ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - 1000 przepisów (strona:57/67)

Tort czekoladowy z bananami 239

Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”).  Porcelana(...)około 10-15 minut i jeszcze ciepłą wylać na wierzch ciasta. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao

Mała Cukierenka
Tort ajerkoniakowy 111

Znakomity tort ajerkoniakowy , ale tylko dla dorosłych. Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to

Oryginalny smak
Tort Oreo 163

Na tegoroczne Walentynki zamarzył mi się Tort Oreo. To może nietypowe podejście do tematu, bo wiecie, bez serduszek, czerwonego barwnika lub choćby odpowiedniej sercowej foremki. Ale

Ciastkozercy
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 152

czekoladzie Decorada (od Delecty) Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki (masło schłodzone) łączymy ze sobą i szybko zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ja na placek grubości około 3-4 mm i wykrawamy szklanką koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych(...)rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy, jeśli masa robi się za ciepła i zaczyna parować zdejmujemy na chwilę z palnika i dalej mieszamy). Pozostałą śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy śmietan fix i masę czekoladową z rondelka, miksujemy. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego z nałożoną tylką (użyłam tylki 1M) i wypełniamy nim cynamonowe spody. Dekorujemy kolorową posypką

Kolorowy Przepisownik
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 171

Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest

Pociąg Do Kuchni
Max Burgers Warszawa – W poszukiwaniu smaku 3/2018 100

Frytki z innych sieci się do nich nie umywają. Zresztą nie bez powodu moim ulubionym daniem w Max-ie są właśnie frytki (z dodatkami). Krążki cebulowe – stosunek chrupiącego ciasta do cebuli wręcz idealny. Są to zdecydowanie krążki cebulowe, a nie „obwarzanki” z panierki, w której zgubił się cienki kawałek cebuli. Serki chilli – pikantne, w chrupiącej skorupce(...)zbyt dużo o shake-ach. Pierwszego dnia spróbowaliśmy 3 z 4… Karmelowe espresso to czysty obłęd, w truskawkowym znajdziesz masę kawałeczków truskawek, czekoladowy pełny jest wiórków czekoladowych.. Wszystkie je łączy smakowita baza, bita śmietana i sos (odpowiednio – karmelowy, truskawkowy i czekoladowy). Już czekam na kolejną porcję Czas na 3., ostatnią już wizytę. Tym razem… Stanęło

SandraFrej.com
Ciasto mleczne z czekoladą i biszkoptami 215

Ciasto to przygotowałam, gdyż po pierwsze skusił mnie jego wygląd – lubię takie warstwowe przekładańce – a po drugie miałam resztkę mleka w proszku, które chciałam

Smaki Na Talerzu
Warstwowy torcik ala Szarlotka 267

torcik ala szarlotka bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczny! Składa się z 4 warstw: nasączonego, domowego biszkoptu, masy z podsmażonych jabłek z cynamonem, delikatnej warstwy budyniowej oraz czekoladowej polewy. Połączenie każdej z tych starannie przygotowanych warstw sprawia, że torcik jest delikatny, nie za słodki, dostojny i pyszny! Możecie zrobić ten torcik w wersji BEZ PIECZENIA! Wystarczy, że zastąpicie(...)polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu

Domowe Torty
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 159

jest taka że biszkopty orzechowe mogą również stanowić samodzielne ciasta ze względu na ich wilgotność i konsystencję. Wystarczy taki biszkopt polać polewą czy posmarować marmoladą i mamy fajne ciasto. Przepis na same ciasto orzechowe zapożyczyłam z tej strony: https://m.smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-orzechowe-cappuccino,155573,smaki-katriny.html, natomiast resztę dołożyłam od siebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru 200g zmielonych orzechów(...)push({}); Zimną śmietanę przelałam do miski. Przez chwilę ubijałam ją mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodałam śmietan - fixy wymieszane z cukrem waniliowym i ubijałam aż śmietana zrobiła się sztywna. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Nasączyłam go kawą. Wyłożyłam tężejące jabłka i przykryłam drugim blatem ciasta. Drugie ciasto również nasączyłam i wyłożyłam krem budyniowy. Przykryłam trzecim blatem ciasta. Nasączyłam

Waniliowe Improwizacje
Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy 281

To zdecydowanie jeden z moich ulubionych tortów. Myślę, że kompozycyjnie i smakowo w niczym nie ustępuje takiemu z cukierni. Jedzą i zachwalają go nawet osoby, które

Smaki Na Talerzu
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 333

Na dworze ciągle mróz, ale też coraz więcej okazji do świętowania. Dziś na przykład są Mikołajki... Byliście grzeczni, wyczyściliście buty i Mikołaj zostawił Wam prezent czy

Symfonia Smaków
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 300

gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha(...)pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie.  Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe w białku pęcherzyki powietrza nie uległy zniszczeniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

maniapieczenia