ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - 1000 przepisów (strona:38/67)

21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 192

smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie, jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie)1/2 szklanki cukru pudruopakowanie śmietan- fixu (użyłam tego, aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą)  Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix. Ubijamy do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Dodatkowo 1 banan(...)plastry (skropcie go sokiem z cytryny aby nie ściemniał)kilka gwiazdek Milky Way do ozdoby  Na dno kruchych babeczek wykładamy kajmak, następnie krem czekoladowy, na nim układamy plasterki bananów i rękawem wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy wedle uznania, płatkami czekolady, cukrową, kolorową posypką, czym tylko chcecie. Smacznego

Symfonia Smaków
TORT Z OWOCAMI I MASCARPONE 640

smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żóltka(...)minut w 170 st.Po upieczeniu wyjmujemy , studzimy. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem ztym że na koniec dodajemy jeszcze kakao. Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę każdy . masa: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dosładzając do smaku przy ubijaniu cukrem pudrem. Kiedy smietana jest bardzo sztywna, dokładamy mascarpone, mieszamy. Na spód układamy ciemny biszkopt. Każdy spó nasączamy herbatą z wódką.Na nasączony

Z Majeczką w kuchni
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 166

słoika. Natomiast masa orzechowa wykonana jest z serka mascarpone i śmietanki kremówki z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz pokruszonej Princessy orzechowej - ta masa jest genialna! Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki tortu komponują się idealnie, dzięki temu smakuje on znakomicie i nie jest przesłodzony. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki octu 1 szklanka(...)galaretki cytrynowej Masa orzechowa: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 wafelek orzechowy typu Princessa (ok. 40 g) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru wiórki z czekolady deserowej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowo-orzechowy 80

biszkoptu kakaowego , przepis na biszkopt poznaliście już w poprzednim przepisie. Dziś możemy wykorzystać ten pyszny biszkopt o intensywnym kakaowym smaku do przygotowania tortu. Lekki krem przygotowałam z bitej śmietany, serka mascarpone i czekoladowego kremu orzechowego. Do kremu dodałam prażone orzechy laskowe, którymi udekorowałam również wierzch tortu. Całość smakuje fantastycznie i każdy, kto lubi orzechy i czekoladę będzie w siódmym niebie(...)mąki pszennej tortowej 150 g cukru pudru 30 g kakao gorzkiego 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% schłodzona 8 łyżek kremu czekoladowego 50 g gorzkiej czekolady 60 g orzechów laskowych Dodatkowo 5 łyżek likieru Amaretto lub innego alkoholu można oczywiście pominąć go 5 łyżek soku z cytryny 1/4 szklanki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierwszy w mym życiu tort na zamówienie ;) 180

cieście stanowi dżem a drugą krem budyniowy. Po przełożeniu tortu przekrawamy do na pół i odwracamy do siebie bokami - tak aby wyglądał na skrzydła motyla.  Przepis na bitą śmietanę: Mocno schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy śmietan fixy, cukier i miksujemy do uzyskania puszystej bitej śmietany. Pokrywamy nią nasz tort zostawiając ok. 5 łyżek bitej śmietany(...)której dodajemy barwnik (mieszamy dokładnie łyżką) i nakładamy do szprycy i tworzymy ozdobne wzory :) Całość dekorujemy np. borówkami, banana umieszczamy na środku i ozdabiamy go sosem czekoladowym. Ciężka to była przeprawa, ale cieszę się z efektu

Emcia Pichci
Błyskawiczne eklerki w czekoladzie 1368

krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki minimum 30% Do przełożenia ciastek można użyć: bitej śmietany, masy ze śmietany i mascarpone lub, tak jak ja – gotowego kremu tiramisu. Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie szykujemy polewę z czekolady. Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną(...)się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty na dwie połowy. Na połówkach, które będą spodami ciastek rozprowadzamy jeszcze ciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę. Drugą połówkę ciastka, stroną która będzie wierzchem ciastka zanurzamy w jeszcze płynnej czekoladzie i kładziemy na połówkę z kremem. Dodatkowo możemy ozdobić czekoladą. Gotowe ciastka wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z malinową pianką 123

wymieszać z zimnym musem malinowym. Śmietanę ubić na sztywno i zmiksować z musem. Powstałą piankę wylać na wystudzony sernik. Blaszkę z ciastem wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić w kostkę. Każdą udekorować  bitą śmietaną i maliną

