fruzelina jagodowa. Z podanych składników wychodzi 8 deserków w szklaneczkach o pojemności 155 ml. Do jego zrobienia możecie użyć każdych ciasteczek z kremem, zarówno czekoladowych jak i waniliowych, ja użyłam czekoladowych z czekoladowym kremem. Jeśli deser robicie dzień wcześniej proponuje przyozdobić go bita śmietana tuz przed podaniem. Na filmie pokazuje Wam najprostszy i najszybszy sposób na jej ubicie bez miksera(...)łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki zimnej wody Spod: 6 ciasteczek czekoladowych z kremem Krem: 4 ciasteczka czekoladowe z kremem 250 g serka mascarpone 400 g śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru z wanilia 1/2 szklanki cukru pudru Do dekoracji: 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 4 ciasteczka czekoladowe z kremem Zapraszam również do obejrzenia filmu i subskrypcji kanału. Wykonanie
Pani M - kuchnia smakowitaWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla PodniebieniaWitajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek
Raj dla Podniebieniaminutę robotem. Całość dodaj do misy z mąka i zaczynem, wyrabiaj ciasto przez 3- 4 minuty, dodaj alkohol. Ciasto wyrabiamy aż będzie idealnie gładkie robotem to około 15 minut, ręcznie dwa razy dłużej. Ciasto w misie okryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto podziel na 12 części , z każdej uformuj kulkę. Weź kulkę w obie(...)oleju rzepakowym. Smażyłam 3 do 3,5 minuty z każdej ze stron. Donaty smażymy pod przykryciem. Polewamy czekoladą i np. posypujemy płatkami kokosa czy ekspandowaną kaszą jaglaną lub wiórkami czekoladowymi. Coś przepysznego !!!! Z tego przepisu możesz również wykonać tradycyjne pączki
SMYKWKUCHNITo już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcikTo już ostatni przepis na ciasteczka amerykańskie. Przepisy, które pojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche
AleTorcikCzas czytania: 2 min Tarta błyskawiczna Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi
SprawdzonaKuchnia.plKulki czekolodowo-miodowe z płatkami kukurydzianymi to ulubione łakocie dzieci i dorosłych, to nie tylko puste kalorie ale także zdrowy miód i chrupiące płatki kukurydziane a
Smakowite DaniaAby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować
Poezja smakuSernik z dużą ilością mango, które dodałam do ciasta, i zrobiłam galaretkę. Ozdobiłam różą z tego owocu. Serniczek wyszedł pyszny, aksamitny. Jestem fanką serników i mogłabym je jeść codziennie w różnych smakach. Polecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego(...)budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam
wesoła kuchnia12 sztuk 30 min Łatwe Tanie Przepis na pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej
PysiaGotuje.plDziś przepis na pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe muffinki z jabłkami. A jako że roboty przy nich mało, a szybko znikają zrobiłam z podwójnej porcji. Tak więc zapraszam do spróbowania bo są przepyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 1/2 szklanki oleju(...)wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych, dokładnie łączymy za pomocą łyżki, tylko do połączenia składników. Jabłko obrane pokroić w kosteczkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzałka góra- dół) i pieczemy przez
magiczna kuchnia KasiTo kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki
Wiszniówkakarob i cukier brzozowy. Bez wyrzutów sumienia i zaledwie w kilka możecie zajadać się pysznymi kuleczkami lub jak kto woli - ciasteczkami. Spróbujcie, bo zapewniam, że spodoba się Wam ten czekoladowo-kokosowy smak. (około 45 sztuk) 1 i 3/4 szklanki mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju ) 1/2 szklanki cukru brzozowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego/roślinnego (może być zwykłe(...)połączyć z karobem. Resztę składników wymieszać w misce. Dodać rozpuszczony olej i następnie całość wyrobić na jednolitą masę. (Masa powinna mieć postać mokrego piasku, który dość łatwo się lepi.) Ciasto odstawić na 10-15 minut, aby mąka kokosowa wchłonęła płyny. (Jeśli konsystencja jest za sucha - można podlać odrobiną mleka.) Z powstałej masy formować kulki lub wykrawać dowolne kształty. (Łatwo się
Di gotujeKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej(...)łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy 2 łyżki spirytusu Krem orzechowy: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki
