czekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej(...)śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który również z góry delikatnie nasączamy sokiem z wiśni. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy bitą śmietaną. Dekorujemy według uznania i potrzeby. Mmm Pycha
Na moim talerzuczekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej(...)śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który również z góry delikatnie nasączamy sokiem z wiśni. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy bitą śmietaną. Dekorujemy według uznania i potrzeby. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUkajmakowej) 380g paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g) wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g) 1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany kilka łyżek cukru pudru ( ilość wg uznania - do bitej śmietany) Wykonanie: Ciasteczka miażdżymy razem z miękkim masłem (ciastka można zmielić w blenderze), by uzyskać spójną konsystencję(...)spoista i jak najmniej się kruszyła. Tortownica może być wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu blachy z lodówki, na spód ciasta wykładamy masę krówkową. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Plasterki układamy na masie kajmakowej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i utrwalaczem do śmietany. Ubitą na sztywno śmietanę wykładamy na banany
Mania WypiekaniaCiasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju barwnik czerwony 20g płatków czekoladowych do pieczenia Masa śmietanowa czerwona: 0,75 litra śmietany(...)czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24 cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu). 2. Masa śmietanowa czerwona Śmietanę z dodatkiem
Szalona Kuchnia Ewelinykajmaku/masy krówkowej (510g) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej starta czekolada lub posypka czekoladowa do dekoracji Wymiary 30 x 25 cm. Na początku robimy biszkopt. Rozdzielamy(...)ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ucierając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia
PatiGotujejajek Szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru Masa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 800 g malin 4 łyżki likieru waniliowego 200 g czekolady mlecznej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier(...)zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę w szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia. Śmietanę przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta. Na górze układamy maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi
VioletoweKucharzenieBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniurozmaicenia eklerki można polać stopioną czekoladą lub przełożyć dżemem i kolejno bitą śmietaną. Poniżej przedstawiłam podstawową wersję. Ciasto: 1 szklanka wody 60-70g margaryny 1/3 łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej (około 120g) 4 jajka (duże) Nadzienie: 500 ml śmietanki 30-36% 1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki(...)jajkami (dodawać po jednym jajku - cały czas miksując mikserem - hakami). (Gotowe ciasto powinno być elastyczne.) Masę przełożyć do rękawa lub szprycy z szeroką końcówką i wyciskać (na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem) małe porcje ciasta - zachowując odstęp około 3 cm. (Ciasto można również wykładać za pomocą łyżki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 25 minut
Di gotujeobok czekoladowego bloku, wafli przekładanych kremem czekoladowym oraz ciasta drożdżowego z rodzynkami. Smaki Babci, najlepsze, cudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci, mówię Wam! Mnie
Zasmakuj KuchniCiasto czekoladowe z dynią Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Jesienny deser z kaszą jaglaną i dynią Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem Leniwe dyniowe ze śmietaną i cynamonem(...)Kawa Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną Ciasto z kaszy jaglanej z korzenną nutą Kompot z dyni Ciasto dyniowe z korzenną nutą
Passions hobbies lifeposyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze około 25 minut. Moja rada: Możesz tę słodkość podać w towarzystwie lodów, polewy czekoladowej lub bitej śmietany. Czasem można słodko poszaleć:) Smacznego słodkiego
Zasmakuj KuchniCiasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto szpinakowe z granatem Szarlotka na kruchym cieście Czekoladowa pokusa Ciasto czekoladowo kokosowe
Ala piecze i gotujeprzypominają te nasze i podawane są zazwyczaj w wersji na słodko: z konfiturą, dżemem i bitą śmietaną. Amerykanie i Kanadyjczycy natomiast lubują w naleśnikach biszkoptowych polanych syropem klonowym. Jak byłam dzieckiem mama w niedzielę rano smażyła mi moje ulubione placuszki z owocami, polewą czekoladową lub posypane cukrem. To były najlepsze poranki. Placki położone na środku stołu i najróżniejsze(...)dziś przygotowałam na sobotnie śniadanie... placuszki w wersji mini. Każdy placuszek jest wypełniony kremem czekoladowym. Składniki: 135 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy Gallo Classico 1/2 łyżeczki soli krem czekoladowy bezy truskawki Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jajko rozbełtać. Dolać
Kuchnia w oparachCo zrobić, żeby deser smakował obłędnie? Dodać do niego czekoladę! Jeśli też tak uważacie mam dla Was wspaniały przepis na sos czekoladowy, idealny
Rozpustne gotowaniewiększe pucharki, wypełnione po brzegi bitą śmietaną i polewami, tym lepiej. Każda niemal uroczystość czy spotkanie rodzinne to okazja do spotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności
Moja smaczna kuchnia