Kolorowa kuchnia Elki
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 232

Zostawiamy pod skórką około 1,5cm miąższu, a to co wybraliśmy – zjadamy. Jabłka posypujemy w środku przyprawą do piernika i cynamonem. Na dno każdej jabłkowej miseczki wkładamy po łyżeczce czekoladowego kremu (lub kostkę dowolnej czekolady). Serki rozdzielamy po równo, do każdego jabłka, zachowując jednocześnie około centymetra wolnej przestrzeni od góry w każdym napełnionym jabłku. Serek ma w sobie sporo wody(...)minut. Można sprawdzić po 40 minutach, najlepiej po prostu palcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli nie, czas pieczenia wydłużamy. Podajemy gorące – z kulką lodów waniliowych , z bitą śmietaną, sosem z solonego karmelu i granolą, która jest świetnym chrupiącym kontrastem dla miękkiego, kremowego jabłka. SKŁADNIKI 4 jabłka deserowe – kruche i soczyste, np. Ligol, Gloster, Idared, Szampion, Jonagold, Red Delicious

Karo in the Kitchen
Czekoladowe ciasto z fasoli 151

cieście zostało wspomnienie. I przepis :) Ciasto z fasoli, absolutnie nie brownie! Ale czekoladowe, aż do czekoladowego nieba :) 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (ostatecznie konserwowa też może być) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 10 daktyli wcześniej namoczonych (zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić) 2 płaskie łyżki mąki lnianej 1 porcja odżywki białkowej (lub 2 płaskie łyżki mąki(...)łyżki kakao Fasolę zmiksować na gładko z mlekiem i daktylami. Do masy dodać mąkę, kakao i odżywkę. Jeśli masa będzie byt gęsta (powinna mieć konsystencję bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe

Kucharzyca
Śmietankowiec z galaretką 185

kawy na bazie „mokrego” biszkoptu przełożonego bitą śmietaną z galaretką. To po trochu wuzetka i ciasto tortowe. Biszkopt zawsze wychodzi, a zamiast ucieranego kremu ubijamy śmietanę i mieszamy ją ze stężałą galaretką. Szybkie i smaczne! Składniki: Ciasto – 6 dużych jajek – 1 szklanka cukru – 1/2 szklanki oleju(...)kakao – 1/2 łyżeczki sody – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy – 1 litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30%   Wykonanie: Ciasto – Ubić białka

To co kocham
3 bit, ciasto bez pieczenia! 2287

3 bita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :) Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm: 1 puszka masy kajmakowej 6

Apetyczna babeczka
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 189

zdecydowanie wyszło im to na dobre:)) Ja swoje babeczki udekorowałam chmurką bitej śmietany i odrobiną czekolady.  Składniki: 2 jajka,  180g margaryny,  laska wanilii,  łyżeczka soli,  szklanka cukru,  400g mąki pszennej,  200 ml jogurtu naturalnego,  3 czubate łyżki kremu czekoladowego,  łyżeczka soli,  3 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki kakao(...)Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika.  Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja

Z miłości do słodkości
Tort truskawkowo - czekoladowy 166

przecież na górę tortu pójdzie jeszcze dekoracja. Lilicia zaczeła na bokach zdobić go bitą śmietaną, a ja kroiłam truskawki i co w efekcie z czegoś co mogło być niewypałem, choć bardzo smacznym otrzymałyśmy niezwykły tort. Gorzka obręcz wprost cudownie współgrała z kremem z bitej śmietany i czekolady, a ten niezwykły tort spodobał się wielu osobom. Co jeszcze mogę(...)połowę kremu czekoladowego i smarujemy frużeliną truskawkową. Nakładamy kolejny blat i delikatnie smarujemy go kremem czekoladowym. Na calej powierzchni rozłożyłyśmy połówki  świeżych truskawek i dopiero na nich wyłożyłyśmy resztę kremu czekoladowego i kolejny blat biszkoptowy. 0,5 litra śmietany kremówki ubiłyśmy z 2 śmietan fix i posmarowałyśmy nią cały tort, zostawiając troszkę śmietany do ozdobienia

Lili w kuchni
Brzoskwiniowy Puch 179

zagotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę przelać do misy miksera zostawiając w kubeczku około 50 ml do wykonania polewy. Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami zmielony ser bądź wiaderkowy (wcześniej dokładnie rozmieszać), krótko zmiksować. Następnie(...)małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch” z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego J *na pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego należy „wysokość” formy przedłużyć za pomocą papieru do pieczenia, żeby

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTO BAJADERKA 457

rozsmarowujemy, chłodzimy w lodówce do momentu aż ubijemy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy.  Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, na koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki.  Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin.  Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania