100 g gorzkiej czekolady (70 $) 3 jajka 100 g cukru 100 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g kakao Słoik (720 ml) wiśni Opakowanie
Luźna Kuchniaśmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanki z awokado i grana padano Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mus czekoladowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Mus czekoladowy z ricotty Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi(...)Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki
Moja smaczna kuchniaśmietany, po prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci(...)cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy. Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około
Kulinarne Fantazje MarioliKiedyś może doczekam się, że na swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej(...)wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY
Blondynka Gotujewyprawa do lasu w wydaniu Fudskłera! Etap pierwszy: znaleźć drwala, który rąbnie nam pieniek. Etap drugi: napełnić go bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami. Etap trzeci: wysmarować czekoladą i ozdobić zielskiem w postaci leśnego mchu . Etap czwarty: spałaszować ze smakiem! Oczywiście etap pierwszy to żart, bo pieniek trzeba upiec, ale drwal może się tutaj również przydać do porządnego ubicia białek(...)proszku do pieczenia szczypta soli Jadalny mech: 100 g upieczonego ciasta szpinakowego Krem śmietankowy z porzeczkami: 200 ml śmietany kremówki 36% 100 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru pudru z wanilią 150 g czerwonych porzeczek Ganache czekoladowy: 100 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Rolada biszkoptowa Białka oddziel od żółtek i ubij
Food Squareczym bita śmietana bardzo fajnie łagodzi smak naleśników. Dzięki temu mój mąż pożarł trzy i oblizywał się przez następne pięć minut, przy czym samego naleśnika już nie chciał, bo był dla niego za mocno czekoladowy. Ja spróbowałam też wersji z miodem, ale muszę przyznać, że nie umywa się do tej ze śmietaną. Przepis ma dziś dwa patronaty, Czekoladowego Weekendu(...)włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru płatki migdałowe Mąkę połączyć
Przepysznik - BLW i nie tylkomasą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch: 50-80g masy krówkowej – kajmakowej 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem śmietana lepiej trzyma kształt) poszatkowane orzeszki 1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. 2. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli będziemy roztapiać
Mała Cukierenkakilka minut w stygnącym piekarniku, potem wyjąć, ostudzić, a następnie schłodzić. Sekrety sukcesu udanego sernika: jeśli chcesz aby sernik był wilgotny i bardziej puszysty domieszaj do masy serowej trochę bitej śmietany ; nawet najsłodszy sernik z bakaliami będzie smaczniejszy jeśli w trakcie ucierania składników dodasz szczyptę soli ; przygotowują sernik na zimno, spróbuj zastąpić zwykły cukier cukrem żelującym. Dzięki temu sernik będzie(...)nawet najlepszy sernik zapada się na samym środku. Nie wpływa to na jego smak, lecz wyłącznie na wygląd. Można łatwo temu zapobiec – przed wstawieniem do piekarnika uformuj na środku ciasta lekki pagórek Nawet najlepszym cukiernikom może coś nie wyjść. O to kilka sposobów jak uratować nasz wymarzony sernik: jeśli twaróg, którego użyłeś do sernika, nie był wystarczająco odciśnięty
Ciastka - domowe słodkościTen tort smakuje rewelacyjnie, co potwierdziła moja dwuletnia chrześnica, bo nie mogła się od niego oderwać :-) Nic tak bardzo nie cieszy, jak fakt, że innym smakuje
Passions hobbies lifeklik nieco zmodyfikowałam) CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszenne 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa czekoladowa: 250g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 150 g czekolady gorzkiej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/3 szkl wody masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30% 2 łyżki(...)likierem amaretto rozrobionym z wodą. masa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy i łączymy z ubitą śmietaną. Serek mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce ostudzonej czekolady, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietaną. masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI 2 gorzkie czekolady 3 jajka 250 gr. mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju ( ja dałam kokosowy) 400 gr. cukinii 2 łyżki kakao 150 gr.cukru trzcinowego płaska
harrisaprzyjemnego. To mała przyjemność, która najlepiej smakuje, gdy towarzyszy jej kolejna, i jeszcze jedna, i ... Brandy Snaps to cudownie chrupkie rurki z nadzieniem, najczęściej z bitej śmietany. Nazwa pochodzi od brandy , która jest składnikiem ciasta oraz od słowa snap , które oznacza trzaskać, łamać, chrupać i oddaje niebywałą przyjemność, jaką sprawia chrupanie rurek. Brandy Snaps są bardzo popularne w krajach anglojęzycznych(...)rozłożoną folię aluminiową i ustawić na niej (czekoladzie) pionowo przygotowaną rurkę. Czekolada zastygnie tworząc dno - po zastygnięciu musicie delikatnie oddzielić folię od czekoladowego spodu. Gotowy kubeczek można nadziać musem, kremem lub po prostu bitą śmietaną i ozdobić, np. mrożonymi lub świeżymi owocami. Brandy Snaps można ozdobić mocząc końcówki w rozpuszczonej czekoladzie, a później obsypać ją mielonymi pistacjami
KUCHARNIAczekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili powstania drobnej kruszonki, którą należy przesypać do tortownicy. Docisnąć dłonią do dna tworząc równomierną, dochodzącą do boków warstwę ciasta (fot.1(...)ciasto (fot.3) i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników (fot.4) . Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kolejne 2-3 godziny. W czasie, kiedy ciasto
Świat Ciasta