zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne(...)ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie
Słodki ZakątekZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache. Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru
KUCHARNIAPo upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż
Ciasteczkowy Potwórlodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa(...)ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się
moj przepis naPodzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne, odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie(...)związane z kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe. Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy
kolorowotorcikowoByle nie czekoladowy! Może... bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g cukru(...)Roztopioną czekoladę krótko mieszamy, aż jej konsystencja stanie się jednorodna i dodajemy ją do przygotowanej masy żółtkowej, ciągle mieszając. Na końcu łączymy z pianą z białek. Tortownicę przed przełożeniem ciasta przepłukujemy gorącą wodą i delikatnie natłuszczamy. Pieczemy w temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z tego przepisu
Moje Pyszne Siódme Niebotarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru 5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki(...)powinno być żadnych grudek cukru. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
maniapieczeniasię znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo(...)czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku mam zamiar wypróbować taką właśnie sałatkę warstwową. Sałatka warstwowa I nie będę taka – będzie coś na słodko. Przecudne bezowe gniazdka z bitą śmietaną. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną
Mama z miastaBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery FajeryBeza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje
Wanilia i KardamonNie wiem jak Wy, ale ja zupełnie straciłam głowę.... Dla wiosny, oczywiście. Jeśli nie ciałem, to myślami krążę po łąkach całymi dniami.... Zbieram szczaw
KUCHARNIALatem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś(...)mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.Składniki na niedużą babkę:- 7 dużych żółtek- 250g miękkiego masła- 3/4 szkl ksylitolu- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)- 400g
Smaczne Zdrowekruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika(...)mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym
sama złodyczzostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów-poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli(...)termoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo:- -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady
Smaczne Zdrowe