ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - 1000 przepisów (strona:56/67)

Tort makowo-orzechowy 218

jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka(...)śmietany kremówki 75 gr czekolady gorzkiej 75 – 100 gr zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych) do obsypania tortu 9 połówek orzechów włoskich Śmietanę doprowadzić do wrzenia, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Po kilku minutach wymieszać, tak aby powstał jednolity krem. Ostudzić, następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krem przełożyć do misy miksera, ubić końcówką do ubijania bitej śmietany

moj przepis na
Domowe lody waniliowe (bezglutenowe) 186

Zapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu

Kawa z mlekiem
Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym 90

Ostatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli

Słodki sentyment
Ciasto piankowe na herbatnikach 59361

Ciasto piankowe na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które posmakuje małym i dużym łasuchom. W dwóch herbatnikach zamknięte są dwie warstwy - kakaowa i śmietankowa, obie

Smakołyki Bereniki
Tarta z malinami 145

uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić(...)miejsc, gdzie jest go za mało. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Wyklejoną ciastem formę umieściłem w lodówce. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z ogrzewaniem góry i dołu. Po rozgrzaniu piekarnika umieściłem w nim wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto. Ciasto podpiekałem przez 15 minut, po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. Do miseczki

Wyprawy kulinarne
Nakrapiane babeczki (jajeczka) 211

oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę lub groszki czekoladowe Przygotowanie Rodzynki siekamy, następnie obtaczamy w mące (około 1/3 łyżki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość(...)patyczka około 20-25 minut. Jeśli używamy innej formy (np. małej keksówki) czas pieczenia może być dłuższy. Babeczki podajemy same, oblane polewą, obsypane cukrem pudrem lub w towarzystwie kleksa bitej śmietany. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe 95

Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem

Oryginalny smak
O prawdziwej maszynie do lodów. I nugatowo-karmelowe semifreddo 186

mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem każdego rodzaju deseru. A było w czym wybierać, oj było... Sorbety: truskawkowy, malinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się(...)Spróbujecie...? Nugatowe semifreddo z solonym karmelem i czekoladą Składniki: (na 1,3 l lodów) 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 jajka 15 g cukru pudru 75 g nugatu 75 g ciemnej czekolady (70%) karmel: 45 g cukru 15 g masła 200 ml śmietany kremówki (38%) Najpierw przygotować karmel: W garnuszku skarmelizować cukier. Gdy stanie się złoto-brązowy, dodać masło, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIELKANOCNY TORT 193

Już jakiś czas temu wypatrzyłam ten rodzaj tortu, i czekałam aż nadejdzie czas Wielkanocy i będę mogła go przygotować. Prezentuję się prześlicznie (niestety fotki nie oddają

RAROSSA
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 572

możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach(...)łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć

Mała Cukierenka
Tort podwójnie czekoladowy z owocami 177

mojprzepisna.pl | Tort podwójnie czekoladowy z owocami Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części

moj przepis na
Profiterolki 162

ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto na ptysie jest najpierw zaparzane, potem(...)masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione nabieramy porcje małą łyżeczką i przy jej pomocy na dłoni formujemy kulki. Układamy

mojewypiekiinietylko
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową 98

owocowy mieszamy z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny lub w przypadku wegetariańskiej wersji z agarem. Do ciasta zrobiłam prostą polewę z białej czekolady i śmietany, która świetnie pasuje do lekko kwaśnego musu owocowo-śmietanowego. Polewę można pominąć, a zamiast niej ciasto wykończyć np. galaretką owocową . Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową to świetny pomysł na pyszne ciasto urodzinowe! Zapraszam , spróbujcie(...)piana jak najmniej opadła. Ciasto przelać do przygotowanej formy , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort z białą czekoladą i truskawkami 172

jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35-40 min minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia(...)białej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę

moj przepis na