Bezowy torcik składający się z jednego blatu bezowego, bitej śmietany i dużej ilości świeżych owoców. Łatwy w przygotowaniu, lekki i pyszny Blat bezowy najlepiej upiec 1
cool and mintyTen tort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach
W mojej kuchniŚwiąteczny Trójsmak - to puszyste, przepyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta - domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną płatkami migdałowymi. Pełne aromatu, niezbyt słodkie ciasto - na pewno przypadnie do gustu naszym domownikom lub gościom :) Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm. Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek
Świat CiastaTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniżurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego
Codziennik KuchennyDelikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza
Kuchnia bezglutenowaDawno nie podawałam na blogu przepisu na ciasto. W ciągu ostatnich miesięcy piekłam sporo tortów bezowych, po których zostawało mi sporo żółtek. Zazwyczaj mamy w kuchni odwrotny kłopot - niewykorzystane białka, a u mnie bywało inaczej ;) A wtedy zagniatałam kruche ciasto i piekłam tarty. Ich najłatwiejszą wersją jest tarta rustykalna, bo ciasto wystarczy rozwałkować, ułożyć na niej owoce, zagiąć brzeg
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku
W mojej kuchniBezy robię wtedy, gdy zgromadzę wystarczającą ilość białek - zazwyczaj więc, kiedy piekę dużo ciast półkruchych. M. to wielki fan bezowego szaleństwa. Czasami koloruję je (bezy) spożywczymi barwnikami, ot tak, dla urozmaicenia. BEZY Składniki: - 6 białek - 350 gram cukru - szczypta soli Przygotowanie: Starannie oddzielone od żółtego białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana jest już sztywna rozpoczynamy dodawanie cukru (wciąż ubijając
Życie zamknięte w smakuSłynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno
Mania WypiekaniaNajsmaczniejszy i najszybszy bezowy deser w wersji mini. Plusem małej pavlovy jest to, że się nie kruszy, gdyż nie trzeba jej kroić na kawałki. U mnie
wyzwania kuchenneKremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietanowym, czasem bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny.Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki
Słodka StronaWysypujemy dłonią rabarbar z rodzynkami, najlepiej w jednej warstwie. Pieczemy ciasto 35 minut. Po tym czasie można jeszcze na wierzch dodać kleksy z masy bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero
Karo in the Kitchencudowne wspomnienia słodkości, rodziny. Dziś u mnie napoleonka, deser bez pieczenia, herbatniki przełożone kremem budyniowym posypany cukrem pudrem. Można przygotować takie ciasto używając zamiast herbatników ciasta francuskiego a krem budyniowy zastąpić kremem śmietankowym, bezowym lub przełożyć bitą śmietaną. Każda wersja zachwyci, mówię Wam! Mnie ten deser urzeka od najmłodszych lat! :* U mnie zdecydowanie wygrywają herbatniki oraz domowy krem budyniowy. Idealne
Zasmakuj Kuchni