ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:52/345)

Jesienna Pani Walewska 147

miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej

kulinarnyswiatdomi
Napoleonka 144

Delikatne kruche ciasto z pysznym budyniowym kremem, czyli znana wszystkim napoleonka. Ciasto piekę od wielu lat i niezmiennie cieszy się dużym zainteresowaniem. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki śmietany 18% 1 jajko Krem: 3/4 litra mleka 4 żółtka 1 szklanka cukru 100 g masła 10 łyżek mąki pszennej tortowej Dodatkowo

Bullio
Tort dla ornitologa 205

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: budyń na 3/4 l

czarrna od kuchni
Cycki murzynki 807

 To ciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;)  taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu

Cynamonowe szczęście
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 213

Tylko mogę powiedzieć mniam. Dostałam przepis od Arlette, ona mnie ostatnio zaskakuje. Dzięki Ciasto – mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. następnie szybko

Kuchnia Pokoleń
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 237

mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.  Przełożenie ciasta (od dołu):  1. Połowa ciasta 2. połowa masy budyniowej 3. biszkopty 4. połowa masy budyniowej 5. druga połowa ciasta 6. polewa czekoladowa + dekoracja Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.    Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Przepis pochodzi

Mania Wypiekania
Napoleonka Ireny 221

Przepis dostałam od znajomej rodziców. Trafił na stałe do mojego menu :) (Napoleon cake) Składniki / Ingredients: ciasto: / pastry: 3 szklanki mąki / 3 cups flour 1 kostka masła

czarrna od kuchni
Tarta miodowa 238

  Delikatne ciasto, aksamitna masa i orzeszki w karmelu, to przepyszne połączenie :) Składniki ciasto: 150 g mąki 1 jajko 7 dkg margaryny 2 łyżi cukru pudru

czarrna od kuchni
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 140

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika

Karo in the Kitchen
Słonecznikowiec 2261

pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao

Cynamonowe szczęście
KARPATKA 162

osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 178

mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami, po sam rant, wstawiamy foremki ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, musimy obserwować(...)tarty, masa musi stężeć na całej powierzchni, zostawiamy ciasto aby ostygło w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartę jogurtowo-budyniową cukrem pudrem, dodatkowo jagodami i dekorujemy listkami mięty. The post Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 304

jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie(...)porcję budyniu. Na biszkopt wyłożyć 2/3 waniliowego kremu budyniowego. Na kremie ułożyć krakersy. Posmarować krakersy kajmakiem waniliowym i przykryć kolejną warstwą krakersów. Na ciastka wyłożyć resztę kremu budyniowego, rozsmarować, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin, żeby krakersy zmiękły. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 139

sobie! Oj do dzisiaj pamiętam smak kruchych babeczek z masą budyniową i owocami od Pani Dzidzi - tak na nią każdy mówił. Ale najbardziej w pamięci utkwił mi smak ciasta z masą budyniową, truskawkami i bezą. Pamiętam go do dziś. Będąc teraz na wsi u rodziców, postanowiłam za wszelką cenę zrobić ciasto które oddało by wiernie to wspomnienie i ten smak(...)cukier, masło i ziarenka z laski wanilii. W kubku rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA

SMYKWKUCHNI
Mille feuille czyli Napoleonka 250

warstw ciasta francuskiego, przełożonych kremem patisserie, bitą śmietaną lub dżemem, a na wierzchu obowiązkowo lukrowa polewa.  Dziś zapraszam na napoleonkę mojej Mamy( w wersji z Wielkopolski), ciasto półfrancuskie z pysznym kremem budyniowym, od zawsze w naszym domu. Ciasto jest wyjątkowo listkowe, bardzo lekkie i mało sycące, jeden kawałek “ciągnie” drugi. p.s wybaczcie, ale nie będę wchodziła w szczegóły pomiędzy(...)napoleonką a kremówką…  Napoleonka Składniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę godzin

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania