Ciasto "Raffaello" bez pieczenia to przepyszna, "bezpiekarnikowa" wersja popularnego kokosowo - migdałowego wypieku zainspirowanego znanymi pralinkami. "Raffaello" to ciasto na bazie herbatników przełożone budyniowymi kremami: kokosowym i migdałowym oraz oblane delikatną polewą z białej czekolady. Jest ono proste w przygotowaniu, szybkie i przede wszystkim przepyszne... Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Składniki: ok. 300 g herbatników (po 5 g każdy) 100 g wiórków
Słodka StronaSnickers to efektowne i pyszne ciasto, dzięki połączeniu kremu budyniowego, kajmaku i orzechów. Idealne do niedzielnej kawki a także na różne imprezy okolicznościowe. Już niedługo Święta Bożego Narodzenia, więc może i na Waszych stołach zagości to ciasto :) Składniki na biszkopt: * 340 g mąki * 150 g masła * 100 g cukru pudru * 1 jajko * 2 łyżki miodu * 1/2 łyżeczki sody(...)potrzebne jest około 400 g masy krówkowej i 150 g orzeszków solonych. Płat ciasta włożyć do blachy, na to wysmarować połowę masy krówkowej, następnie krem budyniowy. Na to położyć drugi płat ciasta, lekko docisnąć. Na końcu wysmarować resztę masy krówkowej i na wierzch posypać orzeszki solone. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Zrób to smaczniełyżek cukru - cukier waniliowy - 2 czubate łyżki budyniu waniliowego Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dodaj cukier i ubij na sztywno, wprowadź proszek budyniowy, wymieszaj. Blaszkę tą samą, w której piekłaś /piekłeś ciasto wyłóż papierem. Wyłóż bezę i piecz godzinę w temp. 150 stopni C. Po upieczeniu bezy wyjmij ją z blaszki i wystudź. Krem budyniowy(...)rózga, dzięki niej mieszając na pewno nie będzie żadnych grudek w masie. Masę gotujemy przez 3 minuty i gorącą wylewamy na upieczone ciasto kruche. Studzimy całość np. w oknie. Wylewamy frużelinę z wiśni na krem budyniowy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano po wyjęciu, frużelina będzie zastygnięta. Na ciasto układamy upieczoną bezę i gotowe. Ciasto może wydawać się
SMYKWKUCHNIMamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie, tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół...... Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami
Wanilia i KardamonJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia różnego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotować: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj
Różne smaki w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza. Można ją urozmaicić poprzez dodanie warstwy dżemu lub upieczenie spodniego blatu - z ciasta kruchego. (Forma o wymiarach 25 x 35 cm) Ciasto: 125g masła/margaryny 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka wody 4 jajka (średnie
Di gotujeJestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych(...)Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z nich oddzielnie wymieszaj. Wylewaj
Słodkości i nie tylkoDziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha! Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki(...)blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki. 2. Masa budyniowa: Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło
Na Ciasteczkowych Papierachroku jabłonie pięknie obrodziły i nasze ogrody są pełne słodkich, soczystych jabłek. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję. 4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasigodz., a drugie do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę 33x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta z lodówki i zapiekamy spód ok 20 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masa budyniowa Białka ubijamy na sztywną pianę(...)Następnie powoli dosypujemy cukier. Następnie, również powoli i stopniowo, dodajemy proszek budyniowy. Na koniec, cienką strużką wlewamy olej - ciągle miksując aż pianka będzie idealnie gładka. Na podpieczony spód ciasta wykładamy piankę budyniową. Delikatnie wyrównujemy. Na wierzch pianki układamy maliny lekko dociskamy. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawimy do nagrzanego do 190 st. piekarnika i pieczemy
W kuchennym oknie EwyCiasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd(...)pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?... Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam Składniki na ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao
Ciasteczkowy Potwór„Czekolaczek – aroniaczek” – zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko
Ogrodnik w podróżyupływie 10 minut ubijamy białka na sztywno, a następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej lub budyniowego proszku. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na nim równomiernie bezę, po czym na wierzch trzemy na grubych oczkach tarki resztę ciasta. Ciasto wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około
Smakowy Rajtalerz czy paterę. Dzisiejszy tort zrobiłam z przepisu na murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami. Składniki na murzynka Składniki na krem +Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówki Ciasto na murzynka przygotowujemy według przepisu . Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto(...)brudzi kremu. Spód torcika przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, żeby łatwo można było obracać go sobie na stole. Na środek spodu nakładamy krem czekoladowy. Na brzegi ciasta wyciskamy krem budyniowy (dzięki temu czekolada nie będzie wyciekać na zewnątrz i nie pobrudzi brzegów tortu). Na spód kładziemy kolejny krążek i znowu nakładamy kremy. Za pomocą worka cukierniczego nakładamy krem
CiastkozercyDzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni, wypoczęci ?:) ale za pasem nowy rok, proponuję przygotować takie pyszne ciasto z orzechami, masą budyniową, warstwą herbatników, krakersów, masy krówkowej po prostu mniam :) Zapraszam :) Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Marysia POLO-market 3 jajka 3 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki lejącego miodu 2 płaskie(...)Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem na gładki krem. Krem budyniowy dzielimy na trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników i krem budyniowy.Na krem
Sama słodycz i szczypta chili