Wuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda
Pełny talerznadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki
SMYKWKUCHNIświąteczny tort makowy z bitą śmietaną, pomarańczami i polewą czekoladową - po raz pierwszy zobaczyłam i spróbowałam w Costa Coffee. Zaraz po tym postanowiłam, że muszę zrobić taki sam w domu :) Jednak przeglądając przepisy świąteczne zobaczyłam, że nie byłam pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik(...)łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła Do dekoracji: gwiazdki z czekolady
Świat CiastaCo prawda sezon na truskawki ale jakoś miałam ochotę na coś cytrusowego . Czekoladowe ciasto jest wilgotne i słodkie ale pianka pomarańczowa idealnie przełamuje ta słodycz
Wypieki Renemorskiej 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, rozpuszczonego Mus czekoladowy 1,5 awokado 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (ok. 250 ml) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy z cykorii (płaska) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 kropli stewii w płynie 30 ml ciemnego rumu 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Bita śmietana kokosowa 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki(...)składniki wymieszać w malakserze lub rękoma w misce. Wylepić ciastem spód tortownicy o średnicy ok. 20 cm (tortownicę warto wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki. Mus czekoladowy Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Bita śmietana kokosowa Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol
Modern Cave Girlpamięta charakterystycznego kształtu, którego nadaje im gofrownica. Do tego możemy nakładać na nie różne farsze, przygotowywać na słodko z dodatkiem bitej śmietany, dżemów, konfitur, z sosami owocowymi, czekoladowymi, na słono, wytrawnie. Dziś zaprezentuję Wam przepis na ciasto na gofry, który kiedyś przeczytałam na jednej ze stron internetowych i zapamiętałam lekko go modyfikując - cała reszta należy
Zasmakuj KuchniDzisiaj czekoladowe muffiny. Szybko I przepysznie- palce lizać. Można podawać z bitą śmietaną Składniki:200g mąki 100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)olejek pomarańczowy- lub jaki lubimy 2-3 jabłka 2 łyżeczki kakao cukier puder do posypania Wykonanie:Wszystkie składniki łączymy mikserem. Owoce wrzucamy do ciasta I mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Foremki wkładamy do formy mufinowej- jeżeli nie mamy- na blache.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C na ok 18-20 min. Smacznego
Smaki Edytydżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy
Zasmakuj KuchniDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele
Smaczne Potrawyciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu ciasta powstanie wybrzuszenie, dlatego aby się go pozbyć - tuż po upieczeniu przewracamy placek do góry dnem. Za pomocą noża obkrawamy brzegi i wyjmujemy z formy. Studzimy. Krem: Śmietanę(...)Tort przekrawamy na trzy krążki. Spód ciasta umieszczamy w tortownicy i wykładamy masę ze zmiksowanymi malinami. Przykrywamy środkowy krążek ciasta. Następnie wykładamy pozostałą bitą śmietanę układamy maliny lekko wbijając je do masy. Całość przykrywamy górną częścią tortu. Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka Stronanadzieję, że patrząc na to ciasto nie możecie oprzeć się pokusie, aby je upiec. Wspaniałe czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, puszystej masy twarogowej i bitej śmietany- czego chcieć więcej o takiej porze roku? chyba tylko filiżanki dobrej kawy, albo lampki ulubionego wina. Pozdrawiam imieninowo Porzeczkowiec Ciasto 3/4 szkl oleju 0,5 szkl wody 1 i 3/4 szkl
Pieguskowa Kuchniawskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. • Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. • Z kremu czekoladowego zrobiłam na babeczkach kopułki. • Z fixu na bitą śmietanę wycisnęłam ozdobne rozety. • Całość posypałam drobnymi cukiereczkami
To co kochambyć krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy i do tego
Sztuka gotowania w/g Samirykońcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna