minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż bezy się wystudzą. Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej
Gotowanie i blogowanieKolejny mój sernik , tym razem dwa różne sery i masło orzechowe :) smak rewelacyjny ,delikatny....nie za słodki ....lekko słony za sprawa masła orzechowego
Wypieki Renecukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić. Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta(...)Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym). 4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany. Ciasto przechowywać w lodówce
Trzeci talerzangielskiej receptury (Old Fashioned Chocolate Cake), przełożone bitą śmietanką, oblane czekoladowym sosem ganache, a na wierzchu wygrzane w lipcowym słońcu czereśnie. Macie jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że to musi być pyszne ?! Jeżeli macie ochotę na śmietankowo- czekoladowy smak lata na talerzu, to zapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY: 225 g. mąki pszennej(...)wszystko się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze spobą w gładką masę. Gotowy Ganache zestawiamy z garnka do lekkiego przestygnięcia. (Ciasto oblewamy nie gorącym ale letnim ganache). PRZEKŁADANIE: Jeden z czekoladowych blatów kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę rozprowadzamy równomiernie na czekoladowym blacie, przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Na górę tortu wylewamy delikatnie przestygnięty, czekoladowy ganache
Domowe TortyCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru
BullioW styczniu na wielu blogach królują dietetyczne przepisy, które mają pomóc w realizacji postanowień noworocznych. A u mnie w styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki
DefinicjaSmakuCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru
BullioCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru
Bullionaturalnym składnikom Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki pozwalają na niekończącą się zabawę w dekorowanie. Kolejne były babeczki Delecta waniliowe i czekoladowe. Dekorowane zostały kremami na bazie sera Wieluń, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii, jak również maślanym na bazie masła tej że firmy. Produkty są po prostu fenomenalne(...)niespodzianką wywołał nie lada sensację. Ukryte serce w środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów. Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci
Malinowe Pocałunkimieszamy, dodajemy następną łyżkę kremówki, mieszamy i dopiero tak zahartowaną żelatynę dodajemy do ubitej kremówki i mieszamy.Polewa czekoladowa: 60 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam w kąpieli wodnej. Wykonanie ciasta:Wystudzone ciasta wyciągnęłam z tortownic, każde przekroiłam na pół. Na blacie ułożyłam dwa dolne blaty, mocno nasączyłam nalewką wiśniową wymieszaną(...)położyłam górne blaty, lekko docisnęłam.Wierzchni blat również nasączyłam nalewką. Wylałam na wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty).Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce
Blondynka Gotujeszklanki mleczka kokosowego (można zmieszać z innym) 1 szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g gorzkiej czekolady Ponadto do dekoracji: wiórki kokosowe krem czekoladowy lub bita śmietana z mleczka kokosowego (*) Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól i zagotować. Całość gotować na małym ogniu przez około(...)migdałową oraz wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła. Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy. Ozdobić według uznania. (*) W wersji wegańskiej do dekoracji polecam bitą śmietanę z mleczka kokosowego - klik . Bitą śmietanę
Di gotujeprostu czekoladowe ciasto. Nie było dokładnie tak jak chciałam, ale też wyszło bardzo smacznie Brownie ma to do siebie, że nie można go zepsuć. Wierzch pokryty jest glazurą malinową, do której wykorzystałam dżem malinowy. Całe ciacho jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną Składniki na foremkę 20x20cm(...)cukierniczego i przyozdabiamy każdy kawałek. W przypadku braku rękawa cukierniczego, można po prostu równo wyłożyć bitą śmietanę na cieście. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 280 kcal. Brownie to ciasto które zawsze się udaje Tym razem musiało być ładnie podane Ciasto czekoladowe Ciasto proste i szybkie Brownie idealne dla wielbicieli czekolady Smacznego!!! Życzę smacznego i pozdrawiam Justyna Zapisz
Relaxtimezwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki(...)gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę
Słodki ZakątekCiasto czekoladowe z delikatnym musem śliwkowym z dodatkiem uprażonych i zmielonych migdałów, nutką cynamonu oraz polewą czekoladową z żelatyną. Wyśmienite i niebanalne połączenie smaków… Należy
Oryginalny smakczekoladowe - tu spotkać się można i z ciastem ucieranym i oczywiście ze zwykłym biszkoptem. Natomiast krem to najczęściej bita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. I właśnie tę ostatnią opcję wybrałam ja do swojej Wuzetki. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny(...)mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek 180 g cukru 50 g kakao 50 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody Krem: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej - do smaku ) 20 g żelatyny ( 5 łyżeczek ) opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nasączenie: 2/3 szklanki ponczu
Opowieści z piekarnika