piękną jesienią, która zbliża się wielkimi krokami. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem. Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 65 dag mąki pszennej 250 ml oleju 3 marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki cynamonu Masa budyniowa : 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową. Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek
VioletoweKucharzenieCytrynowiec to aromatyczne ciasto warstwowe, przygotowane bez pieczenia (pomijając bezy). Jego wykonanie można podzielić na dwa etapy, jednego dnia przyrządzić bezy i krem cytrynowy, drugiego - masę budyniową i finalnie złożyć ciasto. Jeśli nie mamy czasu lub nie czujemy się na siłach, żeby upiec bezy, można wykorzystać już gotowe, kupione w sklepie. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, gdyż w lodówce(...)zmiękły SERWOWANIE CIASTA - schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić w kwadraty, przed podaniem obficie posypać z wierzchu pokruszonymi bezami Cytrynowiec nie jest ciastem mocno słodkim, lecz ze względu na masę budyniową i krem z bitą śmietaną, można zaliczyć go do ciast dość ciężkich i sytych. Najsłodszym elementem są bezy, którymi dekorujemy wierzch ciasta. Smak cytrynowy jest dość mocno wyczuwalny
Smakołyki Berenikinakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. MASA BUDYNIOWA: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze(...)rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej. Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO
Swojskie jedzonkomoją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki(...)koniec stopniowo wlewać olej, cały czas miksując. Wcześniej upieczony kruchy spód posypać bułką tartą, wyłożyć wystudzony rabarbar (fot.2) , przykryć masą budyniową (fot.3) , a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, schłodzoną, pozostałą część surowego ciasta (fot.4) . Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut do momentu zarumienienia ciasta. Źródło: ilovebake.pl drukuj przepis
Świat Ciastazbliżające się Walentynki, pod warunkiem, że macie jeszcze zachomikowane mrożone truskawki ;). U mnie coś tam jeszcze pozostało i pokusiłam się o zrobienie tego pysznego ciasta. Wyszło idealne, czekoladowy, wilgotny spód połączony masą budyniową z musem truskawkowym. Co ja Wam będę pisać, musicie po prostu spróbować i już :). Ciasto: 1 szkl. mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 jajka 2/3 szkl(...)niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Galaretkę i żelatynę wlewamy do gorących truskawek i dokładnie mieszamy. Następnie blęndujemy całość i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na zimne ciasto czekoladowe wykładamy krem budyniowy, rozsmarowujemy, a na wierzch wykładamy tężejący mus truskawkowy. Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Cynamonowe szczęścieLubię eksperymentować w kuchni. Planuję upiec jedno ciasto a wychodzi coś zupełnie innego. Tak było i w tym przypadku. Kiedy jednak widzę, że domownicy się zajadają
Prosty przepis naMiękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować
CoolinarniePLWlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, następnie większą połową masy budyniowej. Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy(...)tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę. DEKORACJA CIASTA : Częścią masy budyniową smarujemy boki ciasta. Obsypujemy rozdrobnionymi biszkoptami. Do reszty masy dodajemy kakao tak, ażeby otrzymać ciemny kolor. Używając szprycy lub rękawa cukierniczego ozdabiamy najpierw kraje, robimy napis i dowolnie dekorujemy. Układamy kwiatki
Pani na deserPyszne domowe eklerki z lekką masą budyniową. Składniki: na ciasto: szklanka wody 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka na masę budyniową: 2 szklanki mleka 1 kostka masła 2 łyżki mąki 6 ły ż ek cukru pudru 1 budyń śmietankowy Sposób wykonania: Ciasto : Wodę zagotować z masłem, następnie dodać całą przesianą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką(...)papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 220 C piekarnika na środkową półkę. Piec ok 40 minut, przy czym przez pierwsze 10 min nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 szkl. mleka odlać(w tym roztrzepać budyń z mąką) resztę zagotować z cukrem.Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i doprowadzić do zagotowania. Gotować
Darcia w kuchnisokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem
Kuchnia Pokoleńpieczenia " jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Ciasto(...)Śmietanowa: Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem. Blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyścielamy pergaminem, a na jej dno wykładamy dolną część ciasta. Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę herbatników, masę budyniową, górny biszkopt, masę śmietanową. Ważne : Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce. Wierzch
Słodka StronaCzym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić
Różne smaki w kuchniCzym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C Ilość porcji : 8 - 10 Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta(...)kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić
Różne smaki w kuchnipoziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki. Od razu zajmujemy się drugą warstwą. MASA ŚMIETANOWO-BUDYNIOWA W misce po cieście miksujemy z cukrem dwa jajka, do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy do nich odważony jogurt i odważoną śmietanę. Miksujemy wszystko razem dokładnie, na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do niskich(...)wsypujemy proszki budyniowe i miksujemy do połączenia. Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez 1-2 dni po upieczeniu
Karo in the Kitchen