składniki na warstwę z galaretki: 1 galaretka truskawkowa 300 ml gorącej wody kilka truskawek wykonanie: Truskawki kroimy w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do
Domowy Smak JedzeniaPyszny deser który zasmakuje kazdemu :) Naleśniki 400 ml. mleka 200 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka śmietany kwaśnej lub jogurt 1 łyżka cukru 1 łyżka
Andzia PichciGęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję
Kulinarne S.O.S.Lubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)miseczki wrzucić połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem. Mieszając powoli rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek rozpuszczonej czekolady odłożyć, resztę szybko zmiksować z bitą śmietaną i wyłożyć na jeden blat kokosowy. Przykryć drugim blatem a wierzch popisać odłożoną czekoladą. Przed podaniem na każdy kawałek położyć cząstki ananasa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) ) 2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą(...)czasu na ostygnięcie. Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Biszkopty przekrawamy
Ciastkozercypiekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 2. Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa: Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka, a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową(...)wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy. 6. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi
Szalona Kuchnia Ewelinydeser z czereśniami i czekoladowym budyniem otwiera sezon na czereśnie na “codojedzenia”. Czereśnie są przepyszne! Słodkie, mięsiste i soczyste. Jemy je kilogramami. Idealne na deser czy to ciasta. Osobiście lubię szybkie i nieskomplikowane desery na lato . Sezonowe owoce jak najbardziej się do tego nadają. Deser z czereśniami Składniki: 4 porcje 300 g wypestkowanych czereśni 2-3 łyżki cukru(...)być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę z wanilią. Na czekoladowy budyń wyłóż sos czereśni, a następnie bitą śmietanę. Zamieszaj lekko. Całość posyp pokruszoną czekoladą i udekoruj całymi czereśniami. The post Deser z czereśniami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSezon na śliwki cały czas trwa … a ja cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne
Ostra na SłodkoNie ulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka
Ciastkozercyczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy(...)kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie, 2 łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek. Na końcu dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy
słodki bratekksiążki Kubusia Puchatka, ale nie jest to miodek. Słodkie, pyszne i pięknie się prezentujące babeczki , przekładane kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Na wierchu każdej muffinki czapa z czekoladą. Może na Walentynki takie upieczecie? Polecam! Składniki około 20 szt Ciasto 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 czubata(...)muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa 100 g czekolady 3 łyżki mleka Czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka. Krem 600 ml śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 250 g serka mascarpone Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno, a następnie dodać
O kuchni z uczuciemKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatymieszając, czekamy, aż czekolada całkiem się rozpuści. Następnie odstawiamy do przestygnięcia, po czym wkładamy na dwie godziny do lodówki, aby nasza śmietanowo- czekoladowa masa dobrze się schłodziła. Schłodzoną masę miksujemy, aż osiągnie konsystencję gęstego kremu. PRZEKŁADANIE : Wystudzone, czekoladowe blaty delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Układamy pierwszy blat na paterze. Smarujemy warstwą kremu z czekolady i przykrywamy drugim blatem. Pozostałą ilością kremu(...)wyrównujemy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje czekoladowych kropelek. Obkładamy nimi boki tortu. Pozostałe czekoladowe kropelki wysypujemy na środek tortu- zostawiając miejsce po bokach na kremowe zdobienia. Ubijamy śmietanę kremówkę (bez cukru!) Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i wykonujemy dookoła tortu kremowe zdobienia… … i pyszny
Domowe Tortymasła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy(...)tarty: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 100 g czekolady deserowej z 50% kakao Krem do tarty: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 6 - 7 łyżek cukru pudru laska wanilii Dodatkowo: 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować tartę
Kuchcik gotujemuszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę
Przysmaki Karolki