książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 150 g cukru pudru; 150 g masła; 2 żółtka; 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia(...)szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać
In my kitchenmasy czekoladowej w trzech partiach wkładałam pianę z białek mieszając łyżką w taki sposób, aby piana nie siadła. Dzięki białkom masa czekolada znacznie się rozluźni i jak już cała piana z białek jest wmieszana w masę przelewam ciasto do tortownicy, wyrównuję powierzchnię łyżką i wkładam do nagrzanego piekarnika, oczywiście do 180 stopni i piekę 35 - 40 minut. Ciasto urośnie(...)być. Kiedy cała piana została wmieszana masę czekoladową wylewam na upieczone i wystudzone Brownie. Lekko wyrównuję powierzchnię i wstawiam tortownicę do lodówki na co najmniej godzinę. NIE DODAJEMY CUKRU DO Mousse au Chocolat, jak zrobicie to sami stwierdzicie, że nie ma takiej potrzeby ;) Kiedy mus stężeje można się zabrać za bitą śmietanę. DODATKOWO: ok. 400 ml śmietanki kremówki
Blondynka Gotujedomowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas, to p s zenna tortilla wypełniona cebulką karmelizowaną, serami Colby oraz Monterey Jack. Serwowana z sałatą lodową,śmietaną, pico de gallo, guacamole i świeżą salsą. Jest bardzo smacznie ! Porcje są duże i szczerze powiedziawszy po tych kilku przystawkach jesteśmy już pełni. Muszę przyznać, że troszkę się obawiałam amerykańskich(...)czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody GatityJeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt "wow" to dobrze trafiliście. Malinowa chmurka to połączenie bezy
Czekoladowa muffinkadoczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników 65-75 g masła 400 g czekoladowego kajmaku 1 łyżka whisky 250-250 g śmietany 30% odrobina cynamonu 1 łyżka cukru pudru 3 banany Dekoracja: starta czekolada(...)czekoladowej dodać odrobinę whisky, dokładnie wymieszać, 5. Wykładać na spód i schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę
KreatywnePinymiętową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. masa czekoladowa Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku. Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając
Mix smakuCold brew - kawa parzona na zimno orzeźwia i pobudza Upały powoli ustępują, ale nadal często szukamy orzeźwienia, niekoniecznie w postaci dostępnych na sklepowych półkach napojów i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekki i puszysty. Przełożony bitą śmietaną z dodatkiem aromatycznej kawy i odrobiną czekolady. Jest malutki, zrobiłam go w formie o średnicy 15 cm. Idealny rozmiar tortu na świętowanie w gronie domowników. Przy tak prostym i subtelnym torcie istotna jest dekoracja, która sprawia, że ciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty(...)równomiernie nasączyć ponczem przy pomocy pędzla lub łyżki. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Śmietanę lekko ubić. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukru z dodatkami. Ubijać aż krem zrobi się gęsty i puszysty. Odłożyć 1/3 bitej śmietany do mniejszej miski i wymieszać z syropem kawowym . (Można go zastąpić łyżeczką kawy rozpuszczalnej wymieszaną z łyżeczką
Kulinarne Inspiracjeodrobiny żelatyny. Żelatyna delikatnie utrwala puszystość i lekkość bitej śmietany, nie dodawajcie więcej żelatyny, aby nie zrobiła się zbyt sztywna! Całość smakuje obłędnie, gorąco polecam, szczególnie na upały 🙂 🍓 Inne propozycje Jeśli lubicie truskawki, to zapraszam na inne przepisy z ich udziałem. Szarlotka truskawkowa Ciasto drożdżowe z truskawkami Tarta czekoladowo miętowa Koktajl wegański 📖 Przepis Print Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
SprawdzonaKuchnia.plzrób ciasto z połowy podanych wyżej składników. Składniki na dekorację: dowolne owoce świeże lub z puszki czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku sos czekoladowy, toffii, owocowy - wedle gustu (opcjonalnie) Wykonanie dekoracji: Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana
Mania Wypiekaniapolewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka kakao pół jabłka / 12 wiśni roztopiona czekolada / polewa bita śmietana / krem maślany Wsypujemy(...)nakładamy łyżkę jasnego ciasta, wkrawamy po kawałku jabłka lub wrzucamy wiśnie bez pestek (muszę spróbować). Na wierzch nakładamy ciasto ciemne. Dawałam troszkę ponad małą łyżeczkę ale jak widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić je do wzorcowego ciasta proponuję wykonać krem lub bitą śmietanę i posmarować
W kuchni bez szafekciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje 50 g. Zjadłam kawałeczek, mój syn zjadł resztę. Rzadko widzę aby się tak zajadał. Brownie podałam z bitą śmietaną i musem(...)czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy opuszkami palców. Do utartych żółtek dodajemy przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła), cały czas miksując dodajemy również przesianą mąkę, miksujemy do czasu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pianę białkową, którą musimy delikatnie wmieszać w czekoladową masę. Do tego używamy łyżkę, lub szpatułkę. Gotowe cisto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Blondynka Gotujebezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietany kremówki(...)galaretka cytrynowa bez cukru (np. celiko) 2 łyżki erytrytolu opcjonalnie można dodać owoce - ja dałam borówki na polewę czekoladową: olej kokosowy - ok. 5 czubatych łyżek 2 łyżki kakao erytrytol do dosłodzenia (do smaku) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek a następnie ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodać żółtka
Marta próbujeDomowe lody jagodowe, pyszne, aż strach! Po nich język, a nierzadko i ząbki nabierają śmiesznego, niebieskawego odcienia:D Idealny deser po niedzielnym obiedzie. U nas podane
6nieboczekoladowej masy, delikatnie mieszamy. 5. Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Pieczemy 10-15 minut. 6. Wyciągamy i studzimy, pieczemy drugi blat, który też studzimy. 7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 8. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy połową soku z wiśni. Nakładamy grubszą warstwę frużeliny wiśniowej. Na wiśnie kładziemy większą połowę bitej(...)śmietany. Przykrywamy drugim blatem, który również z góry delikatnie nasączamy sokiem z wiśni. Tort z wierzchu i po bokach dekorujemy bitą śmietaną. Dekorujemy według uznania i potrzeby. Mmm Pycha
Na moim talerzu