ciasto czekoladowe - 22798 przepisów (strona:1110/1520)

Czekoladowy tort truskawkowy 361

Wykonanie: Gdy używam mrożonych truskawek, to przed przystąpieniem do robienia tortu wyciągam je z zamrażarnika, żeby się trochę rozmroziły. Polewa czekoladowa: Zanim zabiorzemy się za pieczenie biszkoptów, przyrządzamy polewę czekoladową według przepisu podanego tutaj . W ten sposób polewa zdąży się ostudzić, zanim będziemy jej potrzebować do wykończenia naszego tortu. Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy przez sitko(...)boki tortownicy smarujemy olejem kokosowym lub innym. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Do tortu potrzeba dwa biszkopty, każdy według przepisu podanego powyżej. Ja robię jedną porcję, wylewam do tortownicy, zaraz potem drugą i piekę oba biszkopty jednocześnie w piekarniku

Lamarida.pl
Torcik orzechowo-jabłkowy 303

rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić(...)kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie wymieszać. Dodawać koleje

kolorowotorcikowo
Ciasto Piña Colada z galaretką ananasową 171

Delikatne ciasto inspirowane znanym drinkiem Piña Colada, łączące w sobie tropikalne smaki kokosa i ananasa. Delikatny biszkopt z galaretką ananasową i puszystą pianką kokosowo-ananasową, pokryte delikatną czekoladą - na pewno zasmakuje niejednemu z naszych gości. W przepisie wykorzystuję galaretki na 500 ml wody, ale ostatnio pojawiła się edycja limitowana galaretek o smaku "lemoniada ananasowa" na 375 ml wody - które(...)wody 1 galaretka ananasowa (taka, która ma w opisie "na 500 ml wody") 600 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru 6 łyżek wiórków kokosowych Polewa czekoladowa: 70 ml śmietanki kremówki 30% 150 g czekolady mlecznej  Do dekoracji: 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 4 łyżki cukru pudru kilka kawałków ananasa Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. W miseczce

Świat Ciasta
TORT WYTRAWNY Z CZOSNKIEM (Bezglutenowy). 229

postanowiłyśmy na przekór wszelkim konwenansom smacznie złamać kulinarne prawa. Otóż - tort nasz wcale słodki nie jest, jest za to bardzo wyrazisty. Biszkopt jest zielony. Masa wcale nie jest ucierana. Zamiast czekoladowej wkładki występuje rybka, a typowa "wisienka na torcie" zerwała się z drzewa oliwnego. A, no i jeszcze jedno - na przekór wszystkim i wszystkiemu - jemy go na obiad, bez wyrzutów sumienia(...)posypanego koperkiem wędzonego łososia.5. Do pozostałej części serka wyciskamy czosnek - główkę (2 ząbki zostawiamy do dekoracji). Mieszamy dokładnie.6. Na łososia kładziemy kolejną porcję serka, tak aby góra ciasta przykleiła się do łososia. Pamiętamy jednak by troszkę serka zostawić.7. Nakładamy delikatnie nasz "szpinakowy biszkopt".8. Dekorujemy! - Pozostawiony serek, odrobina wędzonego łososia, pokrojone oliwki i pokrojony w plasterki czosnek

Wypisz Wymaluj
Serowa babka z żurawiną 280

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA: 3 łyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć. Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując(...)Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: polewa , serek homogenizowany , żurawina

https:KKuchniaMniam
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 286

czasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :) Składniki:Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie:Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka jaglane 275

Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zjaglane znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy ciasteczka zbożowe , Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe , czy też Ciasteczka kruche z orzechami . Wszystkie te ciasteczka są delikatne, kruche, pyszne. Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami: Przepis na 16 sporej wielkości ciasteczek jaglanych: 1 szklanka płatków jaglanych(...)greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik straciatella z wiśniami 137

Wigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię(...)być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu. Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy smak i piękny kolor. Czerwony to kolor świąteczny, więc czerwona posypka jak najbardziej

codojedzenia
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 238

wpadłam na pomysł, że sprawić rodzinie, którą będę odwiedzać słodki prezent i upiekłam te oto kolorowe i pyszne ciasteczka. Zapakowałam je ładnie w celofan dodając do środka jeszcze kilka czekoladowych jajeczek. Pomysł prosty i od serca, a sprawiał tyle radości! Jeszcze więcej radości sprawiało dla mnie dekorowanie ciastek! Przez ten czas czułam dosłownie jak dziecko :) Super "zabawa". W świątecznym amoku(...)trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia    jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką

chili & sugar
,,Kawałek nieba- śnieżne chmurki’’ 508

laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki(...)przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany

