ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - 1000 przepisów (strona:51/67)

ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 165

Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu-   rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne(...)około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia.   Przygotowanie kremu: Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder*. Mascarpone ubij trzepaczką**, połącz je z bitą   śmietaną, domieszaj ekstrakt migdałowy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 467

Okazji do świętowania nigdy nie zabraknie.  Bynajmniej, kiedy ma się sporą rodzinę.  Tort jest zawsze elementem dodającym  szyku i finezji  każdemu przyjęciu

Malinowe Pocałunki
Tort śmietankowo -kokosowy princessa 224

czekoladową kokardę do jego ozdobienia i wyszła mi ;-) Także sukces. Pierwszy raz też temperowałam czekoladę :-)  Tort wyglądał bardzo pięknie, super smakował. Był bardzo leciutki.  Ale dość pisaniny przejdźmy to konkretów  SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 18-20cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -350ml śmietany(...)spody. Schłodzoną śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną.  Potem cały tort smarujemy śmietaną. Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu. Tort dekorujemy według własnej inwencji :-)  Ja tylko porobiłam rozety z bitej śmietany, udekorowałam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort z frużeliną wiśniową 219

masy dodaj krem czekoladowy i wymieszaj do połączenia składników. Do pozostałej masy dodaj frużelinę (zostaw kilka wisienek do ozdobienia wypieku) i wymieszaj do uzyskania jednolitego kremu. Wykonanie: Biszkopty przekroić na pół. Na dno tortownicy ułożyć blat jasnego biszkoptu, rozsmarować połowę masy z frużeliną i przykryć blatem ciemnym, rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć resztę kremu(...)cukru pudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier i ubić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjąć tort z lodówki i obłożyć go masą z bitej śmietany. Przyozdobić według uznania. Gotowe J Wpis bierze udział w konkursie

Kulinarna (nie)codzienność
DESERY NA WALENTYNKI 123

DESERY NA WALENTYNKI Ten wpis jest głównie dla osób, które obchodzą Walentynki, czyli Dzień Zakochanych. Oni wiedzą, że Walentynki wypadają jak co roku – 14 lutego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wuzetka, czyli ciasto W-Z 281

Lubicie Wuzetkę? Bo ja baaardzo, ale w zasadzie sama robiłam ją po raz pierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a

Z miłości do słodkości
Tort bezowy z musem malinowym 396

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Malinowe wspomnienie – ciasto bez pieczenia 496

zastygło, więc byłam zadowolona. Najsłodszy w cieście jest spód, natomiast do masy użyte jest bardzo mało cukru. Myślę, że można by zrobić to ciasto w wersji fit. Rezygnując z bitej śmietany w masie malinowej i na wierzchu, oraz zamieniając herbatniki maślane na jakieś owsiane ciasteczka. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: Spód: – 170 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych(...)wkładamy foremkę do lodówki. Gdy masa malinowa stężeje szykujemy wierzch ciasta. Na wierzch ciasta: – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – 1 łyżka cukru pudru – 2 łyżeczki wiórków kokosowych do ozdoby (miałam wiórki lekko podprażone) Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Z foremki wykroiłam 12 dużych porcji. Jedna

Relaxtime
Mazurek kokosowy 220

CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć(...)grubszy brzeg - ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut - piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni , na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia - upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche - ostudzone ciasto od razu dekorować

Smakołyki Bereniki
Coś słodkiego, niedzielnego - czekoladowy herbatnikowiec 143

ciasto bez pieczenia, takie trochę kryzysowe, które robię kiedy nie chce mi się piec albo brakuje pomysłu na coś słodkiego do kawy. Potrzebujemy do niego serek mascarpone, dwie czekolady, śmietanę i herbatniki. Samo wykonanie zajmuje nie wiele czasu, a efekt jest bezbłędny. Deser prosty, ale godny uwagi.  CZEKOLADOWY HERBATNIKOWIEC Składniki: 500 g mascarpone 600 ml śmietany 30% 1 czekolada(...)jasnej zamiast skórki dodajemy ekstrakt waniliowy. masa czekoladowa jasna: 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody i studzimy. Podgrzewamy 150 ml śmietany  i rozpuszczamy w niej 100 g białej gorzkiej, po rozpuszczeniu studzimy. Przestudzoną mieszankę czekoladową miksujemy z 250 g serka mascarpone, a następnie delikatnie łączymy z 150 ml śmietany ubitej na sztywno i żelatyną oraz ekstraktem waniliowym

Bon appetit mon amie
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 182

Składniki:Ciasto:200 g przesianej mąki pszennej2 łyżki cukru + 1 łyżeczka2 łyżki kakao1/4 łyżeczki soli110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 lekko

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 171

Lubicie orzechowe masło? Ja uwielbiam i wyjadam je prosto ze słoika. Dzisiaj upiekłam ciastka czekoladowe z masłem orzechowym. Są przepyszne, kruche i mocno pachną ziemnymi orzechami. Ciastka idealne na majówkę. Lubię masło orzechowe kiedy ma fajną oleistą, gładką konsystencję i nie jest zbyt gęste. Takie masło orzechowe jest z firmy Vivio . Masło orzechowe nie zawiera cukru co jest dodatkowym plusem(...)orzechowe używam do gotowania. Pewnie znacie sos satay . Najczęściej jednak wykorzystuję je do wypieków. Moje dzieci lubią smarować nim kanapki i naleśniki. Ja lubię miksować masło orzechowe z bitą śmietaną…Tak, tak dogadzam sobie jak mogę! Ciastka z masłem orzechowym są pyszne, chrupiące, na wierchu lekko popękane. Takie ciastka piekę najczęściej z dodatkiem czekolady lub suszonych owoców. Dzisiaj

codojedzenia
CIASTO KUBANKA 253

Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto na przyjęcia rodzinne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)łyżki nutelli Wierzch ciasta: 500g śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 x   śmietan-fix   Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych) Do nasączenia biszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka

Słodkie zapomnienie
Tort bezowy z czekoladą i malinami 167

Przepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się

Oryginalny smak