Humor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym
ciastkarnia na kruchym spodzieW ostatnich dwóch dniach patrzyłam z niedowierzaniem to co działo się za oknem przechodziło moje oczekiwania. Takiej wichury i deszczu nie widziała chyba do tej
ciastkarnia na kruchym spodziebiałek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już gotowa, delikatnie dodajemy ją do ciasta i wolno mieszamy by ciasto zyskało objętość. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni i z dodatkiem odrobiny oleju smażymy małe, okrągłe i puszyste naleśniczki. Pamiętajcie(...)wszystko jest gotowe rozkładamy pankejksy na talerzu, polewamy roztopioną czekoladą i układamy na nich banany. Jeśli ktoś ma ochotę na więcej cukrowego szaleństwa polecamy zajadać je z bitą śmietaną. SMACZNEGO
Wspólne smakiTorcik jabłkowy na lekkim czekoladowym biszkopcie do doskonałe ciasto na lato. Słodki biszkopt z odrobiną kwaśnej nuty zielonych papierówek zatopionych w musie jabłkowym, zwieńczony pachnącą cynamonem śmietanką. Torcik można wykonać w wersji całkowicie na zimno dając na spód zamiast biszkoptu pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. TORCIK JABŁKOWY Składniki: (tortownica 25cm) biszkopt oreo: 3 jajka 1/2 szkl cukru(...)żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. śmietanowy wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dużą szczyptę cynamonu. Ostudzony biszkopt mocno nasączamy ponczem, przykrywamy ostudzonym musem z jabłek i odstawiamy do lodówki na ca najmniej 2-3 godziny aby mus stężał. Na koniec na wierzch musu nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy według uznania
Bon appetit mon amieŚwieża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie. Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4
Pociąg Do KuchniCukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a
sierotka maRysia w kuchniCzasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować
Ze smakiem i z pasjątemperaturę pieczenia do 190⁰C i wydłużcie czas pieczenia o 5 minut. Ptysie po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce. Całkowicie ostudzone kroimy na pół i nadziewamy – bitą śmietaną, bezą włoską , kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane(...)grubości. Muszą się zezłocić i zrobić chrupkie. Przy ich pieczeniu zaglądnijcie do pieca dopiero po 15 minutach. To samo ptysiowe ciasto jest tez podstawą takich deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe
Karo in the KitchenEkspresowe ciasto kakaowe dla wszystkich leniwych ;) i/lub szukających czegoś słodkiego "na już". Do przygotowania ze składników, które najczęściej mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne
cool and mintyKiedy byliśmy dziećmi nasza Mama często piekła ciasto na soku Kubuś, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Pamiętam, że bardzo nam smakowało. Nie jadłam go dobre parę lat aż ostatnio sobie o nim przypomniałam i postanowiłam zrobić. Oczywiście jak to ja, zrobiłam swoją, bogatszą wersję. Dodałam grubą warstwę pianki i delicje brzoskwiniowe. Wyszło z tego dość wysokie ciacho, miękkie(...)przestudzić. Kremówkę (400 ml) ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie wlać galaretkę. Zmiksować krótko i wyłożyć na ciasto. Od razu w piankę powtykać ciastka. Pozostałą kremówkę również ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na piankę. Wierzch posypać czekoladowymi wiórkami. Wstawić do lodówki. Ciasto najlepiej kroi się następnego dnia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt(...)Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową (powinna stać przynajmniej przez kilka godzin w lodówce) wrzucamy do miski i ubijamy. Możemy wykorzystać twardą część z puszki mleka kokosowego lub zrobić własną śmietanę kokosową . Gdy bita śmietana jest gotowa odstawiamy ją do lodówki. W międzyczasie blendujemy umytą i wypestkowaną brzoskwinię. Łączymy delikatnie obie masy. Jeśli brzoskwinie są mało słodkie możemy krem delikatnie dosłodzić. Przygotowanie
Dieta bez mlekabiałej czekolady (u mnie z Lidla) 500 ml śmietany kremówki 36% Białą czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania(...)warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Lub jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę
kulinarnyswiatdomimnie z Lidla) 500 ml śmietanki kremówki 36% Czekoladę kruszymy. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie(...)Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Tort upiekłam na urodziny dla 6 letniego chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę
kulinarnyswiatdomiSkładniki 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 3 jajka 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g mąki szczypta soli 100 ml śmietanki 30
Gotujemy i jemyczekoladowa z polewą czekoladową Pomarańczowa babka na białkach Moje domowe kucharzenie Czekoladowe ciacho z mikrofaliBabeczki jogurtoweBabka makowo-pomarańczowaSzafranowe babeczkiBaba drożdżowa Moje Gotowanie Babeczki cytrynowo-makoweBabeczki pomarańczowo-makowe Mój smak chwili Lodowa babka-Tort lodowy Nemi-Habibi Babka marmurkowa Niecodzienne smakołyki Czekoladowe muffinki z kremem ze świeżej mięty Notatnik Natalii Baba drożdżowa z daktylami i figami Olive,thyme & ... Babeczki czekoladowe(...)czekoladowa Państwo Wojtczuk gotują Mufinki owsiane z suszonymi morelamiMuffinki gruszkowe Pasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurąBabka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe
Moje domowe kucharzenie