ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:34/75)

Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków 141

lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać widelcem. Piec w 190 stopniach do zezłocenia (15-20 min). Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę. Schować do lodówki. Jak galaretka będzie już stężała, wykładamy krem i na niego kładziemy warstwę bezową. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/truskawkowa-chmurka-z-kremem-z-mascarpone-i-wafelkow/ MieszamWGarnku     Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje” Artykuł Truskawkowa chmurka z kremem

Mieszam w Garnku
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 149

Tort jest dość słodki :) już same bezy są słodkie a dochodzi masło orzechowe i powidła śliwkowe :) szczerze mówiąc to mój osobisty przepis i wydaje mi

Wypieki Rene
Śliwkowiec z...krówką 125

przepołowione śliwki. Posypujemy je cynamonem i bułką tartą. (Bułka tarta wchłonie sok, który wydzielą śliwki w czasie pieczenia) Piana bezowa 6 białek 1 szklanka cukru Białka ubić mikserem, powoli dodając cukier. Tak ubitą bezę wyłożyć na śliwki. Wierzch - 1/3 pozostałego ciasta rozkruszyć na wierzchu. Nagrzejcie wcześniej piekarnik. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godziny. fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 174

łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo

Jadło i czytadło
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powdłami 541

Tort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może(...)przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza ma to do siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło

Mania Gotowania
Pleśniak z jabłkami 320

soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy

Smakowy Raj
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 162

dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie można blaszki przed pieczeniem włożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne. Na każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i podpiekamy ok.15 minut na termoobiegu. Masa bezowa: - 6 białek - 300g drobnego cukru  (dałam nierafinowany trzcinowy) - 1łyżka(...)budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy "małego lenia", możemy wykorzystać

Smaczne Zdrowe
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 159

bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości! Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * żółtko – 5 szt * masło – 200 g * cukier – 3 łyżki * proszek do pieczenia – łyżka NADZIENIE: * morele – ok. 15 szt BEZOWA PIANKA: * białko – 5 szt * cukier – 1 szkl * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło

Ostra na Słodko
Szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym 201

Dziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo

Słodkie okruszki
Jak zrobić mini bezy 492

piękny deser gotowy na niespodziewanych gości. Mini bezy są super dekoracyjne. Małe bezy idealnie sprawdzają mi się jako dodatkowa ozdoba do tortu bezowego, czy też jako "ciasteczko" do kawy. Bardzo często kruszę beziki nad ciastem lub tortem, by upiększyć dekorację i wzbogacić smak deseru

AniaGotuje.pl
Sernik z brzoskwiniami 512

mój ulubiony przepis na sernik z brzoskwiniami. Idealne ciasto kruche, pyszna masa serowa z dodatkiem kawałków brzoskwiń oraz wysoka pianka bezowa. Brzoskwinie możesz w tym serniku zastąpić morelami z puszki.. będzie równie pyszny

AniaGotuje.pl
Beza kawowa z malinami 198

Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy  z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem mieć

Bon appetit mon amie
Orzechowe bezy na kruchym ciasteczku 193

Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przez około 10 minut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt

Kuchnia Pani Wiosny
Kruchy placek z serem, figami i bezową pianką 141

pojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka z bezą 186

czegoś w tych szarlotkach brakowało. Dzisiaj upiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata