mnie 150g to zbyt słodkie, tak było w oryginale) - 20g kakao Masa bezowa: - 5 białek - 250g cukru trzcinowego Kruszonka: - 160g mąki orkiszowej typ750 - 70-80g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 80g zimnego masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Masa powinna się ładnie rozkruszyć. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć
Smaczne ZdroweTorcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował
Smaki Na TalerzuSzarlotka to jedno z moich ciast najchętniej pieczonych. Można ją piec na przeróżne sposoby i wszystkie według mnie są pyszne. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z kremem bezowym jest pyszna:) Składniki 3 szklanki mąki krupczatki 5 łyżek cukru kostka margaryny cukier waniliowy 5 żółtek 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem bezowy 5 … Czytaj dalej Szarlotka na bogato
gotuj ze mnąCo myślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki
Podróż w kulinariaDziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1
Podróż w kulinariaDla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova . Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające
Smaczne Zdroweciemnej czekolady, pokrojone w kostki robi wrażenie. Ciekawym elementem w tym cieście jest pianka z białek, dodająca objętości i delikatności. Polecam przepis do wypróbowania. Składniki Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki wody 5 łyżek mąki pszennej ,przesianej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka bezowa 8 białek 300 g cukier puder 1 łyżeczka octu Kremy
gotuj ze mnąprawda? W naszym domu bardzo często na święta był tort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie
Plate of JoyCiasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremki wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować je powidłami i włożyć ponownie(...)szczyptą soli na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę bezową wyłożyć na schłodzone ciasteczka, dobrze rozsmarować po ich powierzchni. Na górę dać kawałek orzecha włoskiego. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 30 minut. U mnie trwało jakieś
Nastoletnie WypiekaniePochodzi ze Szwabii i zwie się „Träubleskucha” – ciasto z czerwonych porzeczek, znalazłam tutaj , a przygotowanie go to był strzał w dziesiątkę! To przepis babci autorki, a jak wiadomo – babcine receptury są najlepsze. Sama pamiętam jak zarówno u jednej, jak i u drugiej babci rósł krzak czerwonych porzeczek. Zawsze najlepiej smakowały zerwane prosto z krzaka. Teraz niestety(...)jednak w słodkich wypiekach sprawdzają się znakomicie. Kwaskowate, czerwone porzeczki wspaniale łączą się z bezową pierzynką, która w tym przepisie zawiera dodatkowo mielone migdały aromatyzujące wypiek. Składniki i przepis są bardzo proste, dlatego nie warto czekać, tylko od razu zrywać lub kupić porzeczki! Niemieckie ciasto z czerwonych porzeczek: 500 g czerwonych porzeczek 100 g miękkiego masła (pół kostki) 4 jajka
Poezja smakuBardzo zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i szybko zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodbędzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
Smakowy Rajmoim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki(...)cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu
Smaczne Zdrowe