ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:60/345)

Malinowa tarta 181

tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty(...)tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone

mojewypiekiinietylko
Ciasto z jabłkami i budyniem 106

Masz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)polewa nadal wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem

Raj dla Podniebienia
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 152

śliwkami, ciasta drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, tarty ze śliwkami i wiele innych słodkości króluje na moim stole. Dziś przygotowałam dla Was jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami – kruche z budyniową pianką i chrupiącą kruszonką. Niesamowicie delikatne, chrupiące, łatwe i szybkie do zrobienia. Gwarantuję, że kto spróbuje raz – ten z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)ręcznie ). Dzielimy na 2 części – większą i mniejszą. Większą ścieramy na spód blachy wysmarowane masłem i obsypanej bułką tartą, mniejszą mrozimy. Starte ciasto lekko dociskamy, podpiekamy ok. 10 minut w 190C ( na złoto ), studzimy. PIANKA BUDYNIOWA: Śliwki myjemy, kroimy na pól. Białka ubijamy, nie przerywając miksowania dodajemy cukier łyżka po łyżce oraz cukier waniliowy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy

Ostra na Słodko
Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową 683

lekką, puchatą masą kokosową  to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na elegancki, pięknie prezentujący się deser. Wiórki kokosowe idealnie komponują się z aksamitną masą śmietanowo budyniową tworząc przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 200 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 200 g wiórków kokosowych   Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) .  Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 156

pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego(...)stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij białka niemalże na sztywno. 2. Miksując dodawaj partiami cukier. 3. Następnie powoli dosypuj proszek

U Fiolki
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 143

pół kostki) zimnego masła 1łyżeczka proszku do pieczenia 1 pełna szklanka i 3/4 szklanki mąki (pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego(...)stopni Celsjusza 6. Wyłóż blachę do papierem do pieczenia. 7. Wyciągnij z zamrażalnika większą kulę ciasta. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. 8. Z wiórek wyklej spód. Ponakłuwaj widelcem 9. Piecz 15-20 minut. 10.Wyciągnij na blat i wystudź Wykonanie budyniowej pianki : 1. Ubij białka niemalże na sztywno. 2. Miksując dodawaj partiami cukier. 3. Następnie powoli dosypuj proszek

Fiolka w kuchni
Biszkopt z bezą i masą budyniową 122

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)wzdłuż na pół. Jego dół smarujemy połową masy, następnie przykrywamy ją bezą, na który nakładamy pozostałą część masy. Całość przykrywamy górą biszkoptu. Na koniec ciasto polewamy czekoladową polewą. Smacznego Artykuł Biszkopt z bezą i masą budyniową pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Metrowiec 191

kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą budyniową(...)Mniej więcej tak: na tacy stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy grubo masą budyniową i przykładamy do jasnej itd. Efekt: wychodzą nam dwa ciasta, które smaujemy po wierzchy cienką warstwą pozostałą masą budyniową, na którą wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto kroić na ukos, najlepiej skos obejmujący 3 kromki. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Wiśniowe składanka, pyszna i kolorowa 133

lekko się zarumienić. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy. Ostudzić. Na zimne ciasto wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Przygotowanie masy budyniowej – Ugotować budyń jak pisze na opakowaniu. Listki żelatyny zamoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcisnąć i dodać do gorącego budyniu. Dokładnie wymieszać robotem. Przykryć budyń(...)lodówki. Ostatnia warstwa – galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Rozłożyć na górze pozostałe wiśnie. Następnie wylać galaretkę na masę budyniową i znowu do lodówki. Ciasto przykryć żeby nie wchłonęło zapachów z lodówki. Ciasto pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Princessa z karmelem 2869

Lekkie ciasto kokosowe, delikatny krem budyniowy, biszkopty, słodki karmel i chrupiące wafelki. Takie jest właśnie to ciasto:) PRZEPYSZNE! Idealne praktycznie na każdą okazję, Święta, urodziny, niedzielne ciasto, ale bez okazji też zniknie w mgnieniu oka...  W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową !  foremka 23x33 cm   Biszkopt:  6 białek ,  200g(...)małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:   opakowanie podłużnych biszkoptów,  puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ),  2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda). Na cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu

Z miłości do słodkości
Budyniowe ciasto ze śliwkami. 476

Macie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?! Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe (bez cukru) 20 dag miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku(...)podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią  wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową. Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę gotować

Radość kipiąca uśmiechem.
Donauwelle. Zaproszenie do akcji "Kuchnia niemiecka" 148

Donauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)zamieszać, by nie utworzył się kożuch miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem razsmarować na przestudzonym cieście masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowa szachownica 487

wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w mleku żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem(...)cytryny.  Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz

kgwjanczewo
Sen Ogrodnika 233

stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy go na mniejsze części (np w rozdrabniaczu). Mandarynki odcedzamy na sicie. Układamy obok siebie na cieście. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozrobiony budyń i nie przestając mieszać gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy(...)napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia). Przestudzony budyń mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Na mandarynki wylewamy masę budyniowo-śmietankową. Wierzch posypujemy okruszkami ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Tarta z kremem budyniowym i śliwkami 109

kuchni poza miastem gorąco jak nigdy Tarta z kremem budyniowym powstała w kilka chwil. Łapiąc okazje na ostatnie prawie w sklepie śliwki mamy deser wspaniały. Tarta jest pyszna, kremowa, delikatna. Gorące śliwki posypane cukrem pudrem smakują obłędnie, dodatkowo na łonie natury a kawa nas rozgrzewa:) Pycha, mówię Wam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki 100 g masła, zimnego(...)proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam i zaczynam gotować budyń: zagotowuję mleko z dodatkiem cukru, przykręcam gaz na minimum i wsypuję proszek budyniowy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje szybko odstawiam z palnika. Gotowy budyń wylewam na ciasto, rozkładam śliwki skórkami do dołu, posypuję cukrem z wanilią. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni