Słodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w
Kuchnia MagdaLenyczekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce. Polewa: - 1/4 szklanki śmietany(...)podgrzaną śmietaną. Dodatkowo: – 300 ml śmietany 36 %; – 200 g mascarpone; – esencja waniliowa – 1/2 puszki moreli; – 1/3 słoiczka konfitur wiśniowych Schłodzoną kremówkę ubić z mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencje waniliową, można dodać 16 g cukru waniliowego. Pierwszy blat ułożyć, polać 4-5 łyżkami soku z moreli, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć bitą śmietanę i posypać
dom-agi.plmalinowym i kremem cukierniczym. Całość obłożona marcepanem, udekorowana bitą śmietaną i czekoladą. Te dwa ciasta robiliśmy jednego dnia, następnie sprzedawaliśmy - znikały błyskawicznie! I choć nie były idealne, to i tak wyglądały bardzo efektownie. W tym samym tygodniu przygotowywaliśmy też nasze tarty wielkanocne. Jednego dnia lepiliśmy ozdoby z marcepanu, następnego piekliśmy ciasta, a na samym końcu składaliśmy wszystko w całość(...)różyczki zrobiły furorę. A tutaj kransekage , czyli tradycyjny wypiek urodzinowy, a także noworoczny. Z marcepanowego ciasta przygotowuje się pierścienie, piecze, następnie dekoruje glazurą z cukru pudru i pasteryzowanych białek. Wszystko sklejamy i dekorujemy czekoladą. Na Nowy Rok na szczycie przykleja się pierścień z czekoladową tarczą zegara zamiast kuleczki. Za to ciasto zebrałam mnóstwo pochwał (choć latający motylek się połamał
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłońca skąpanego w lazurze Jeziora Genewskiego. Nieskromnie powiem: Czekoladowa ekstaza!Moje kubełki znowu szalały. Stwórca zdębiał. I prosił o dokładkę. I o dokładkę dokładki. A to duży komplement. Bo nie każde ciasto mu TAK smakuje ;) gorzka czekolada (70%) 200gbiałka i żółtka z 4 jajekroztopione masło 200gcukier (puder) 200gŚnieżka, bita śmietanazimne mleko 200mlżelatyna pół łyżeczkikolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa(...)wstawiłam do lodówki do stężenia. Ostatecznie pokroiłam je w kostkę (i tak na prawdę zużyłam połowę przygotowanej ilości).Do misy miksera wlałam zimne mleko. Wsypałam zawartość torebki z bitą śmietaną. Miksowałam na najwyższych obrotach przez 3 min. Pod koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce. Ciasto przygotowałam minimum
bastalenaMuffiny szczerze mówiąc nigdy nie wzbudzały moich zachwytów . ... ot zwykłe suche ciastko ... Czasami trafiałam na jakiś wyjątek , który troszkę zmieniał to myślenie. A dziś postanowiłam
Malinowa Kawiarenkaczekoladowy i połączyć całość miksując. Trochę kremu przełożyć do osobnej miseczki. Kilka połówek orzechów włoskich zostawić do dekoracji, pozostałe zmielić (można użyć blendera). Odłożony krem wymieszać z zmielonymi orzechami i tak uzyskaną masą wyłożyć dolny oblat. Następnie nałożyć cienką warstwę kremu czekoladowego i nałożyć na to górny oblat. Wysmarować kremem górę i boki tortu. Bita śmietana: Do miski wlać śmietanę(...)dodać łyżeczkę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. W małym garnuszku wymieszać trochę kakao i kawy rozpuszczalnej. Na wierzchu tortu rozsmarować równomiernie śmietanę i posypać ją przez sitko przygotowanym proszkiem kawowo-kakaowym. Tort udekorować połówkami orzechów i pozostałą bitą śmietaną
Passions hobbies lifedość, że nie trzeba do jego przygotowania żadnych wymyślnych składników – nawet nie ma mąki – a można z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku do pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem(...)minuty (700 W) ( chyba nie muszę pisać że mikrofalówka nie szkodzi zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy z owocami, bitą śmietaną, puddingiem waniliowym albo wszystkim innym co lubicie Smacznego! Artykuł Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemamy dzień lenia :P Ja również mam słabość do słodkości i czasem nachodzi mnie w najgorszym momencie, wtedy wygooglowałam ten przepis ( blog-babeczka.blogspot.com)! Smakuje jak czekoladowa babka, można ją podawać jako muffiny z bitą śmietaną i owocami lub po prostu w miseczce, tak jak ja ^^ Moim zdaniem jest dużo lepsza od tak zwanych "babeczek z kubeczka" bo robimy(...)mleka w domu i dodałam śmietankę 30% wyszła równie dobra :) ) i dokładnie łączymy. Następnie dodajemy suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na największą moc. Gdy ciasto wyrośnie zostawiamy jeszcze na chwilę. