Muszę przyznać ,że połączenie dość ciężkiego , zbitego ciasta czekoladowego jakim jest brownie z delikatną puszystą masą śmietanową to był dobry pomysł . a jeszcze lepszym było dodanie
Malinowa Kawiarenkakieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast z końcówką gwiazdki delikatnie i wolnymi ruchami nałożyć bitą śmietanę. Bitą śmietanę oprószyć delikatnie przyprawą do deserów.Inspiracje znalazłam
Ala piecze i gotujemałe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek(...)żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmieli
Malinowo w kuchnipróbować wszystkich słodkości na jakie mamy tylko ochotę. Na stole znajdują się między innymi : torty, ciasta, ciasteczka, babeczki, ciepłe bułeczki, które możemy posmarować masłem, konfiturą lub lemon curd. Do tego mus czekoladowy, bezy, owoce, soki, kawa, herbata oraz czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Wybór bardzo duży, niestety nie da się wszystkiego spróbować bo chyba nikt nie jest(...)woli delektować się pysznościami przy stoliku w środku lub na zewnątrz w klimatycznym ogrodzie pełnym kwiatów i drzew. Jeśli komuś mało słodkości to można także zamówić na wynos różne ciasta lub torty, ponieważ w budynku znajduje się także mały sklepik. Co mnie zdziwiło, że za bufet płaci się dopiero po zjedzeniu przy wyjściu. Ludzi jest mnóstwo
noteskulinarnyfigachcecie grzeszyć bardziej to można dodać bitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE: -100 g zimnego masła - 3 żółtka(...)śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty. Spód studzimy. KREM CZEKOLADOWY
SMYKWKUCHNIminut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. składniki na krem: 200 g gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki (30%) 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie wykonanie: Z czekolady(...)Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache. Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę masa czekoladowa się nieco przesunie
Przysmaki Karolkiwarstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html
Słodkie zapomnieniezbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem. Cóż naleśniki – ot łatwizna. Nie są zbyt słodkie, więc spokojnie można połączyć je ze słodkim dżemem lub owocami i bitą śmietaną. Ciasto wychodzi dość gęste, ale łatwo się rozprowadza po patelni, więc można wlewać mniejszą
Niebieski kubek z kawabitą śmietaną. Deser doskonały do kawy. SKŁADNIKI na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki, 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 250 ml kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ puszki kajmaku, 1-2 banany, sok z cytryny, wiórki czekoladowe(...)bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce
słodki bratekblogu (można ją zobaczyć tutaj), dziś czekoladowa rolada w wersji świątecznej ze śnieżynkami. Zamiast mandarynek przełożona jest bitą śmietaną z orzechami. Jeśli chcemy zaskoczyć nią gości w któryś ze świątecznych dni spokojnie można przygotować ją sobie wcześniej, przechować w lodówce szczelnie owiniętą folią i podać następnego dnia :)Składniki na białe ciasto na wzorek:2 białka30 g masła1/2 szklanki mąki2
CiastkozercyKonsystencja tego sernika jest jak gęsty pudding ( deser ), trochę jak gęste lody czekoladowe u góry lekko przypieczone. Dla smakoszy czekoladowych ciast, będzie rarytasem. Część ciasta mam zamiar zamrozić i podać później jako lodowy sernik, będzie pyszne. To wymyślił mój mąż Biszkopty utłuc za pomocą tłuczka lub zmielić blenderem, dodać miękkie masło i wymieszać. Rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)sernika , poczujecie wyraźnie gąbczastą, miękką konsystencję, jak żelatyna i tak ma być. Udekorować lub podać z kleksikiem bitej śmietany. Następnie przykryć i wstawić do lodówki, na całą noc. Jeść na drugi dzień. Mój mąż się zajada, ponieważ jest dużym fanem ciast czekoladowych. Przyznam się szczerze ja nie, ale coraz częściej jem i robię takie ciasta bo wiem, że są uwielbiane
Kuchnia Pokoleńmlekiem tak, aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany. Nie może być jak na naleśniki ! Teraz ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta łyżką delikatnie mieszając, aby ciasto nie straciło puszystości. Kiedy mamy już gotowe ciasto, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, najlepiej ryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy(...)ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie się z nami :) Pozdrawiamy i nie przejadajcie się jutro pączkami
vegetaniekremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuztkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy, z czasów jej młodości(...)przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki
To co kochamtowarzystwie m.in. takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński Kawa po wiedeńsku - składniki na jedną porcję 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2 łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy(...)czekoladowy opcjonalnie cukier do smaku Uwaga: do kawy po wiedeńsku możemy użyć zarówno mlecznej, jak i gorzkiej czekolady, w zależności od tego jak słodką kawę lubimy. Jeśli używamy mleka możemy je dodatkowo zmiksować z czekoladę i ewentualnie cukrem, Jeśli używamy śmietany kremówki, podczas podgrzewania należy uważać, aby nie jej nie zagotować. Jak zrobić kawę po wiedeńsku Podgrzane mleko lub śmietanę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata