zaskakujące swoim wyglądem. Ciasto Fale Dunaju, zrobiłam z wiśniami, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada, ale możecie również dodać śliwki. Ciasto składa się z jasnego i ciemnego ciasta z owocami oraz masy budyniowej i polewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej(...)ciasto. Na wierzchu układamy odsączone wiśnie. Ciasto pieczemy w 170st. C przez 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, stopniowo wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy przez
kulinarne odsłony patinich przeczytać w przewodniku: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie . Co w pastéis de nata jest tak wyjątkowego? Warstwy maślanego i chrupiącego ciasta francuskiego, skrywające błogi budyniowy krem jajeczny o aromacie cynamonu, cytryny i wanilii. Dla mnie są wprost zniewalające, a wszystkie inne wypieki, których spróbowałem w swoim życiu (a wierzcie mi, było ich niemało(...)Pastéis de nata najlepiej smakują w dniu upieczenia. Jeśli 24 sztuki to dla Ciebie za dużo na raz, kolejną partię upiecz drugiego dnia. Ciasto możesz zawsze zamrozić, a proporcję kremu odpowiednio zmniejszyć. Jeśli budyniowe babeczki nie wyjdą Ci za pierwszym razem, nie poddawaj się, tylko spróbuj zastanowić, gdzie został popełniony błąd. Jeśli masz problem z uzyskaniem odpowiedniej struktury kremu
Food SquareJeden z moich ulubionych deserów - ptysiowe ciasto i maślano-budyniowy krem. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka wody szczypta soli 160 g mąki pszennej 7 jajek 1/2 torebki proszku do pieczenia (ok. 9g) Składniki na krem: 1 l mleka 2 jajka 4 żółtka 2 opakowania cukru waniliowego 2 opakowania(...)blaszkę 20x30 cm, wyrównujemy, pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 18 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka
My Culinary Artkruchego ciasta lub biszkoptu. W serowcu ze Świętoniowej na kruchy spód wykłada się biszkoptową masę orzechową, którą zalewa się masą serową. Po upieczeniu na wierzch zimnego ciasta wykłada się z kolei krem budyniowy, na który ściera się czekoladę. Nutka mielonej kawy, którą posypane jest kruche ciasto, dopełnia całości. Serowiec ze Świętoniowej ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim ma wyjątkowy smak(...)dolnej półce i pilnować, by wierzch, w szczególności ciasto orzechowe, nie spiekł się za bardzo (można w razie potrzeby przykryć ciasto folią aluminiową). Ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nałożeniem na nie masy budyniowej. Składniki na masę budyniową: 2 żółtka 8 łyżek cukru 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła 1 czekolada Żółtka roztrzepujemy
Trzeci talerzstop. Ciasto makowo - kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę o wymiarach 20x40, piec w 170 stop. przez ok.40 minut. Masa budyniowa : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, mieszając(...)postawić na ogniu do rozpuszczenia. Gorącą margarynę cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy. Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kawowy 2.dżem porzeczkowy 3. ciasto makowo- kokosowe 4. masa budyniowa 5. biszkopty nasączone w alkocholu 6. polać biszkopty polewą czekoladową Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusimąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała. Smacznego
kgwjanczewoRozkładamy go na dwa talerze i dobrze studzimy, powinien być chłodny. Margarynę ucieramy mikserem i dodajemy po troszku budyń. Ucieramy do momentu wyrobienia całego. Masę budyniową rozkładamy na ciasto. Składniki polewy przekładamy do garnka, ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy lekko przestygnie polewamy nią ciasto, chłodzimy je około 2 godziny. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolitrochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach 37x25, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Masa budyniowa : Do wysokiego naczynia , wsypać proszek budyniowy, wlać szklankę soku, dokładnie wymieszać. Pozostały sok przelać do garnka, zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy, wlać na gotujący sok, mieszając doprowadzić(...)zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej. Gorącą masę budyniową wylać na pierwszą połowę biszkoptu, przykryć drugą połową ciasta. Galaretkę rozpuścić mieszając w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego ale płynnego stężenia. Pianka śmietankowa : Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodawać po łyżce galaretki, dalej ubijać. Wyłożyć śmietanę na ciasto, obsypać wierzch ciasta wiórkami pomarańczowymi , odstawić do lodówki. (function
Kuchnia Danusielastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia. Masa: Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić. Masło(...)trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada. Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią
Niespełnione zdolności kulinarnePozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje(...)ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru. Lekko studzimy. Na spód ciasta wykładamy ćwiartki brzoskwiń, zalewamy budyniem, wstawiamy do stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietatakiej samej wielkości blaszkach. Można zrobić to bezpośrednio na blaszce wcześniej wysmarowanej masłem lub na papierze. Ja na cieście robię widelcem delikatne fale . Piec 20-25minut ( w zależności od piekarnika) w 200stopniach. Blaszka 25x38 Składniki masy budyniowej: 3 budynie waniliowe lub śmietankowe, po 40g 750 ml mleka 1/2 szklanki cukru 300g masła 2-3 łyżeczki cukru waniliowego(...)ugotowaniu budyniu wystudzić go, po czym wkręcić miękkie masło na gładką jednolitą masę. Jeden blat ciasta ułożyć z powrotem do blaszki, w którym się piekło wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem
W garach u GosiBardzo lubię ciasta miodowe z nadzieniem budyniowym .To znana wersja z biszkoptem w środku ,tylko wszystkie warstwy są z kakao . Jeszcze smaczniejsze moim zdaniem niż oryginał . Biszkopt : na blaszkę która znajduje się w piekarniku , rozsmarowujemy ciasto na jednej połówce tej blaszki . 3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 3 łyżki ciemnego cukru 0,5 łyżeczki(...)pieczenia 2 jajka 150 g masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na dwie części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka 50 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 200 g masła
Ladylaura.Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4 jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Wykonanie: Krążek ciast makowego połóż na paterę, zapnij obręcz tortownicy i wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania
Kulinarna (nie)codziennośćWszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor. Masa budyniowa: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać(...)łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać. Przełożenie ciasta: Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja Życzę Smacznego
talerz przyjemnościjasny: Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam(...)Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia Kasi