Kuchnia w czekoladziewarto od czasu do czasu "zaszaleć" ze słodkościami :) Pączki z poniższego przepisu najlepiej smakują w dniu smażenia. Oczywiście masę krówkową możecie zastąpić konfiturą śliwkową, dżemem jak i kremem czekoladowym. Składniki na 6-8 pączków: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo 250 g) 2 żółtka + 1 całe jajko 100 ml mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżka wódki/spirytusu(...)mlekiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić jajko, dodać żółtka, masło/margarynę, cukier wanilinowy i wódkę. Następnie wlać podrośnięty rozczyn. Całość wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podrośnięcia). Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 6-8 części. Z każdego kawałka ciasto
Ugotowaćkupiła. Książka jest pięknie wydana i jest w niej wiele wspaniałych przepisów, które stopniowo razem z mamą będę próbowała. Na dobry początek poszły proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi. Składniki : 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody 140 g masła 30 g kakao 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy(...)Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą
Lili w kuchniChocolate pancakes - reaktywacja :) Przepis na klasyczne placuszki czekoladowe zapoczątkował moją przygodę z blogowaniem. Jeśli dobrze przeszukacie zakładkę Pancakes natkniecie się na właśnie takie placuszki , ale w starszej wersji, min. z dodatkiem płatków owsianych i nieco innymi proporcjami składników. Dzisiejsza propozycja jest odświeżona, wzbogacona o mąkę żytnią. Z powodzeniem możecie oczywiście użyć pszennej mąki pełnoziarnistej. Zapraszam :) Składniki : 3 łyżki mąki(...)pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki banana jogurt naturalny Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogNie , to nie jest żart!Naprawdę upiekłam chleb z lodów.Ja do tego celu wykorzystałam zwykłe waniliowe .Wy śmiało możecie zrobić z tych , które najbardziej lubicie
Ostra na Słodkomasy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem(...)zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiChocolate muffins with pear Składniki. 5 małych gruszek 1.5 szklanki wody 1 laska wanilii 200 g cukru 4 łyżki kakao 100 g czekolady gorzkiej 90 g
Kulinarny karnet Christopheracynamonowe, prosto ze Szwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w Garnkupotrafi minąć wręcz niepostrzeżenie. I nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu(...)prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż!Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj wróciliśmy znowu do balkonowania , a dziś również się na to zapowiada. Dlatego z mam dwie świetne propozycje na mrożoną herbatę, która umili Wam ploteczki
Niezły MłynekKolejne dobre muffinki:) Najlepsze po kilku dniach, ale pod warunkiem że przechowane w foliowej torebce:) Robią się wówczas wilgotne i "zalatują" wiśniami. Muffinki upiekłam dzięki Dorotus
In my kitchenciemnej czekoladzie, cukierki M&M's i pralinka Rafaello ułożone w piękny regularny sposób. Mimo pozorów tort dobrze się kroi. Wisienką na torcie jest tutaj szeroka wstążka otulająca czekoladowe pałeczki. Tort zachwyci każdego! Zarówno małego, jak i dużego smakosza. Serdecznie polecam i do usłyszenia po powrocie z Wawy! :) . Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm) Biszkopt(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez
Nastoletnie Wypiekaniedrobnego cukru do wypieków – 3/4 łyżeczki soli – 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie pistacjowo-czekoladowe – 200 g masła pistacjowego – 100 g czekolady gorzkiej – 100 g czekolady mlecznej – garść pokrojonych drobno orzechów włoskich Polewa lukrowa – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut). Następnie do dużej misy oprócz masła dodać wszystkie składniki oraz przygotowany rozczyn i wyrobić ciasto albo ręcznie albo mikserem. Pod koniec wyrabiania dododajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę
I LOVE LIFEUwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam(...)wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek – 1/3 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Wymieszać mikserem ser z masą kajmakową i cukrem na małych obrotach, dodać mąkę ziemniaczaną
To co kochamJednak, aby jej się nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne . Są tak smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki(...)wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było w cieście grudek. Patelnię rozgrzać (jednak nie może być ona za mocno nagrzana, ponieważ placki za bardzo się spieką z zewnątrz), wylewać na patelnię łyżką porcje ciasta, w większych odstępach, placki
Zrób to smacznienich żółtka , odżywkę i proszek do pieczenia i mieszamy na najniższych obrotach. Dolewamy olej kokosowy i krótko mieszamy do połączenia składników. Do nagrzanej gofrownicy nalewamy ciasto rozdzielając je równo na pół i pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry orzechowe możemy przyozdobić bitą śmietaną , masłem orzechowym , orzechami , roztopioną czekoladą itp. Gofry(...)Błonnik 0 g 0 g Zobacz również keto gofry orzechowe! Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Gofry orzechowe, bez mąki Orzechowy deser śmietankowy Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Zobacz więcej keto słodyczy Zobacz również
WegePrzepissamym środku zimy. Właściwie pomysł ten sprawdzi się świetnie na śniadanie, obiad, deser i na kolację, bo na dobre gofry zawsze jest dobra pora. Muszę przyznać, że z ciastem na gofry zawsze miałam jakieś przeboje. Albo było za rzadkie, albo okropnie przyklejało się do gofrownicy, albo gofry w ogóle nie wyrastały i były zwykłymi naleśnikami o gofrowym wzorku... Wszystko się(...)chrupiącymi brzegami i pysznego smaku ♥ Przyrządziłam gofry według instrukcji na opakowaniu, a potem obtoczyłam w mieszance cukru z cynamonem. Następnie, niesiona miłością do czekolady, szybko ukręciłam pyszny, aksamitny czekoladowy sos i tak powstały gofrowe churros, inspirowane pyszną, hiszpańską słodkością ♥ Puszyste, gofrowe słupki obsypane chrzęszczącą między zębami, cynamonową posypką, maczane w aksamitnym, gęstym sosie czekoladowym, który lubieżnie spływa po palcach, będą
Kuchnia w Słońcu Skąpanaznowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć
Kulinarne przygody GatityZapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 150ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżki kakao 4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania 1 tabliczka mlecznej czekolady 1. Mąkę(...)cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3. Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę
Szefowa kuchniDziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste w przygotowaniu. Takie babeczki możecie przygotować o każdej porze roku, dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców. Czy wiedzieliście, że liofilizowana malina zachowuje niemal w całości smak i aromat świeżych owoców oraz co równie ważne może być przechowywana(...)jako naturalne chipsy, jak również po uwodnieniu, można je również używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych. Ja dodaję je do najróżniejszych placuszków, omletów, musli, babeczek, koktajli a nawet ciast (najczęściej takich jak ta tarta z budyniem ). Gdzie możecie je nabyć? Ja moje maliny nabyłam w Stragan Zdrowia A jeśli tak jak ja i moja rodzina jesteście wielbicielami marcepanowych słodkości
Słodkie okruszkiUwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce(...)serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek – 1/3 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Wymieszać mikserem ser z masą kajmakową i cukrem na małych obrotach, dodać mąkę
To co kochamCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki gryczanej(...)kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj delikatnie na grubość ok. 1,5 cm - stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką
Kuchnia bezglutenowadanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 100 g gorzkiej czekolady 7 pełnych łyżek oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g brązowego cukru(...)proszkiem do pieczenia, połączyć z pozostałymi składnikami, czyli przestudzoną czekoladą i masą jajeczną. Zmiksować na gładko. Blachę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę czekoladową. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć. Do pucharków wyłożyć połamane kawałki brownie na przemian z ubitą śmietanką i pokrojonymi truskawkami
Domowa cukiernia Ewyciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem
Pan i Pani Smith w kuchniłyżki czekoladowej polewy 1 łyżeczka cynamonu(...)żółtka od białek. Żółtka rozbić widelcem,wymieszać z grzańcem ( winem ) i płynnym masłem.Przelać do mąki,dokładnie wymieszać ( np.robotem kuchennym ). Białka ubić na sztywną pianę,dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do wysokości 2/3 i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C ( z termoobiegiem 160 C ). Piec około 30-35 minut. Następnie muffinki
Przepisy i porady kulinarne