ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:57/75)

Beza konwaliowa 185

Prawda, że wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone(...)sztywna i błyszcząca. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie łączymy. Dużą blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i odrysowujemy 2 koła o średnicy 20 cm. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blaszkę po narysowanym okręgu wyciskać stykające się ze sobą gniazdka bezowe na każdy okrąg kładziemy po 3 warstwy. Wstawiamy do nagrzanego

kgwjanczewo
Przedłużajcie przyjemność! 113

niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie? To teraz wyobraźcie sobie, że możecie to zrobić, o ile macie przyjaciół i dobry samochód. Bo przepisy na wszystkie powyższe cuda znajdziecie w książce „Cukiernia(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK
Tort kawa cappuccino z truflą 129

Bardzo smaczna propozycja na wyjątkowe okazje. Prosty w przygotowaniu, pyszny, bardzo aromatyczny za sprawą kawy, rumu i truflowego kajmaku. W środku chrupiąca niespodzianka – warstwa bezowa świetnie komponuje się z miękkim biszkoptem i kremową masą. Polecam gorąco! Składniki: biszkopt: 2/3 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sok z cytryny oraz ziarenka wanilii, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej

Raj dla Podniebienia
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 176

uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Zimne ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na cienki placek (ok. 3 mm). Przełożyć do formy, docisnąć, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie(...)delikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec jeszcze 45-55 minut. Masa bezowa powinna być z wierzchu sucha i lekko przyrumieniona. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego

Pełny talerz
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 210

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort czekoladowy 174

mamie się nie chce. Szkoda bo tyle ostatnio wspaniałych rzeczy robiła. Przede wszystkim cudne bezy. Może w wakacje postaram się troszkę wrzucić nowych przepisów, choćby właśnie na torty bezowe. Dziś jednak uzupełnię z mamą wpis na torcik czekoladowy.  Składniki : 50 g gorzkiej czekolady 200 g miękkiego masła 200 g cukru szczypta soli 5 żółtek 250 g mąki tortowej łyżka(...)dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę   i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy w tem. 150 stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety na 3 blat brakło ciasta, więc piekłyśmy

Lili w kuchni
Jabłecznik z pigwowcem 231

łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koło wyciskając małe bezy jedna przy drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a następnie ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz(...)prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :) RADA: Bezę i biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekąc najpierw biszkopt, a później bezę, którą studzimy w piekarniku. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: budyń , jabłka , kremówka , pigwowiec , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 152

małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie ubicie białek(...)jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.  Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm.  Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik. Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą

Bon appetit mon amie
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki 122

takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy, ale z owocami, w wersji solo i w innych wypiekach również świetnie się komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb(...)połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik .  Cytrynowy całusek - klik

Di gotuje
Jagodowy torcik bezowy 119

"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy

Słodkie Przyjemności
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 176

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 139

pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać(...)białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji. 5. Dekoracja: Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką. Musicie wiedzieć, że magiczny składnik, który sprawia

Szalona Kuchnia Eweliny
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 108

kawą, rumem i likierem z kukułek. Na grubych, puszystych biszkoptach nasączonych nie tylko moją ukochaną kawą, ale także z nutą kukułkowego likieru. W środku między masami jest warstwa bezowa, która, niestety, jak to beza, niezbyt dobrze kroi się przy porcjowaniu. Potrzebny jest z pewnością długi i ostry nóż. Jednak to wizualna część tortu, najważniejsza jest ta smakowa. Likier z kukułek(...)zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wanilię, ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz

Raj dla Podniebienia
Bezowe gniazdka z bazyliowym kremem i owocami 122

Jeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i

VioletoweKucharzenie
Jak upiec idealną bezę Pavlovą 124

mojprzepisna.pl | Jak upiec idealną bezę Pavlovą Kilka wskazówek, które ja wykorzystuje podczas pieczenia bezy Pavlova, może i wam się przydadzą. Ponoć Pavlova zawsze pęka, więc nie

moj przepis na