ulubionym smaku do nadziania Przygotowanie Najpierw przygotowujemy zaparkę. Mleko zagotowujemy z masłem i zalewamy nim mąkę przesianą do miski. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż powstanie gładkie ciasto. Nakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz 150 ml ciepłego mleka. Mieszamy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski na blat, wyrabiamy ręką przez chwilę, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła o średnicy 6-8 cm. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu kół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Krążki ciasta nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-25 minut
e-PrzepisyKulinarneśmietanki dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz masło. Mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Chwilę wystudzić, a następnie do letniej masy czekoladowej dodać pokruszone biszkopty wraz z likierem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki i przykryć. Miseczkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, nabierać(...)zastąpić można likierem marcepanowym. Moje trufle na ogół robię z biszkoptów lady fingers. Możecie je zastąpić innymi biszkoptami, które mają podobny smak i konsystencję jak biszkopty lady fingers. Lubisz ciasta z kokosem ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kokosanki . Trufle The post Trufle kokosowe appeared first on MeCooks Blog
MeCooksprzecieramy przez sitko o drobnych oczkach. 3. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sodę oraz alkohol i mieszamy. 4. Z tak powstałej masy wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki ryżowej. 5. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość ok. 0.7 cm-1 cm. 6. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki na oponki, a przy pomocy kieliszka, dziurki(...)papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. I to wszystko. Nasze bezglutenowe oponki serowe, są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą. Koniecznie dajcie znać, co Wy pieczecie na Tłusty Czwartek! Smacznego! Na Tłusty Czwartek, polecam również: Smalcówki
Okiem Blondynki by McBlondimożna użyć ubitej aquafaby. Namawiam do własnych eksperymentów z różnymi mąkami ale ja polecam owsianą. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 gram czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej(...)misce ubić jaja lub aquafabę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksowane banany, olej. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, przyprawę do pienika, proszek do pieczenia i posiekane śliwki. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Przelać do formy wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 170 stopniach C. (Piekłam 40 minut -moim zdaniem ciut za długo). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. W kąpieli wodnej
AZgotuj!kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów, aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam . SKŁADNIKI: 20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 20 dag masła 82% 1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru(...)gładkiej konsystencji. Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania). Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić
Wanilia i KardamonPrzygotowałam go na Sylwestra itak samo szybko znikneło ciasto . Składniki 3 paczki biszkoptów powinny być podłużne, ja miałam okrągłe 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej krem do przekładania 4 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone lub rikotta 200 g sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % śmietan fix 2 opakowania 1 puszka mandarynek 1 puszka truskawek blaszka o wymiarach(...)składników oraz śmietan fix Połowę masy dajemy na biszkopty, a na to mandarynki i biszkopty i znów smarujemy kawą a na to masa i truskawki, na koniec posypać posypką czekoladową polecam bo nie zajmuje dużo czasu go przygotować
Moje Wyrobysłono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru. Takie muffinki świetnie sprawdzą się na śniadanie albo jako szybka i oryginalna przekąska. Najlepiej smakują na ciepło polane syropem klonowym. Po przestygnięciu też(...)180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym
Healthy food explorermuffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych. Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą do stworzeni innych cudownych słodkości. Szalejcie w kuchni! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 8 łyżek * cukier – 4 łyżki(...)składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości. Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem. Po łyżeczce nakładamy do foremek. Posypujemy owcami i płatkami migdałów. Pieczemy
Ostra na Słodkojabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 40 g świeżych drożdży 1 jajko(...)Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu. Smażymy
Zasmakuj KuchniKolejne ciastka z serii serduszkowo-walentynkowej. Tym razem w wersji czekoladowej. Mnie i mężowi bardzo smakowały. Dzieciaki uznały, że są za mało słodkie. Zawsze można zwiększyć ilość cukru. Ale szczerze mówiąc piekłam je z myślą o nas, a nie o nich ;) ;) Ciasteczka są bardzo aromatyczne, a połączenie skórki pomarańczowej z żurawiną przywołuje w pamięci minione święta Bożego Narodzenia. I choć(...)łyżki kakao skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki suszone żurawiny szczypta soli 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) Wykonanie: Żurawinę posiekać. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć
zadanie-gotowaniecóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)lepiej ekstraktu waniliowego) rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie) i ewentualnie drobno pokrojona skórka pomarańczowa (czasami w sklepach można kupić mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku świetnie wygląda! Jest kremowy(...)można podmienić na ulubione przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego
Food Squareproste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Przygotowanie: budynie z połową cukru mieszamy(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy
Swojskie jedzonkomąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem oraz żółtkami wlać budyń rozrobiony w mleku, dodać mąkę kukurydzianą oraz masło zmiksować. Białka ubić(...)trzeciej części wlać resztę kawy i wsypać łyżeczkę ciemnego kakao wymieszać, wyłożyć na wierzch. Piec 50 minut w temp 175*c. 4. Po upieczeniu zimny sernik udekorować białą polewą czekoladową. Schłodzić. Życzę
Wanilia i Kardamonłyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy(...)Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Następnie polewę smarujemy pozostałą masą, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą polewą. Placek odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
e-PrzepisyKulinarne