Podróż w kulinaria
Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe 97

przygotuje nawet najbardziej początkujący domowy cukiernik. Jak zrobić puszyste oponki z piekarnika? Przygotowanie tych pieczonych donutów w cynamonowej posypce to naprawdę bułka z masłem. Nie mamy tu zagniatania, wyrastania ciasta, pilnowania temperatury oleju. Nie musimy się też martwić, że oponki z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną surowe, jak może się to zdarzyć w przypadku tradycyjnych, smażonych pączków. Żeby(...)jest bardzo uniwersalny i świetnie współpracuje z różnymi dodatkami ze względu na delikatny, waniliowy smak. Na zdjęciach widzicie cynamonową posypkę cukrową, ale możecie też polać donuty lukrem lub polewą czekoladową. Sprawdź też inne przepisy na tłusty czwartek: Mini pączki z serka homogenizowanego Pączki tradycyjne jak u babci Faworki – tradycyjny przepis Szybkie oponki serowe Bomboloni – włoskie pączki z kremem

Na-talerzu.pl
Piernik dojrzewający II 73

mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski, którą przykrywam ściereczką kuchenną i całość odstawiam w chłodne miejsce na 4-8 tygodni. Po tym czasie dzielę ciasto na 3 równe części. Każdą część podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję do blaszki 30 x 35 cm. Każdy blat(...)dodatkami. U mnie to domowe powidła, masa chałwowa i marcepanowa. Na przełożony piernik kładę deseczkę, którą obciążam na przykład słoikiem ogórków, żeby piernik się „związał” Następnego dnia przygotowuję polewę czekoladową. Składniki na polewę czekoladową: 120 ml śmietanki 30% 150 g czekolady ciemnej ( u mnie 64% ) 50 g czekolady mlecznej 60 g masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, następnie wkruszam

Słodki sentyment
Muffiny z proszkiem buraczkowym... 87

szklanki) 3 łyżki sproszkowanych buraczków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie: 3/4 szklanki świeżych, posiekanych) 50g (pół tabliczki) białych groszków czekoladowych, albo posiekanej czekolady 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju (oryginalnie: stopionego masła) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę(...)papilotkami. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce roztrzep mokre składniki. Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko i delikatnie wymieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo! Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz okolice 15-20 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce

Lejdi of the house
Syrniki klasyczne (przepis podstawowy) 125

Syrniki zazwyczaj podaję z kleksem jogurtu, sezonowymi owocami, dżemem, miodem - wg gustu i zawartości lodówki:) Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni: Syrniki z mąką ryżową Syrniki z czekoladowym nadzieniem  Syrniki z mascarpone Syrniki bananowe Syrniki z patelni   Syrniki owsiane  Syrniki ze szpinakiem Syrniki klasyczne (przepis podstawowy) Składniki (na 2 porcje): 300g twarogu 1 małe jajko(...)smażenia do podania: dżem, miód, syrop klonowy, jogurt mąką ryżowa lub pszenna bezglutenowa do obtaczania Twaróg rozetrzeć z jajkiem, wsypać mąkę ryżową i proszek, wymieszać na jednolita masę. Ciasto podzielić na 6 części, z każdego kawałka uformować kulkę obtaczając w mące, a następnie spłaszczyć na grubość ok 1,5cm. Syrniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiano z obu stron

Obiad gotowy
Piernik dojrzewający II 82

mleko, całe jajka i masę miodową. Wszystkie składniki mieszam do połączenia się składników (można wyrobić mikserem). Tak przygotowane ciasto przekładam do miski, którą przykrywam ściereczką kuchenną i całość odstawiam w chłodne miejsce na 4-8 tygodni. Po tym czasie dzielę ciasto na 3 równe części. Każdą część podsypuję dobrze mąką i rozwałkowuję do blaszki 30 x 35 cm. Każdy blat(...)dodatkami. U mnie to domowe powidła, masa chałwowa i marcepanowa. Na przełożony piernik kładę deseczkę, którą obciążam na przykład słoikiem ogórków, żeby piernik się „związał” Następnego dnia przygotowuję polewę czekoladową. Składniki na polewę czekoladową: 120 ml śmietanki 30% 150 g czekolady ciemnej ( u mnie 64% ) 50 g czekolady mlecznej 60 g masła 1 łyżka miodu Przygotowanie: Śmietankę podgrzewam, następnie wkruszam

Słodki sentyment