ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:50/75)

Malinowa chmurka wg Aleex (TM5) 389

zrobić. Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do następnego dnia kolejnego. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy • 150 g mąki pszennej • 100 g masła Galaretka z malinami: • 600 g malin (świeżych lub mrożonych(...)pieczenia. 4. Masę bezową rozłożyć na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. U mnie były ty mielone migdały. 5. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić przez noc w piekarniku. 6. Poprzedniego dnia przygotować także ciasto. Wszystkie składniki powinny być

W mojej kuchni
beza z kawą i mascarone 145

Tort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Za kawą na co dzień nie przepadam ale w ciastach ją uwielbiam. Zwłaszcza w połączeniu(...)suszyć bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Tuż przed podaniem krążki bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać kawą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezowa rolada serowo-malinowa 188

Planowałam upiec tort Pawlowej z malinami, ale nareszcie nadarzyła się okazja na przygotowanie trudniejszego deseru o tym samym smaku, ale w zupełnie innej formie. Bo z myślą zrobienia rolady bezowej nosiłam się od wielu miesięcy. To deser wymagający czasu, cierpliwości, delikatności i właściwego doboru masy będącej nadzieniem. Masa musi być delikatna, by beza nie straciła swojej lekkości. Musi mieć też(...)minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać 10 minut. Wyjąć bezę na kratkę i znowu odczekać 10 minut. Na bezie ułożyć czystą ściereczkę (większą od bezy), odwrócić ciasto i oderwać delikatnie papier do pieczenia. Bezę zwinąć w ściereczkę. Odstawić na przynajmniej 3 godziny. Maliny zmiksować na gładką masę. Pulpę malinową podgrzać na palniku o średniej mocy. Gdy pulpa

Weekendy w domu i ogrodzie
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 332

zrobić zdjęcia chociaż kawałka - zapewniamy, że w przekroju wyglądał doskonale.Zapraszamy do oglądania, smakowania, przygotowania go samodzielnie w domu...Składniki na bezy6 białek jaj (po 3 białka na 1 blat bezowy)300 g cukru (po 50 gramów na każde białko)1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytrynyPrzygotowanieMy przygotowywałyśmy bezy pojedynczo - ubijając po 3 białka(...)papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza

Symfonia Smaków
Anielskie ciasto z kokosem (Self-Frosting Angel Cake) 114

smarować jej tłuszczem, ani wyściełać papierem), wierzch ciasta posypać kokosem i upiec. Zwykle do 'angel food cake' potrzeba około 12 białek, jednak do tej wersji tylko 6. Co prawda placuszek wychodzi dosyć niski i można go zjeść na raz, ale też szybko się go robi, w przeciwieństwie do np. bezowych wypieków. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
rolada bezowa z bitą śmietaną i borówkami 182

bezowej roladzie, która była bardzo pyszna. Przekonał mnie zwłaszcza czas pieczenia, zamiast kilkugodzinnego suszenia bezy, 25 minut w piekarniku! A smak? Równie świetny:) Połączenie bezy, bitej śmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się

6niebo
Tort bezowy 262

cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem. Ozdobić na wierzchu kremem, owocami. Rozpuścić czekoladę z łyżką masła i mleka, chłodną polewą polać wierzch w  esy-floresy. Ps. Białka najczęściej zostają kiedy pieczemy ciasta drożdżowe, pączki, wówczas zostawić

kgwjanczewo
Beza włoska z bitą śmietaną i owocami 202

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy 162

mało słodki) 40 g migdałów 1 łyżka wody 3 łyżki cukru + cukier puder, płatki migdałowe, marcepan lub masa cukrowa na różyczkę (opcjonalnie) Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy – jak to zrobić? Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy w mikserze na średnich obrotach. Dobrze spisuje się tu stojący. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier – łyżka po łyżce czekając(...)średnicy 18 cm. Kładziemy papier na blaszkę do pieczenia zarysowaną stroną do spodu. Papier przyczepiamy do blaszki małymi magnesami. Jeśli nie mamy magnesów można przykleić go używając odrobiny ciasta jak kleju. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy dwa kółka za pomocą szpatułki. Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni, góra i dół

Ciastkozercy
Tort śmietankowy 124

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy.  Palce lizać!   Składniki na ciasto: 1,5 szklanki śmietany 1 szklanka cukru 1 łyżka sody mąki tortowej

Pyszności Słodkości
Tort śmietankowy 194

Tort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść

Salonik smaków
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 178

kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą

Plate of Joy
Pavlova z kremem i owocami 321

Nie bez powodu Tort Pavlova robi taką ” furorę „.Kto raz spróbował , ten już chyba nigdy więcej nie przejdzie obojętnie wobec tej słodkości.Jak wiemy

Ostra na Słodko
Tort migdałowy z owocami 98

Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h   Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Beziki 180

Proste beziki, czyli małe bezy. Szybko się pieką w przeciwieństwie do jednej, dużej bezy. Na dodatek 2 beziki przełożone bitą śmietaną i owocami stworzą mini torcik

Moja Delicja
Tort bezowy z truskawkami 138

Często zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych

PysiaGotuje.pl