składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy(...)przestudzony budyń. Gdy wszystko już gotowe możemy zabrać się za składanie ciasta. Na początek jedna część biszkoptu, na to połowa masy jabłkowej a na nią połowa masy budyniowej. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie masa jabłkowa, na nią masa budyniowa i ostatnia część biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji
Zainspirowana w kuchnizdjęcia składników niestety nie mam. Może kiedyś... jak zrobię ponownie i będę miała na tyle czasu, to uzupełnię :) Składniki na 12 sztuk (blaszka 24x28 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego Krem budyniowy: 600 ml mleka 300 ml śmietanki kremówki (30%) 170 g cukru 40 g cukru waniliowego domowego 2 łyżki (pełne) mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 7 żółtek(...)krem śmietankowy. Śmietankę wlałam do miski i ubiłam na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Krem ma być delikatny. Przełożyłam go na krem budyniowy i wygładziłam. Na wierzchu ułożyłam przycięte prostokąty z ciasta francuskiego. Lekko docisnęłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Teraz już można upudrować cukrem pudrem i gotowe. Pocięte prostokąty ułatwiają pokrojenie całej blaszki kremówek
Kuchnia u Krysikremu, ale i z tym można sobie poradzić. Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-) Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy(...)bitą śmietanę. Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny.. Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość składników wystarcza na trzy
Przysmaki KarolkiCiasto DELICJAK – Zapraszam na pyszne ciasto z delicjami w kolorze jasnym i ciemnym, z dużą ilością galaretki oraz maślano – budyniowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, ładnie wygląda i z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkaschładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy wkładamy do foremki, wykładami nim również brzeg na ok. 3 cm wysokości. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st. C, aż się zrumieni. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 40 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)Wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gotową masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzchy układamy owoce. Całość odstawiamy w chłodne miejsce aby masa budyniowa zastygła. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez(...)wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na patelnie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuści, nie za długo. Gotową gorącą masę przekładamy równomiernie na jeden z blatów. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 250 g masła, miękkiego dodatkowo: powidło śliwkowe wykonanie: 300 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaMoże będę się powtarzać, ale przepisy Siostry Anastazji bardzo trafiają w mój gust. Nie inaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem(...)palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy do stężenia. Tężejącą masę truskawkową wykładamy na masę budyniową. Uwagi: Biszkopt przygotowałam z 5 jajek. *Wykorzystałam dwa opakowania po 450g mrożonych truskawek. Połowę ciasta przechowywałam w lodówce, drugą połowę w spiżarce – tą część z lodówki jedliśmy oczywiście później – i teraz moje skołowanie – nie wiem
Smaki Na TalerzuDuża, podzielna porcja pysznego ciasta kakaowego, przygotowanego na herbatnikach, przełożonych krem budyniowym i dżemem porzeczkowym. Ciasto smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, kiedy wszystko dokładnie się "przegryzie" i nabiera konsystencji pysznego torciku, ponieważ całość nasiąka kremem i staje się miękka i puszysta. Ciasto jest banalne w przygotowaniu, wystarczy tylko wcześniej ugotować gesty budyń, a po ostudzeniu wymieszać(...)wysmaruj masłem. Układaj na przemian warstwami herbatniki i krem budyniowy (5 warstw) - (!!!) drugą warstwę od dołu posmaruj dżemem. Ostatnią warstwą ma być krem budyniowy. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyBabeczki z masą budyniową i owocami to jedne z bardziej popularnych mini wypieków w naszych domach. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto na babeczki z budyniowym, przepysznym kremem i aromatyczne truskawki to niezwykle smaczne mini wypieki, które szybko i prosto przygotujemy w naszych domach. Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Składniki: spody do babeczek: 300 g mąki(...)masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek Kruche Babeczki z Truskawkami i Kremem Budyniow ym - Sposób przygotowania: Spody Babeczek: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez
Słodka Stronawody i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany. Masa budyniowa : 1,5 szklanki z 1 lyzka cukru gotujemy w garnku. W 0,5 szklance(...)rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy. Maslo miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 lyzce zimnego budyniu. Masę budyniowa wykładamy na ciasto kakaowe i banany. Na wierzch mozna posypać starta czekoladę gorzka. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCiasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniaubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka dodać mieszankę. Gotować(...)zimny budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce. Upieczony biszkopt(ciasto 1) nasączyć mieszanką wody i wiśniówki. Następnie rozsmarować dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w pączu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto. Smacznego
Ciasta z tradycjamiPodobne ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu
Kuchcik gotujeTarta z kremem budyniowym i truskawkami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką(...)ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Ciasto studzimy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy mąkę i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy
Pelusiowa Kuchnia