ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:39/345)

Ciasto z bananem 741

wody i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki wylozonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany. Masa budyniowa : 1,5 szklanki z 1 lyzka cukru gotujemy w garnku. W 0,5 szklance(...)rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy. Maslo miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 lyzce zimnego budyniu. Masę budyniowa wykładamy na ciasto kakaowe i banany.  Na wierzch mozna posypać starta czekoladę gorzka. Smacznego

Słodkości i nie tylko
ciasto kopciuszek 175

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia. dodatkowo: herbatniki ok. 15 ml alkoholu (np. rumu, wódki) wykonanie ciasta: Na biszkopt jasny wykładamy równomiernie masę śmietankową. Przykrywamy biszkoptem z makiem. Na biszkopt z makiem wykładamy masę budyniową, którą przykrywamy nasączonymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Pijak" 171

ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka dodać mieszankę. Gotować(...)zimny budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce. Upieczony biszkopt(ciasto 1)  nasączyć mieszanką wody i wiśniówki. Następnie rozsmarować dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w pączu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Ciasto czekoladowe z borówkami 186

Podobne ciasto czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z borówkami. Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :) Składniki:         Ciasto: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko(...)równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.  Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu

Kuchcik gotuje
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 195

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami... Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g) 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g masła lub margaryny Dodatkowo: ok. 500 g owoców Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką(...)ciasto nam nie urosło i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Ciasto studzimy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy mąkę i proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę i gotujemy

Pelusiowa Kuchnia
Tort migdałowy 140

łyżki cukru pudru dodatkowo * barwniki spożywcze * cukierki perełki * likier amaretto * plastyczna masa cukrowa  tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać(...)najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać. Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia. krem budyniowy Budyń i mąki rozrobić w 1/2 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem

Mix smaku
Karpatka z kremem budyniowym 1417

Zapraszam po mój sprawdzony przepis na karpatkę z kremem budyniowym . Ptysiowe ciasto do karpatki oraz najlepszy, puszysty krem budyniowy to podstawa. Bardzo dokładnie opisałam cały proces robienia karpatki.  Jeśli tylko podążysz za moim przepisem, to jestem pewna, że Twoja karpatka wyjdzie idealnie

AniaGotuje.pl
Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami 129

Kruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak. Idealne ciasto na letnie dni :) KRUCHE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1/3 szklanki cukru 6 żółtek CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA: 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru(...)dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej. Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 125

Czym można zrobić swojej rodzinie przyjemność :) ? nie mam już wątpliwości, że tymi pysznymi tartaletkami :) Niesamowity maślany smak ciasta kruchego i delikatny krem budyniowy posypany świeżutkimi truskawkami . Coś pysznego :) Czas pieczenia : 25 - 30 minut Temp. pieczenia: 180 C  Ilość porcji : 8 - 10  Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem(...)kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń . Studzimy stale mieszając , aby nie dopuścić

Słodkości i nie tylko
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 300

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z bananem 173

oleju i wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C pieczemy ok. 40 minut. Gdy ciasto wystygnie , układamy pokrojone w plasterki banany. Masa budyniowa : 1,5 szklanki z 1 łyżką cukru gotujemy w garnku. W 0,5 szklance(...)rozcieńczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem , gdy powstanie kremowy puch , stopniowo dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wykładamy na ciasto kakaowe i banany.  Na wierzch można posypać starta czekoladę gorzką. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik Marchewkowa Galaktyka 131

Śnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego(...)jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa:   Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jeden blat ciasta układamy na środku większej

Bon appetit mon amie
Rajska Fantazja 370

płatków jaglanych błyskawicznych Masa budyniowa: 10 dkg cukru kryształu 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt(...)brzoskwinie z galaretką, przykryć drugim blatem biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć ciepłą Nutellę z płatkami, schłodzić. Na Nutellę położyć masę budyniową. Na masie ułożyć jeden obok drugiego podłużne biszkopty, na które następnie położyć bitą śmietanę. Całość posypać tartą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce. Rajska Fantazja Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciasto biszkoptowe z Nutellą. Rajska Fantazja Forma

mecooks
Ciasto na Sylwestra- Snikers. 132

stopniach ok 30-35 min. Trzecie ciasto będzie z masą orzechową i również pieczemy w takiej samej temperaturze tylko trochę dłużej ok 40 min. Ciasta się studzą , a my przygotowujemy krem budyniowy. Budyń z cukrem mieszamy w 1/2 szklanki(...)mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do gotującego się mleka budyń, mieszamy, by nie powstały grudki. Ostudzony budyń ucieramy z margaryną. Przekładamy ciasto. Na pierwszą część nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim ciastem. Na to wykładamy masę , która powstała z mleka skondensowanego. Wierzch snikersa , to ciasto  z orzechami.  Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężała masa. SMACZNEGO Czekam

W kuchennym oknie Ewy