Smakowite ciasto z kokosem, banalnie proste w wykonaniu , nie zawierające zbyt dużej ilości cukru, z pyszną bezową pianką to jedno z ciast , za którym przepadają moje dzieci. Doskonały smakołyk na podwieczorek idealny do kawy. składniki na okrągłą formę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka
Smakowite DaniaWreszcie nadeszła moja ulubiona pora roku kiedy na wyciągnięcie ręki mam mnóstwo owoców i mogę oddać się owocowemu szaleństwu. Czerwone porzeczki,mało lubiane, wielu uważa,że
Kolorowa kuchnia Elkisamo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca zdecydowanie pasuje kwaśny owoc, który przełamuje słodycz ciasta. Mimo tego ciasto wyszło kruchutkie, piana bezowa chrupiąca i na jakiś czas zaspokoiło mój smak :)Składniki:250g margaryny1 ¼ szklanki cukru + 3 łyżki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka500g mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkoweWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.Pozostałe ciasto
Walijskie Pichcenie6+ 60 min Średnie Przystępne Przepis na tort bezowy ze śmietaną, serkiem mascarpone i truskawkami. Składniki 10 białek 0,5 kg cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
PysiaGotuje.plwitryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania. Polecam jako pomysłowy(...)powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki soku z cytryny Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Dodać sok z cytryny. Blachę do ciasteczek wyłożyć
maniapieczenianajlepsze jest po "przegryzieniu".Składniki:*Ciasto:500 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2(...)spód formy - dokładnie - aby nie było dziur. Wykładamy na to jeden słoiczek dżemu i rozprowadzamy po całym cieście - zostawiamy marginesy z każdej strony około 1 cm. Zabieramy się do robienia bezy - tak jak mówiłam, jeżeli mamy dwie blaszki możemy zrobić masę bezową od razu całą , a jeżeli jedną to trzeba zrobić ją dwa razy. Białka ubijamy na sztywno dodając porcjami
Piekę, bo lubięDzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka(...)cukier waniliowy 1 szt twaróg mielony 0,5 kg masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier 3 łyżki cukier 2 łyżki żurawina 100 g Przygotowanie: Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy
Ala piecze i gotujekruszonką Kruche z rabarbarem i kaszą manną Kruche z rabarbarem i budyniem Rabarbarowy pocałunek Racuszki z rabarbarem Razowe drożdżówki z rabarbarem Kasza jaglana z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i bezową pianką var widgetParams = "{ 'Id':'41ec0d91-bb81-4b5b-921b-f8519fa5b600','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder=0; iframe.width
Cynamonowe szczęścieJeśli znudziła Wam się tradycyjna szarlotka to polecam wypróbować przepis na jabłecznika w troszkę odmienionym wydaniu. Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem jabłek, bezowej pianki i kruszonki zachwyci wszystkich domowników, a piękny zapach cynamonu długo będzie unosił się w całym domu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPrzepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z
Kolorowa kuchnia Elkipowodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania
Darcia w kuchniKruche ciasto z wiśniami pod bezową pierzynką sprawdzi się wspaniale na każdą okazję, a w szczególności w weekendowe popołudnie, kiedy chcemy przygotować coś smacznego dla najbliższych. Ten prosty w wykonaniu przepis, bardzo często wykonywany w mojej rodzinie, na pewno Was nie zawiedzie
Milion Smakówświeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i: Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKruche ciasto maliny w galaretce krem śmietanowy z mascarpone i lekka bezowa pianka To idealne połączenie któremu chyba nikt się nie oprze. Ciasto kruche 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej 100 gram masła 2 małe jajka M ( żółtka białka odkładamy na później 2 łyżki cukru pudru Krem 200 ml. słodkiej śmietanki 30 % 130 gramów serka mascarpone 1 czubata(...)kolor ok. 30 minut. Na przestudzone ciasto wylać lekko tężejąca galaretą z malinami i wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy takiej jak naczynie do tarty, przekładamy masę bezową można to zrobić za pomocą rękawa
Andzia Pichcigoście byli zachwyceni. W przygotowaniu nie jest trudny. Beza jest dobrze wysuszona, z wierzchu jest bardzo chrupiąca, a w środku delikatnie wilgotna, może podczas pieczenia delikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek z dużych jajek o wadze 225g 420g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)zapiekana) i posypać nią wierzch ciasta. Deser nakryć drugą bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i ułożyć na nim podpieczone połówki fig. Tort posypać odrobiną startej skórki pomarańczowej. Do naczynia żaroodpornego, w którym były figi, wlać 2 łyżki soku z cytryny i mieszać, aż miód/syrop się rozpuści w soku. Tort bezowy można polać gotowym cytrynowo
Mała Cukierenka