ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:54/75)

Czekoladowe muffinki "Choinki" 160

łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 134

Za oknem szaro i  smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie

potrawyregionalne
Wafel z bezą i orzechami, andrut przekładany 144

Powoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się

Apetyczna babeczka
Ciastka Słoneczka 184

Jakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 223

wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka(...)Ubijać przez kilka minut. Masa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Cukier puder połączyć z mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem

maniapieczenia
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 203

ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru(...)powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy do ubitych białek wiórki kokosowe. Całość mieszam łyżką. Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką przekładamy masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formujemy bezowe krążki z dziurką w środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosanki - najlepsze! 199

Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone

maniapieczenia
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 139

oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując(...)jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie

Mała Cukierenka
MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 95

grubym dnie. Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny. Dodajemy masło ewentualnie cynamon i jeśli nasze jabłka są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić (jednak nie zbyt dużo ponieważ ciasto i beza są słodkie). Chwilę gotujemy, tak by jabłka lekko zmiękły. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce – jest to bardzo ważne,aby nasza beza wyszła(...)ziemniaczaną i sok z cytryny i ubijamy jeszcze chwilę. Do podpieczonych kruchych babeczek nakładamy nadzienie jabłkowe (ważne żeby było ciepłe). Na wierzchu każdej babeczki kładziemy 2-3 maliny. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na każdą babeczkę dość dużą porcję bezy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub do momentu kiedy nasza beza będzie krucha. Smacznego:) Artykuł

PatiGotuje
Najlepsze serniki 206

Lubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pavlova z czereśniami, wodą różaną i pistacjami! 143

Ostatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów!  Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami? Dodatkowym plusem

Plate of Joy
Tarta sezamowa z lemon curd 161

jajka i dodajemy 2 żółtka (1 białko na razie odkładamy na bok) oraz cukier. Ucieramy jajka z cukrem,- następnie dodajemy do nich przesiane razem mąki i mieszamy na gładkie ciasto. Gdy wszystko się ładnie połączy powoli dodajemy sok z cytryn a na koniec skórkę. Mieszamy wszystko na gładki krem. Krem należy ogrzać w kąpieli wodnej aż zgęstnieje, musicie go nieustannie(...)można wylać na sezamowy spód i zapiec 10 min w temp. 180 stopni.   Tarta jest gotowa zaraz po wyjęciu z pieca. Polecam tę tartę z czekoladą lub posypką bezową. Smacznego

Kuba Gotuje
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5776

Następnie powoli wlewać olej i miksować ( w dalszym ciągu na niskich obrotach ). Wsypać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 15 minut(...)ziemniaczaną i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i  delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Nie mieszać do całkowitego połączenia, w bezie powinny zostać smugi czekolady ( wystarczy kilka ruchów szpatułką ). Masę bezową wyłożyć na przygotowaną formę - rozsmarować po całej powierzchni, zostawiając około 1 cm marginesu od brzegów blachy ( beza urośnie w piekarniku ). Piec około 1 godzinę w temperaturze 140°C, najlepiej

Opowieści z piekarnika
Bezy w polewie z gorzkiej czekolady 179

245g cukru 4-6 kostki gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE:  Naszykuj blachy i wyłóż je papierem do pieczenie ( u mnie to była jedna duża płaska blacha i zwykła blacha na ciasto ułożona na kratce do góry dnem i na to dałam papier do pieczenia) Do dużej miski ubij białka z solą do chwili, aż będzie sztywna. Stopniowo wsypuj cukier i miksuj(...)będzie sztywna- ona taka ma być) Przełóż piankę do woreczka z okrągłą końcówką (jeżeli nie masz to odetnij róg woreczka). Nastaw piekarnik na 120 stopni. Na przygotowane blachy wyciśnij bezowe guziczki. Włóż blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę, zmieniając blachy co 20 minut. Jeżeli z łatwością odchodzą od pergaminu i nabiorą jasnozłotej barwy to znaczy

Misz-masz by Domi
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 196

Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je i wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika. Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier(...)ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową.  Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy.  Smacznego :) P.S agrest którego używamy do tarty może być mrożony

Luźna Kuchnia