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję brownie można szybciej wyciągnąc ciasto, im dłużej będzie trzymane w mikrofali tym będzie bardziej suche. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościtorty! Oto jeden z nich. Tort dla Olgi. Bardzo prosty i smaczny. Z jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany. Praca z tym tortem może być fajną zabawą. Udekorujcie tak jak lubicie. Biszkopt- będziecie potrzebować dwa takie biszkopty. Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało(...)wcześniej. 450 g białej czekolady - połamanej 600 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, następnie zamieszać do roztopienia sie czekolady. Wystudzić i wstawić do lodówki na 12 godzin lub na całą noc. Schłodzoną masę czekoladową ubić. Nie ubijać za długo aby krem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzejmujcie się tym. Krem jest moim wymysłem. Możecie w nim bitą śmietanę zastąpić serkiem śmietankowym, jeśli zależy wam, aby ciasto było bardzo fit Dzięki cukinii, ciasto jest wilgotne. Ja ścieram cukinię na grubej tarce jarzynowej, bez obierania. Cukinia jest baaardzo delikatnie widoczna w miąższu ciasta. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię(...)niej nie kapać. Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo, bo też świetnie smakuje. W oryginalnym przepisie, ciasto jest z polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego. No i smak…ciasto nie jest słodkie, ale bardzo sycące i doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Wychodzi dość wysokie i możecie
Mieszam w Garnkupodać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis) . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam Was na czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki(...)górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto. Piec do momentu aż będą błyszczące i wypieczone. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem czekoladowe gofry
O kuchni z uczuciemwydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru Przygotowanie ciasta: Składniki zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wykładamy(...)białej czekolady dobrej jakości - 1 opakowanie mascarpone - 100 mililitrów śmietanki 36% - 500 gram porzeczek Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem do lodówki aż do chwili całkowitego ostudzenia się spodu tarty. Po tym czasie wykładamy
Życie zamknięte w smakuprzeczytaj wskazówkę (***). Zdejmuję z ognia, mieszam z pozostałym alkoholem. Jedną trzecią masy morelowej rozkładam na biszkopcie, przykrywam drugim blatem, na wierzchu oraz po bokach rozsmarowuję pozostałe nadzienie. polewa czekoladowa: 250g cukru 125ml wody 200g posiekanej gorzkiej czekolady Wodę mieszam z cukrem, zagotowuję, a gdy osiągnie 104 stopnie (mierząc termometrem kuchennym), dodaję posiekaną czekoladę. Może zdarzyć się tak, że czekolada ulegnie(...)papierze do pieczenia. Należy polewać uważnie i dużą ilością masy, gdyż nie powinno się rozsmarowywać polewy (choć u mnie się to dało zrobić). Odstawić ciasto na godzinę, aby polewa stężała i podawać z bitą śmietaną (pominęłam). SMACZNEGO! *** w przypadku nadzienia trzeba uważać na używane dżemy! W oryginalnym przepisie jest tylko morelowy, którego mi zabrakło, stąd pomieszałam z wiśniowym. Najlepiej
W kuchni Karmel-itkiPodstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego! Składniki 150 g wody 10 g cukru szczypta soli 80 g masła 120 g mąki 3 jajka Sposób przygotowania Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1. Dodajemy mąkę(...)mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5 Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Sos czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao 1 łyżeczka masła 1/4 szklanki mleka Sposób przygotowania: Do naczynia miksującego
ClauditteMissCooking