Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawoweBrownie kawoweDelikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog
Moje domowe kucharzeniemaślance z tego przepisu jest puszyste, wilgotne i robi się je bardzo prosto. Można udekorować je sezonowymi owocami, wiórkami, orzechami, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami – co lubicie. Idealne do kawy czy na podwieczorek. Puszyste ciasto czekoladowe na maślance: 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 łyżka gorzkiego kakao 1 szklanka
Poezja smakuniespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec i wystudzić biszkopt czekoladowy . W biszkopcie wydrążyć środek. W środku układać połówki brzoskwiń (można je podzielić(...)dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :) Posypka na wierzchu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy(...)Ostudzone ciasto wyjąć z formy bardzo delikatnie na blat (razem z papierem) . Ubić bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżeczki likieru amaretto. Rozsmarować ubitą śmietaną na biszkopcie. Trzymając za papier na dłuższej krawędzi delikatnie zrolować ciasto (na razie tylko do mniej więcej połowy) . Bardzo delikatnie oderwać papier z góry
Moja DelicjaWuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku
magiczna kuchnia Kasipochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste i delikatne ptasie mleczko. Połączenie ciasta biszkoptowego i kremu daje razem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki(...)pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch ciasta. Smacznego
Pyszności Słodkościdalej. Pokaże Wam jak zrobić czekoladową bitą śmietanę. Coś pysznego :) Znam dwa sposoby na uzyskanie takiego deseru. Pierwszy sposób to ubicie śmietanki i połączenie jej z roztopioną czekoladą. Drugi sposób to roztopienie czekolady w śmietance i potem jej ubicie. Ten drugi sposób znany jako krem paryski opiszę dokładniej poniżej. Czekoladowa bita śmietana (krem paryski) Składniki: 150 ml śmietanki(...)użyć go od razu a potem wstawić do lodówki gotowe ciasto, żeby stężało. Tak przygotowany krem możemy użyć do posmarowaniu biszkopta czy innego ciasta albo do zrobienia tortu naleśnikowego (przepis w następnej odsłonie). Czekoladowa bita śmietana (krem paryski
Pyza i Surówkaserka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka(...)delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bita śmietaną. Smacznego
Mia Cucina Sofietazniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach Koniec końców ciasto gościom smakowało, zresztą mi również, ale męczy mnie do dzisiaj dlaczego to masło mi się(...)znacie jakiś sposób żeby uratować taką masę? Składniki na blaszkę 20×20 cm (podaję składniki według oryginalnego przepisu czyli z masą budyniową, a nie tak jak u mnie bitą śmietaną): Ciasto : – 140 g masła w temperaturze pokojowej – 0,5 szklanki cukru – 3 jajka – 1 szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Relaxtimeburak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym z bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka
Smakowity Blog KulinarnyKlasyczna wuzetka na bazie kakaowego biszkoptu, nasączona kawą, przełożona dżemem i bitą śmietaną z wierzchu wykończona czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka
Smakowite Daniadobrze wyszło, bo nie dość ze miałam za małą tortownicę i już kombinowałam żeby kołnierz w niej robić to jeszcze chciałam ciasto obłożyć dookoła. Dzięki temu, że masa czekoladowa była już ścięta po wymieszaniu z bitą śmietaną masa była na tyle gęsta, że dała się bez problemu położyć na górze tortu, a nawet dało się wysmarować ciasto naokoło, dzięki
Państwo Wojtczuk gotujątruskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej Mąkę i kakao wymieszać
Malinowe PocałunkiCiastka również nasączamy kawą. Tak samo robimy z masą czekoladową. W ten sposób powstaje torcik z czterema warstwami masy. Jako ostatnią układamy warstwę herbatników i torcik wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z pojemnika najlepiej odwracając go do góry dnem. Wierch naszego ciasto można polać czekoladą lub ozdobić bitą śmietaną. Świetnie smakuje z dodatkiem czekoladowych płatków śniadaniowych. (function(){ c3eq
Gotujemy i jemy