przekrawamy na 2 placki. składniki na krem z bitej śmietany: 400 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła(...)wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy czekoladową polewą. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniaciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników(...)mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę
mojewypiekiinietylkoprzepisy w szczególności polecam wykonać. 👍 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 1 SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MIN Przepis znajdziecie tutaj . Ciasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci(...)SERNIK CZEKOLADOWY Z WANILIĄ Przepis znajdziecie tutaj. Sernik dla tych, którzy ubóstwiają tak jak czekoladę. Tym, która nie straszna bita śmietana, polecam jeszcze na koniec na talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis znajdziecie tutaj . Tak jak wspominałam makowiec nie jest typowo świątecznym ciastem, ale polecam
zdrowo i aktywnieprzepisy w szczególności polecam wykonać. 👍 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 1 SERNIK WANILIOWO KAKAOWY W 10 MIN Przepis znajdziecie tutaj . Ciasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci(...)SERNIK CZEKOLADOWY Z WANILIĄ Przepis znajdziecie tutaj. Sernik dla tych, którzy ubóstwiają tak jak czekoladę. Tym, która nie straszna bita śmietana, polecam jeszcze na koniec na talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis znajdziecie tutaj . Tak jak wspominałam makowiec nie jest typowo świątecznym ciastem, ale polecam
Zdrowie i pysznie na talerzuZ okazji dzisiejszych moich urodzin - dopiero trzydziestych (plus oczko;) - postanowiłam dogodzić sobie i rodzinie i zrobiłam prostą, ale bezwstydnie rozpustną roladę bezową z musem czekoladowym i
Zdrowa Kuchnia Sowyciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można(...)wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje
CiastkozercyWasz umiejętności nie są szczytem umiejętności cukierniczych - polecam przygotować czekoladowy torcik na bazie buraków! Buraki w tym cieście nie są wyczuwalne ani trochę, może poza tym, że dzięki nim ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Przepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą na świecie! Śmietanę na bitą śmietanę z łatwością możecie przebić, ale kremówki na ganache
MamaOskarkacienki placek (około 3mm) i dużą szklanką wykrawam koła. Ciasto układam w wysmarowanych masłem foremkach i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekę około 15 minut, aż się zezłocą. Podaję je z dżemami, kremami, bitą śmietaną. Hitem są u mnie babeczki z plastrami banana i czekoladową polewą**. Na zdjęciu babeczki z waniliową ricottą (ricotta+ ekstrakt z wanilii
Zapiski Młodej Żonyzrobiłam z mamą malinowy Misz Masz. Resztki zostały nam po Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami , czego brakło dorobiłyśmy. Składniki: biszkopciki (my użyłyśmy resztek ciasta), nasączamy je kawą Masa malinowa: 300 g malin 1 galaretka malinowa 2 łyżki cukru Krem: 500 ml śmietany 36 % 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone + 200 g malin dodatkowo Przygotowanie: Galaretkę(...)szklance wrzątku. Maliny zmiksować z cukrem i dodać do nich galaretkę. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Do szklanki włożyć biszkopt, wylać masę malinową, nałożyć na nią kremówkę z mascarpone, ułożyć kilka malin i znowu nałożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Zdobić maliną i miętą. Chłodzić 2 godziny. SMACZNEGO
Lili w kuchniOrzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek(...)waflowych z polewą czekoladową Poncz: 1/2 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru 5ml zapachu arakowego 30ml spirytusu Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec
Szalona Kuchnia Ewelinymąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i dodajemy masę czekoladową. Wszystko miksujemy. Dodajemy posypkę delecta i mieszamy. Gruszki wkładamy do papilotek. Ciasto przelewamy do papilotek z gruszką i i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 20 minut. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Dodajemy barwnik (zostawiamy odrobinę białej bitej śmietany) i mieszamy
Kuchnia w oparachłatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki
naRuszciepyszne i orzeźwiające. Zachęcam do wypieków! ;) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki(...)pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy z blachy u i również studzimy. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy żeby nie było grudek i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy żelatynę. Ciasto kakaowe nasączamy, smarujemy bitą śmietaną i przykrywamy blatem ciasta makowego. Galaretka arbuzowa: Miąższ umieszczamy w garnku, gotujemy aż puści
Czerwona Porzeczkakolejno bitą śmietaną, na wierzchu lekko wyrównując nożykiem do dekoracji.Białą i ciemną czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych miseczkach, a następnie cienko rozsmarowujemy na marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd.Gotową czekoladową posypkę(...)układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku).Smacznego
Słodkie Przyjemnościfajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody 200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne(...)Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić by napęczniała. Przed wlaniem do bitej śmietany podgrzać Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru. Do ubitej śmietany wlać letnią rozpuszczoną żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany
Ala piecze i gotuje