ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - 1000 przepisów (strona:50/67)

Ciasto czekoladowe z malinami 204

klik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki(...)likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa:  Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie

Bon appetit mon amie
Przyjemność i Brandy Snaps 257

przyjemnego. To mała przyjemność, która najlepiej smakuje, gdy towarzyszy jej kolejna, i jeszcze jedna, i ... Brandy Snaps to cudownie chrupkie rurki z nadzieniem, najczęściej z bitej śmietany. Nazwa pochodzi od brandy , która jest składnikiem ciasta oraz od słowa snap , które oznacza trzaskać, łamać, chrupać i oddaje niebywałą przyjemność, jaką sprawia chrupanie rurek. Brandy Snaps są bardzo popularne w krajach anglojęzycznych(...)rozłożoną folię aluminiową i ustawić na niej (czekoladzie) pionowo przygotowaną rurkę. Czekolada zastygnie tworząc dno - po zastygnięciu musicie delikatnie oddzielić folię od czekoladowego spodu. Gotowy kubeczek można nadziać musem, kremem lub po prostu bitą śmietaną i ozdobić, np. mrożonymi lub świeżymi owocami.  Brandy Snaps można ozdobić mocząc końcówki w rozpuszczonej czekoladzie, a później obsypać ją mielonymi pistacjami

KUCHARNIA
Ciasto kajmakowo-czekoladowe z malinami 145

czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.   Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1(...)ciasto  (fot.3)  i wstawić do lodówki na około 2 godziny.  Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników  (fot.4) . Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić  (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny.  W czasie, kiedy ciasto

Świat Ciasta
Lody Viennetta 150

upieczeniu ciasta zostały mi do wykorzystania białka. Zrobiłam więc coś oryginalnego choć może nie tak ładnego i nie idealnego w smaku jak oryginał kupiony w sklepie, ale za to bez sztucznych dodatków. A łamiąca się czekolada jest super :) Inspiracja Mia Cucina . Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki 4 białka 150 g cukru pudru 50 g posiekanych, prażonych(...)łyżce cukru i nadal ubijamy. Odstawiamy. Ubijamy 400 ml śmietany z pozostałym cukrem. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 4. Wyjmujemy z zamrażarki jeden płat czekolady. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia keksówki kładziemy pierwszy czekoladowy prostokąt, a na niego krem, prażone orzeszki, znowu czekoladę, krem

Na Ciasteczkowych Papierach
Czekoladowa pychotka z morelami. 121

Czekoladowa pychotka z morelami. Składniki :                       ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) 25 dkg mąki 25 dkg cukru  25 dkg masła roztopionego 45 dkg moreli ( świeżych lub z puszki ) 10 dkg czekolady gorzkiej ( startej na tarce o grubych(...)wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i wyjąć ciasto z formy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem na stół oprószyć z góry cukrem pudrem. Ciasto możemy także ozdobić bitą śmietaną. Zamiast moreli możemy

Przepisy i porady kulinarne
Tort truskawkowy 224

się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy(...)Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość. Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć

Ciastkozercy
Sernik na zimno z czekoladą 14546

Przepis na sernik na zimno z czekoladą Dzisiaj przepis na sernik wyjmowany z foremki do keksów. Osobiście miałem obawy do wyjęcia go z takiej formy, ale

zjem to blog kulinarny
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 936

gorzkiej czekolady 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany Polewa czekoladowa: 60 g czekolady mlecznej 60 ml śmietanki kremówki  Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownice ze ściąganym pierścieniem (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek(...)Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Gdy lekko przestygnie czekoladą polewamy wierzch ciasta. Sernik dodatkowo można ozdobić bitą śmietaną dodatkiem kakao oraz wisienkami koktajlowymi.       Moje posty

Słodka Strona
Mini pavlova z mango i marakują 171

Dzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z

Oryginalny smak
wyjątkowy tort inny niż wszystkie, prążkowany poprzecznie, zwijany. 364

Witam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ptysie z kremem z białek 420

wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga:  Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy:   Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami  oraz    Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej

KreatywnePiny
Ciasto bananowe 2364

Jeśli lubicie banany i słodkie wypieki to mam dla was coś pyszn ego . Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy(...)zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe

Ala piecze i gotuje
MROŻONA KAWA Z LODAMI + NIESPODZIANKA! 191

panujące za oknem upały, a inni, tak jak ja uśmiechają się od ucha na widok termometru w okolicach „trzydziestki”. W takie upały zdecydowanie częściej sięgamy do lody, ciasta na zimno czy też mrożone desery. Dziś, zainspirowana współpracą ze sklepem i palarnią kawy CAVERES.PL , o której pisałam Wam już przy przepisie na najlepsze na świecie Tiramisu ( tutaj ) albo pokazując(...)garstka * lody orzechowe * lody czekoladowe * kostki lodu * kakao do posypania * ewentualnie cukier do posłodzenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kawę mielimy, zaparzamy, studzimy. Do szklanek wkładamy kostki lodu. Dodajemy lody orzechowe i czekoladowe. Zalewamy mocno schłodzona kawą. Posypujemy kakao i np. kawałkami czekolady.   Świetnym dodatkiem z całą pewnością ( da tych, co kalorii nie liczą, będzie też bita śmietana! ). Polecam! Smacznego

Ostra na Słodko
Babka mocno czekoladowa 173

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może(...)środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną

Kuchcik gotuje
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 270

Brownie jest rodem z USA. Jego receptura sięga XIX wieku. Podobno stworzony był jako deser do szybkiej konsumpcji, w ramach hotelowego lunchu sprzedawanego w formie tzw

Jem więc Jestem