Pyszne ciasto z masą budyniową na herbatnikach. Składniki: ok 300 g herbatników puszka brzoskwiń 150 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła łyżka cukru Masa budyniowa: 1 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 200 g masła sok z jednej cytryny Przygotowanie W 2/3 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną(...)herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 24x20cm). Wykładamy na herbatniki 2/3 masy budyniowej, układamy kolejną warstwę herbatników i na nich rozsmarowujemy resztę masy. 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Prażymy przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki na około 8 godzin
e-PrzepisyKulinarneMiałam okazję j eść to ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotujeKolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz;) Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaja
Domowe ciastapieczenia Większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta(...)kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą Na wierzch piany ścieramy resztę zamrożonego ciasta Pieczemy w temp. 290*C przez dalsze 30-40 min. Moje uwagi
Proste Potrawyroku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z masą budyniową. Nie jest bardzo czasochłonne, ani skomplikowane, a smakuje rewelacyjnie. Polecam Wam go bardzo i miłego dnia życzę, choć pogoda fatalna :-). Blaszka 28 x 36 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka(...)turach. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa Smacznego
kruche babeczkiKremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła
Smakołyki AsiWitajcie, Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne ciasto na biszkopcie makowym. Pychotka Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki suchego maku Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać cukier. Dodać żółtka i ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i wymieszać delikatnie łyżką. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym(...)tuż przed polaniem ciasta. Do małego garnuszka wrzucić czekoladę, masło, cukier puder oraz dodać mleko. Rozpuścić na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotować. Polać gotowe ciasto. Przekładanie ciasta: Biszkopt – masa budyniowa – biszkopty moczone w kawie – polewa Smacznego
Przepisy Babcimałych obrotach miksera. Wsypać mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą łyżką i wylać na przygotowaną blaszkę, tutaj uprzedzam że ciasto nie wyrasta za wysokie a po upieczeniu trzeba go przeciąć. Masa budyniowa w 1/2 szklanki wody rozrobić proszek budyniowy. Pozostałą wodę zagotować z cukrem. Na wrzącą wodę wlać budyń i zagotować. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę cytrynową(...)przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. składanie ciasta 1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta, a na to masa budyniowa ,dekoracja wedle uznania ja starłam czekoladę
Moje WyrobyKruche ciasto przekładane śmietanową masą budyniową i dżemem. Proste i pyszne. Bardzo lubimy takie ciasta, zwłaszcza m-żonek :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiasto z herbatników, z owocami i pomarańczową galaretką. Pyszne ciasto bez pieczenia. Edyta Guhl. Pyszne ciasto z herbatników z galaretką pomarańczową i domowym kremem budyniowym nie należy do ciast pracochłonnych. Pomysł na ciasto znalazłam w Mikserze Kulinarnym na blogu: Przepisy Kulinarne ze zdjęciami, krem jest z przepisu na ciasto rafaello, a pod galaretką jest warstwa pokrojonych
dolcevitainmykitchenTym ciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a
Patchworkzaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać. Wierzch: 350ml śmietanki 30%, galaretka np. truskawkowa, starta czekolada. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, schłodzić. Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietankę
Z miłości do słodkościwystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z margaryną, cukrem i cukrem(...)minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto i upiec połowę 2. Przygotować masę orzechową 3. Upiec drugą część ciasta z masą orzechową 4. Przygotować masę budyniową 5. Wysmarować pierwszy placek masą budyniową i nakryć plackiem z orzechami. Pobierz wersję do druku: Pobierz Snikers Artykuł Snikers pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmalinowa chmurka , ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa. Ciasto: 1 margaryna 3 jaja 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej(...)Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Jeśli macie 2 blaszki tej samej wielkości i piekarnik z termoobiegiem to możecie jak ja upiec oba placki jednocześnie. Krem: 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 litra mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła 1/2 litra mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy
Cynamonowe szczęścieskórka otarta z pół cytryny 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka) 1 op.cukru wanilinowego 1,5 opakowania budyniu śmietankowego Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 5 jaj 150 g margaryny 150 g cukru szczypta soli Wykonanie: Ciasto kruche szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń z mleka i cukru. Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną margarynę(...)mąką blaszkę. Masa serowa: Całe jaja, cukier, cukier wanilinowy i sól miksujemy. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie pulchna wsypujemy proszek budyniowy. Masę wylewamy na kruche ciasto. Do zimnego budyniu dodajemy 5 żółtek i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy do masy budyniowej. Tą masę wylewamy na masę twarogową. Pieczemy
Pyszności Słodkości