miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy(...)śmietankę i ubijamy na sztywną masę - pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i miksujemy. Ostudzoną żelatynę dodajemy do bitej śmietany i miksujemy na najmniejszych obrotach kilka sekund. Śmietanę wykładamy na stężoną galaretkę i dekorujemy pozostałymi owocami (u mnie dodatkowo wiórki czekoladowe
Alutka-GotujeKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i Kardamonpaschę z lodami czekoladowymi za 20 zł i Copa melba za 18 zł. Tu Konczi skusiła się na polecaną przez Magdę Gessler domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków(...)deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny, elegancki obiad, jubileusz czy na spotkanie ze znajomymi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktoś z Was wyobraził sobie w tym momencie puszysty pszenny biszkopt przekładany konfiturą i kremową bitą śmietaną, to niestety jest jednak w dużym błędzie. Ten mój odbiega bowiem odrobinę od standardowych wyobrażeń o torcie… Jest w dodatku trochę przekombinowany – jeden blat ciasta to ciasto marchewkowe, a drugi to brownie z cukinii, stąd właśnie taka a nie inna nazwa(...)zawartości warzyw- dość słodki. Jeśli ktoś w tym momencie ma zamiar podnieść jakieś zastrzeżenia co do kategoryzacji tego wyrobu, to na swoją obronę dodam tylko, że został polany polewą czekoladową! Czekolada zawsze rozwiązuje wszelkie spory. Geneza Misz- maszu Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek zdecydowałby się odtworzyć to cudo, to zalecam jednak zdecydowanie się na jeden rodzaj użytego ciasta. Albo marchewkowe albo Brownie
Modern Cave GirlOd dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył tylko mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu
CiastkozercyBardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w
Smaki Na TalerzuWśród zalewu książek kulinarnych o deserach było już wszystko – wegańskie, bezglutenowe, zdrowe, artystyczne… Nie było tylko prostych nowoczesnych przepisów z mąką, masłem i bitą śmietaną jak “Deserownik” . Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Kuchniokracji znana jest przede wszystkim jako znawczyni kuchni azjatyckich i kultury kulinarnej, ale okazuje się, że to też znakomita cukierniczka. Jeśli znacie jej wcześniejsze książki jak “ Tradycje(...)specjalny mebel na desery i że czeska marlenka ma ormiańskie korzenie. Po lekturze nowej książki Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek jest mi szkoda osób, które nie jedzą cukru, glutenu i bitej śmietany. Przepisy są przede wszystkim proste, oparte na w miarę dostępnych składnikach i wykonalne w domu, w przeciwieństwie do innych cukierniczych książek kucharskich, do korzystania z których trzeba mieć dyplom
Ugotowane pozamiatanesłodka – pokruszone bezy, sos jagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki i ozdoby wzbogacają ten prosty deser. A jakie ozdoby polecam? Jakie ozdoby do deserów warto mieć w kuchni? W moich kuchennych szafkach(...)Dzień Matki, urodziny itd). Osobiście też lubię ozdoby, które mają różnorodne zastosowanie. Polecam Wam np. ozdoby czekoladowe 4w1 Amus Łączą w sobie łezki z białej czekolady, czekoladowe nitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków
Słodkie okruszkiustach. Lubicie takie miękkie, czekoladowe ciasto , że po jednym kawałku chcecie zjeść drugi ale nie macie miejsca? Takie właśnie jest blondie kokosowe! Blondies to brownies z białą czekoladą. Delikatnie maślane. Wyraźnie można wyczuć czekoladę i skondensowane mleko. Jest mega słodkie, choć nie dodałam nawet odrobiny cukru. No cóż czekolada i skondensowane mleko swoje robi. To ciasto jest zdecydowanie dla łasuchów(...)powierzchnię i posyp resztą kokosowych wiórków. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez 20-30 minut (piekłam 30 minut, więc wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasto jest wilgotne w środku jakby lekko niedopieczone ale po schłodzeniu zastyga . Ostudzone blondie oprósz cukrem pudrem. Podaj z bitą śmietaną i malinami. The post Blondie kokosowe na sobotni wieczór appeared
codojedzeniafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto 3 bit Składniki: 7 paczek herbatników puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 l mleka 2 śnieżki 2/3 kostki dobrego masła 250 ml śmietanki 30% tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna Sposób wykonania: Mleko skondensowane gotować w puszce(...)mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie). Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Ułożenie: - spód formy obłożyć herbatnikami - karmel- masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
Smaki NataliiJuż kiedyś robiłam brownie, wyszło cudowne, muliste! To, które teraz zrobiłam było dużo lżejsze ale wciąż o niesamowicie intensywnym smaku i brownie-konsystencji. A najlepiej
Brzuszki ŁakomczuszkiNiesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia(...)cukru waniliowego 100 ml mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (45 g) Dekoracja: 300 ml śmietany 30% (schłodzonej) 20 g cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
MyCookBook.plPiękne ciasteczka. Podczas pieczenia robią się w nich śmieszne dołki w sam raz na bitą śmietanę czy owoce. Ciasteczka są bardzo słodkie dlatego ja dodałam suszonych porzeczek do nabycia w sklepie ze zdrową żywnością. Ciasteczka są pyszne a dodatek malin, truskawek czy wiśni w sezonie jest obowiązkowe. 100 gram masła 2 sztuki jaja 70 gram mąka pszenna(...)średnich obrotach. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach ok 15 minut. Jeśli
AZgotuj!Tartaletki ..z dżemem malinowym ..bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady...pycha..Śmietanę na tartaletki wykładałam przy pomocy dekoratora..nie wyszło zbyt idealnie..ale następnym razem będzie lepiej..ważne, że były smaczne.. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody 1 biała czekolada 0,5 l śmietany 36 % dżem malinowy Mąkę przesiać ,wymieszać(...)dodać zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć
Moje domowe kucharzenieHm... Na palcach jednej ręki wyliczam, co mieści lodówka,co z tego nadaje się na przeróbkę, czego szkoda ruszyc, ana co mam ochotę. Wzrok mój
W kuchni Karmel-itki