Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować z mlekiem, dodać cukier puder, zamieszać. Mieszając dodać kakao. Wyrobić na gładką masę. Smacznego
Ewusiowe Smakizabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki. Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie poradzi sobie z lepieniem kulek z ciasta. Będzie z tego świetna zabawa. A z doświadczenia wiem, że dzieciaki uwielbiają bawić się w kuchni a to co same ugotują smakuje im najbardziej. Składniki na około 70 ciasteczek(...)cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, zimne posiekane masło, cukier puder i proszek budyniowy. Szybko zagnieść ciasto. Z ciasta oderwać kawałek (wielkości mniej więcej 1/5 całości) i wmieszać do niego cynamon. Pozostałe ciasto połączyć z kakao. Z kakaowego ciasta lepić kulki wielkości kasztana. Z cynamonowego ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTemperatura pieczenia: 175 °C Wielkość formy : Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka sztucznego miodu 1 szklanka oleju 1 szklanka mocnej herbaty 1 szklanka cukru 4 jajka przyprawa do piernika 2 łyżeczki sody szczypta soli Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać(...)zamiast całości upiec 3 placki osobno. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3/4 margaryny 3/4 szklanki cukru Wszystkie składniki zagotować 2 jajka 3/4 szkl śmietany 2 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki połączyć, rozmieszać i wlać do gotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Przełożyć placki masą, posmarować wierzch ciasta i posypać rodzynkami, orzechami i prażonymi płatkami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ(...)nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim z kremem maślanym
Poezja smakusię jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła Przygotowanie: Żółtka(...)odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnichyba ciasto, które doskonale zna większość osób. Blaty ciasta miodowego przełożone kremem budyniowym z warstwą orzechów w miodzie na górze. Mi nieodmiennie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, chociaż u mnie w rodzinie występowało jako „Placek Czeski” – bez wartswy orzechów. Mama piekła go w tortownicy pod koniec listopada, kiedy tata miał imieniny. Blaty ciasta trzymane były w torbie(...)Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku
Mieszam w Garnkuustach. Taka czekoladowa bajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc pyszną i leciutką
Smaczna PyzaUwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest(...)wystudzenia. Białka wyjąć z lodówki, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, cukier wanilinowy, proszek budyniowy i na końcu małymi porcjami olej. Ubitą piankę rozprowadzić na ostudzonym cieście. Porzeczki opłukać, osączyć i równomiernie ułożyć na piance. Wyjąć drugą cześć ciasta z lodówki i skubiąc małe kawałki, delikatnie ułożyć na wierzchu. Całość piec
Świat SmakuBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego*), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Kolejno na cieście wyłożyć cienka warstwę masy budyniowej, poukładać plasterki bananów obok siebie, rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostała masę kajmakową i zmiksować
Kulinarne Przebojemasy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut. 3. Przygotować krem budyniowy. Odlać nie pełną szklankę mleka. Resztę zagotować z cukrem(...)cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, aby nie było grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać. 4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe. 5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder
Motylkowa KuchniaMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa: Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń. Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód
Wanilia i KardamonSmaczne, efektowne, proste w wykonaniu kakaowe ciasto z kremem budyniowym, spróbujcie, bo naprawdę warto, wilgotne i czekoladą smakujące... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 /2 łyżeczki cynamonu Masa 3/4 litra mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 cukier wanilinowy Ponadto(...)odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej polewy dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem mieszamy wszystkie składniki razem drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta. Wymieszane delikatnie ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C, pieczemy 45 minut. Ciasto studzimy przekrawamy następnie na pół. Masa
kgwjanczewoBiszkopt budyniowy z kremem maślano- truskawkowym i lekko poziomkową galaretką to kolejna propozycja w tym sezonie. Składniki biszkopt budyniowy 5 jajek 1 budyń czekoladowy Gellwe 3 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 200 g miękkiego masła ok. 900 g truskawek 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy Gellwe galaretka 1 l wody o smaku poziomkowym(...)budyniem i proszkiem. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy okrągłym papierem do wypieków od Jana Niezbędnego . Specjalne nacięcia pomogą w wygodnym ułożeniu i dopasowaniu. Obustronne silikonowanie zapobiegnie przywieraniu ciasta do blachy. Papier doskonale nadaje się do okrągłych form o średnicach od 26 cm do 32 cm. 3. Ciasto przelewany do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySzybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa. Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ... Ciasto 3/4 margaryny 3/4 szkl cukru 3 łyżki wody Składniki te rozpuścić razem i lekko ostudzić 3 jajka 2.5 szkl mąki 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy ewentualnie aromat cytrynowy Dodatkowo Puszka brzoskwiń Białka ubić na sztywno(...)stopni i piec ok 15 minut Pianka 5 białek 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Białka ubić z cukrem, połączyć z proszkiem budyniowym i olejem Ciasto wyjąć na chwilę z piecyka i posmarować pianką, wstawić ponownie na ok 20 min. Piec do zrumienienia pianki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe cukier puder do smaku(...)Dodatkowo wiórki kokosowe 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub inny 1 galaretka truskawkowa Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody i poczekać aż lekko stężeje. Składanie ciasta Blat biszkoptowy dżem Masa budyniowa (odłożyć 3 łyżki masy) blat biszkoptowy z wykrojonymi otworkami masa budyniowa wiórki kokosowe galaretkę powlewać do wyciętych kółek w biszkopcie ciasto biedronka
O kuchni z uczuciem