ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:58/75)

Ciasto Ponczowy Pląs 128

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs 😊 Bardzo delikatna serowa pianka na   szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone 😊 Spróbujcie… Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru(...)alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową:   500 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy

Domowe ciasta
Bezy migdałowe 115

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowy torcik z czereśniami 193

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
MUFFINY Z MALINĄ I KREMEM NA BAZIE BEZY SZWAJCARSKIEJ 157

zamrażam, ale tym razem postanowiłam skorzystać z sezonu malinowego i upiec muffiny udekorowane delikatnym kremem na bazie bezy szwajcarskiej (swiss meringue buttercream) zwieńczone maliną i miętą. Przepis na krem bezowy pochodzi ze strony moje wypieki. I to właśnie na tym przepisie zawsze się wzoruję. Autorką oryginalnego przepisu jest Marthy Stewart , tłumaczenie Pani Dorota . Babeczki są bardzo letnie i bardzo smaczne(...)ucieramy z cukrem do momentu rozpuszczenia kryształków i otrzymania puszystej masy. Dodajemy po kawałeczki miękkie masło. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy razem z ubitymi białkami. Całość ciasta dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy sypki kisiel. Mieszamy. Papilotki nadziewamy białym i różowym ciastem. Do środka wkładamy malinę. Pieczemy 40min w 160-180 o C. Przygotowanie

Słodki Zakątek
Bezowa tarta truskawkowa z migdałami i palonym masłem 216

rozmrożeniu zamrażalnika miałam spory zapas białek.  Część z nich powędrowało do granoli, a część została wykorzystana do tarty, którą znalazłam na blogu Peta Grey .   Tarta inna niż wszystkie, trochę bezowa, jakby z zakalcem, a jednak nie.  Niesamowita w smaku.  Cudownie zapada się do środa i jest niezwykle krucha, ale tak jak beza, a nie jak prawdziwa tarta.      Składniki(...)masę do formy do tarty (24 - 26 cm).  Na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałów. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni (z termoobiegiem).  Piec przez około godzinę, aż ciasto będzie sprężyste.  Wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić w formie. Tarta zapadnie się na środku

Sto kolorów kuchni
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 190

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 154

zdecydowanie przełamuje kruchość i ląduje między aksamitnymi warstwami kremu. Tam, gdzie kajmak otula orzechy i spływa powoli złączony dekadenckim uściskiem z czekoladowym ganache.  Chcę koniuszkiem języka zlizać ostatni bezowy okruch wtulony w krągłości warg wraz ze słodką kroplą kajmaku. Chcę.... A figa! A figa, to prawdziwa kurtyzana. Zmysłowa, uwodzicielska, kusząca, stworzona do tego, by grzeszyć w kuchni, eksperymentować(...)towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu   Na spód płat gotowego ciasta francuskiego (do tarty tatain można używać ciasta kruchego, jak i francuskiego - w tym wypadku, ze względu na lekko słony posmak, wybieram właśnie to drugie) 80 g masła 80 g cukru

KUCHARNIA
Kokosanki II 161

Po upieczeniu babki żółtkowej pozostało mi strasznie dużo białek, z których dziś upiekłam pyszne kokosanki. Przepis jest banalnie  prosty, jedynie podczas pieczenia trzeba uważać, gdyż

Ciasteczkowy Potwór
Krucha śliwka 181

lodówki na minimum godzinę lub jak się zmieści to do zamrażali (razem z formą oczywiście) – Chłodzenie jest konieczne, bo inaczej ciasto podczas pieczenia skurczy się. Po tym czasie ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika, piec 25 min. Spód ma być dobrze wypieczony, ale nie przesuszony. Upieczony spód ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Warstwa(...)ręcznik papierowy lub kratkę lub ściereczkę lub patelnię grillową (u mnie tak było) odsączyć z soku. Ostudzić, następnie schłodzić do temp. 20 st. lub niższej. Składniki na placek bezowy 3 białka 150 gr cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Blaszkę 38 na 25 cm ustawić do góry dnem, posmarować masłem (to konieczne, bo inaczej papier może się

moj przepis na
Brak tytułu 157

Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było.     Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,  odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie(...)związane z kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania.     Jednym z bardzo zaskakujący  i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe. Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy

kolorowotorcikowo
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 146

Byle nie czekoladowy!  Może...  bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła  140g cukru(...)Roztopioną czekoladę krótko mieszamy, aż jej konsystencja stanie się jednorodna i dodajemy ją do przygotowanej masy żółtkowej, ciągle mieszając. Na końcu łączymy z pianą z białek. Tortownicę przed przełożeniem ciasta przepłukujemy gorącą wodą i delikatnie natłuszczamy. Pieczemy w temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z  tego  przepisu

Moje Pyszne Siódme Niebo
Tarta z rabarbarem i bezą 127

tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru  5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki(...)powinno być żadnych grudek cukru. Piekarnik rozgrzać do 130 ° C z termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić.  Smacznego

maniapieczenia
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7365

się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego   Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo(...)czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku mam zamiar wypróbować taką właśnie sałatkę warstwową. Sałatka warstwowa I nie będę taka – będzie coś na słodko. Przecudne bezowe gniazdka z bitą śmietaną. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną

Mama z miasta
Bezy migdałowe 115

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze

Cztery Fajery
Wielkanocny wianek bezowy z owocami 134

Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje

Wanilia i Kardamon