ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:30/345)

CIASTO PIERNIKOWE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KAJMAKIEM 222

oraz do tworzenia własnych kompozycji, bo przez takie łączenie ulubionych i sprawdzonych przepisów można uzyskać naprawdę cuda :) Ja połączyłam słodką masę kajmakową z trochę mniej słodką masą budyniową, którymi przełożyłam kakaowe ciasto z nutą piernikową. Brzmi nieźle a jeszcze lepiej smakuje :).  Zapraszam do przetestowania. Składniki na ciasto : 2 szkl mąki 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka(...)przeciąć na 3 części. Pierwszą część umieścić w blaszce, na niej rozsmarować cienką warstwę masy (ok 1/2 puszki). Przykryć drugim płatem ciasta, ten z kolei posmarować masą budyniową. Ułożyć ostatni płat ciasta, rozsmarować resztę masy kajmakowej, całość posypać orzeszkami. Smacznego

Banana Smiles
Słynne ciasto z budyniową pianką 131

dawno, w końcu więc zdecydowałam się go wypróbować. W zasadzie chyba nawet nie muszę pisać nic więcej. Wszyscy bowiem znają to ciasto; nie tylko blogerzy. Jeszcze w starej pracy jedna z koleżanek z zachwytem opowiadała mi o słynnej, budyniowej piance.  Zgadzam się ze wszystkimi peanami pochwalnymi na cześć tego ciacha. Kruche, lekkie i delikatne; słodkie, a jednocześnie lekko kwaśne(...)ciężko byłoby mi uwierzyć, szczerze mówiąc), najwyższy czas na nadrobienie braków.  A może z jakimiś innymi owocami...? Ja do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 131

Kruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką, idealne do kawy, na leniwy weekend, wspaniałe. Do ciasta pasują także inne owoce. Gotowe ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm): 5 żółtek (z jajek wielkości L) 2 łyżki cukru 250 g masła lub ewentualnie margaryny (jednak ja zawsze(...)miksując. Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg

Zasmakuj Kuchni
Masz babo placek! ..z rabarbarem :) 115

dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek! ..z rabarbarem

Wiszniówka
Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką 417

mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 6 zółtek Składniki na masę bezową : 8 białek (6 pozostałych z ciasta + 2 pozostałe z masy budyniowej) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1.5 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów lub płatków migdałowych Masa budyniowa : 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)zrobił się kożuch na wierzchu. Jak lekko przestygnie przykrywam folią do całkowitego wystygnięcia. Miksuję miękkie masło i stopniowo dodaję wystudzoną masę budyniową i kilka kropli aromatu waniliowego. Wystudzone ciasta przekładam masą budyniową i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Pycha:)!       Smacznego Post Ciasto Pani Walewska zwana Pychotką pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tort Aniołek 91

tortownicy o śr. 26 cm. • Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut. • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu. Krem budyniowy • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. • Mleko zagotować z cukrem i masłem. • Na gotujące się(...)mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić. • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy

To co kocham
Tarta z rabarbarem 127

Tarta na kruchym cieście wypełniona  kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem(...)łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki  na minimum 30 minut. Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy ogień

Kulinarne przygody Gatity
Przekładane ciasto piernikowe z powidłami i orzechami 200

długi jesienny wieczór zapraszam na pyszne ciasto korzenne z kremem budyniowym, powidłami i orzechami włoskimi. Ciasto ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Warto je przygotować.  SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 500g mąki, 200g masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu płynnego, 1 łyżka przyprawy korzennej, 5 łyżek cukru kryształu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt ciemny: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 3 łyżki oleju(...)Budyń gotuję około 2 minut, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi

Tradycyjna kuchnia Kasi
walentynkowe ciasto z serduszkiem 116

połączyć dużą łyżką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka.  Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem.  Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie szklanki(...)mleku. Kremówkę ubić na sztywno, wlać do niej zimną zieloną galaretkę, zmiksować. Wyłożyć na biszkopty, odstawić do stężenia. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Na nich rozsmarować krem budyniowy. Przykryć ciastem. W otworki w cieście wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej po kilku godzinach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto " Pawi ogon" 181

Niezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C   źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki(...)mieszając. Masło utrzeć mikserem z cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony budyń. Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.  Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka

Słodkości i nie tylko
Ciasto z owocami, czy owoce z ciastem? 125

owoce z ciastem. Nazwa nie ważna, najważniejsze, że smakowało :) Jedyna uwaga, to lepiej nie formować brzegów, tylko upiec płaski placek. Serowy spód ma ciekawy smak. Do tego krem budyniowy, który oddziela ciasto od solidnej warstwy owoców. To chyba mój słodki faworyt tego sezonu. Ciasto 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu 6-8 łyżek oleju 6-8 łyżek mleka 6 łyżek cukru(...)czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową. Przykryć warstwą owoców i na koniec zalać zimną galaretką. Odstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Smacznego

Pełny talerz
Szarlotka z budyniem 664

ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia - ciasto delikatnie nakłuć widelcem, piec w 190-200 stopniach przez 50-60 minut(...)upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem Szarlotka z budyniem dzięki różnorodności mas bardzo ładnie prezentuje się na talerzu - jasna warstwa budyniowa wyraźnie odznacza się od masy jabłkowej i cynamonowego ciasta. Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce, gdyż zawarty w nim budyń jest składnikiem, który nie lubi ciepła

Smakołyki Bereniki
Babka budyniowa(szybka) 103

Babka budyniowa to jedno z tych ciast do, których przymierzałam się zrobić tylko nigdy nie było czasu. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić krok na przód i w końcu zrobić to popularne ciasto. Powiem wam, że miło się zaskoczyłam. Przygotowanie(...)zrobienie babki budyniowej nie zajęło dużo czasu. Sama babka jest super pulchna i pyszna. Mąkę zastąpiłam budyniami waniliowymi wiec sam wypiek nabrał niezwykłego smaku i aromatu. Babka budyniowa to doskonałe ciasto na weekend lub gdy chcemy przygotować smaczne i szybkie ciasto do kawki. Mogę śmiało powiedzieć, iż jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często piekę. Doskonale smakuje

Ciasta z tradycjami
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 207

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waliniowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami. Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach(...)Pieczemy około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem. SMACZNEGO ZOBACZ TEZ: Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju  .   Artykuł Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania