam też oczy, zaś języczek to różowa plastikowa łyżeczka
Kto ugości moich gości?buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)makaronu za rozsądną cenę. Ponieważ obsypywanie czymkolwiek rantów talerza uchodzić może za niedbalstwo, wszystkim pierwszym daniom, które mogłem spróbować, stawiam spory minus (moja prywata). Desery. Pierwszy - lody waniliowe i czekoladowe z plastrami banana. No lody jak lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty
Right Behind The Kitchencały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej czekolady: 100 g białej czekolady 1 łyżka oleju(...)odłożyć. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć
Domowa cukiernia EwySłodycz sera i mleka złamana kwaskiem cytryny. Do tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera(...)śmietany kwaśnej 16 g cukru waniliowego 2 łyżeczki agaru Galaretka: wegetariańska galaretka bez żelatyny 250-400 g malin i czarnej porzeczki Przygotowanie (25 minut bez pieczenia): - ciasto zagnieść - dno tortownicy wyłożyć papierem (średnica 26 cm) - wyłożyć (bez wałkowania) ciasto na dno - piec 10 minut w 180 stopniach - po upieczeniu wystudzić a w międzyczasie kostkę
Pora na pora i pomidoramnie są te z pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie mojej poziomkowo-śmietankowej propozycji. Poziomkowy spół, pyszny śmietankowy, delikatny krem, a do tego soczyste truskawki(...)temperaturze pokojowej 2 galaretki poziomkowe 1 szkl. gorącej wody 1 szkl. truskawek 1 opakowanie serka mascarpone (200g) 200 ml śmietany kremówki 36% 2 1/2 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Przygotowanie: Poziomkowy spód: W szklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po czym łączymy przy użyciu ręcznej ubijaczki z jogurtem greckim (powoli wlewamy jogurt
Słodkie okruszkizakończenie Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha , czyli donuty. Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową. Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana. Donaty (donuts) Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje na 16 sztuk Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 5 g świeżych drożdży 180 ml letniego(...)cukru pudru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 5 łyżeczek mleka kolorowa posypka Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości
Kulinarne przygody Gatitypołączyłam w misce i zmiksowałam na gładką masę. Do drugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym(...)formy. Na wierzch rozrzuciłam pozostałe truskawki. Oprószyłam cukrem. Zapiekłam 20 min. w 150 st. To moje dziesiąte naleśniki. Zaraz po tych razowych , Fashionelkowych. Mocno czekoladowych na poniedziałkowego kopa. Makaronowych , konkursowych. Sentymentalnych a'la Manekin . Greckich rulonikach. Mamusinych trójkątach. Bankejkach . I żurawinowych placuszkach Pana Kejka
bastalenaMoja wariacja na temat sernika na zimno....dość szybkiego w przygotowaniu mało skomplikowany a jednocześnie bardzo dobry Składniki: Na spód: 300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych 2 pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane(...)masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice. Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę. Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy
NaKońcuJęzykakakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując(...)opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam
Z Majeczką w kuchniszczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik, bo należy go przed pieczeniem schłodzić w lodówce. Ciasteczka Oreo (35-40 sztuk) rozkładamy, wyjmujemy masę do osobnej miski, a czekoladowe ciastka wrzucamy do blendera (lub do woreczka w celu późniejszego rozkruszenia). Po rozdzieleniu wszystkich ciastek blendujemy je, aby uzyskać proszek, do ktorego dolewamy roztopioną margarynę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania(...)której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania. Pieczemy w 160°C przez około 70 minut. Po tym czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce co najmniej 2h (a najlepiej całą noc, aby masa miała szansę dobrze się schłodzić i stężeć). Voila! Efektowne
PastelFoodWyszła mięciutka, puchata i wilgotna, i nawet cztery dni później była jak najbardziej zjadliwa. Z pewnością powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz - przy kolejnej okazji z lukrem bądź polewą czekoladową (tym razem służyła mi za drugie śniadanie, darowałam więc sobie wszystkie lepkie szczegóły; i tak była pyszna).Cytrusowa babka drożdżowaSkładniki:(na formę do babki o pojemności(...)minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzelodówki na chwilę. Z kolei jeśli będzie zbyt sypka to wrzuć ją do ponownego zblendowania . Z masy formujemy kulki , nabieraj porcje łyżką i staraj się nie trzymać ciasta zbyt długo w ciepłych dłoniach Kulki umieszczamy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 30 minut . W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie każdą(...)zastosowania erytrytolu. Z przepisu powstaje 18 pralinek. Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej
WegePrzepisbiałek i mieszam delikatnie łopatką. Część czekoladową wykładam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut. W tym czasie przygotowuję warstwę truskawkową. Do kolejnej części masy twarogowej dodaję zblendowane truskawki, mieszam. Dodaję 1/3 porcji ubitych białek i delikatnie mieszam łopatką. Wyciągam tortownicę z piekarnika, wylewam na warstwę czekoladową warstwę truskawkową i sernik wstawiam ponownie(...)podgrzewam w rondelku, ale nie gotuję. Wkruszam białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Następnie dodaję orzeszki i ponownie mieszam. Czekoladę wylewam na zimny sernik. Na koniec przyozdabiam ciasto w dowolny sposób. U mnie to truskawki i ciemna czekolada. Sernik w trzech smakach gotowy. Smacznego Artykuł Sernik w trzech smakach pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentSkładniki: 300 - 350 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 jajka 225 g masła 200 g brązowego cukru 140 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 176 g ciastek
cooklifeJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)dwie części – do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy. Na talerz lub podstawkę (ja swoją zrobiłam z kawałka miękkiego plastiku owiniętego sreberkiem) nakładamy trochę czekoladowego kremu i przyklejamy największy spód brownie. Dla wygody krem możemy przełożyć do małego woreczka strunowego. Przyklejamy kolejne warstwy tortu używając kremu jako kleju. Spód ryżowy dobrze jest przygotować sobie wcześniej
Ciastkozercy