Delikatny deser bezowy, z lekkim waniliowym kremem i gruszką gotowaną w imbirowym syropie. Przed podaniem udekorowany sosem toffee, wiórkami gorzkiej czekolady i listkami świeżej mięty. Przygotowanie
cool and mintySłodka, chrupiąca beza przełożona bitą śmietaną z drobinkami białej czekolady. Słodycz przełamuje kwaśna, czerwona porzeczka, tworząc przepyszny, lekki deser. 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru
https:KKuchniaMniamNieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i
cool and mintySłodkie bezy o ciekawym kształcie, przełożone kremem truskawkowym. Ten deser łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowymi truskawkami i dzięki temu jest przepyszny. Krem nakładam tuż
https:KKuchniaMniamObudził mnie C. przed wyjściem do pracy. Nie, żeby tak złośliwie; nawet zaproponował, żebym sobie jeszcze pospała, w końcu wcześnie jest... Jednak jutro muszę wstać o
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBeza to bardzo słodki wypiek, jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich
AleTorcikPavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie
AleTorcikSłodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie
Mango PapajaTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango Papajawszystko od razu, mieszać do rozpuszczenia. Następnie gdy już wszystko mamy wymieszane i ubite przelać, przetrzeć przez sito aby masa zrobiła się gładka bez grudek. Idealny krem do ciast, ciasteczek, bezowego toru pavlowa. Ja często korzystam z tego kremu jako dodatek do masy ze śmietany z mascarpone. Bardzo cytrusowy i orzeźwiający smak
W garach u GosiKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek
Słodko-Słony Świat IlonyTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaPrzepis na pyszne, chrupiące a w środku lekko ciągnące, bezy. W dodatku w pięknym, dziewczęcym kolorze bo różowe. Przepis idealny, pochodzi z tej strony. Składniki (20
Mango PapajaTiramisu w formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone
Wypieki Renekokosu, (ja dałam 10 bo nie zaopatrzyłam się więcej, więc zobaczę jak to wyszło). Piec to 25 minut w 180*C Od razu mówię moje ciasto wyszło jak w bezowa wstawka . Sami zobaczcie Ciasto orzechowe : 5 jajek 20 dag cukru 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag mielonych orzechów włoskich Białka jajek oddzielić od żółtek. białka
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieTematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka GotujeBezy to jeden z ulubionych deserów mojego dziecka. Czy ja lubię bezy? To zależy od dnia. Oboje lubimy wyjadać bezy w trakcie suszenia, dlatego zawsze wyciskam
Blondynka GotujeSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać resztę składników i zmiksować wszystko dokładnie. Wylać masę na kruche ciasto i wstawić do piekarnika na około godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na upieczone ciasto masę bezową i piec jeszcze około 15 minut. Masa bezowa- schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe
na moim stole...Jak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z
Blondynka GotujePamiętacie jeszcze moją konfiturę z lilaka? U nas zrobiła prawdziwą furorę; jej wyjątkowy, słodko-gorzki smak rewelacyjnie komponuje się z naprawdę słodkimi słodkościami . Dlatego ostatnio postanowiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezy..... wrrrrr! Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że nie cierpię robić tego smakołyku. Lubię bezy jeść. Dziecko lubi bezy jeść, nawet bardziej ode mnie. Kupnych nie
Blondynka GotujeNa prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły
Blondynka GotujeTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku zapisałam sobie na kartce kilka kulinarnych wyzwań. Rzeczy, których nigdy nie robiłam, które wydają mi się ogromnie skomplikowane, a jednocześnie nieziemsko pyszne. Wypieki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtóregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam wszystkich w Nowym Roku!Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo.Wam dziękuję ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się ciasteczkowe nagrobki :) Całość wygląda bardzo efektownie, a smakuje wyśmienicie! Na początku zrobiłam mniejszą ilość pomarańczowego kremu, jednak postanowiłam ją podwoić(...)odstawiamy do przestudzenia. Kremem pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając pędzelka) oraz ciasteczka imitujące nagrobki (odcinamy boki ciasteczek, a następnie pędzelkiem robimy lukrowe napisy). Ciasto przechowujemy pod przykryciem
MyCookBook.plKruche ciasto, masa budyniowa, bezowa i warstwa porzeczkowa - idealne połączenie smaków. Ciasto jest lekko kwaśne, a zarazem słodkie. Idealne do kubka gorącej kawy. Pierwszy raz w życiu przygotowałam ciasto z porzeczkami i uwierzcie mi na słowo - było rewelacyjne! :) Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 płaskie szklanki mąki pszennej tortowej (250 g) 1/2 szklanki cukru
UgotowaćDużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać
Jadło i czytadłospód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się rozpuści
Darcia w kuchnimogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion Smakówróżnica po między jabłecznikiem a szarlotką. Tak więc powstał sobie mój jabłecznik na potrzeby wspólnego wypiekania i oczywiście z miłości do słodkości. Jabłecznik jest na kruchym cieście, przykryty delikatną pianką bezową oraz tartym na tarce jarzynowej, pozostałym cieście :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 pełna łyżeczka(...)Pianka bezowa: 6 białek 1 szklanka cukru , najlepiej drobnego 1 opakowanie kisielu lub 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam, dodaję zimne kawałeczki masła i siekam, aż powstanie coś w rodzaju drobnej kaszki. Na końcu wbijam po jednym żółtku i cały czas siekając, by składniki ciasta połączyły się
Ciasteczkowy Potwórktóry pominęłam bo za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się, że był to dobry ruch, bo ciasto samo w swoim całokształcie nie jest nazbyt słodkie( najsłodsze są bezowe blaty z ciastem) a agrest nadał by mu jeszcze kwaskowatości. Spośród świątecznych wypieków smakowało mi najbardziej i zachwyciło „puchatą” nomen omen konsystencją. Składniki na ciasto żółte: 200 g margaryny
Domowe ciasta