piany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka, skorzystajcie z poniższych przepisów: Faworki na piwie N ajlepsze ciastka z dziurką
mojewypiekiinietylkociast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.Białka ubijamy na sztywno(...)pieczenia.Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!Smacznego
Ostra na SłodkoBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
Wiszniówkaciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę(...)koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać. Beza: W misie miksera ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Beza powinna być chrupiąca i sztywna, nie gumowa
Słodka Strefarazem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-(Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-)Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator.Składniki:- 6 białek- 300g drobnego cukru trzcinowego(...)łyżce dodajemy cukier, po każdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła.By uzyskać małe beziki najlepiej nałożyć masę do woreczka z wyciętym narożnikiem i przełożoną przez niego końcówką do dekoracji tortów
Smaczne Zdrowekaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka(...)bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską
Kulinarne przygody GatityKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i Kardamonsobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie(...)doskonałego przepisu na ciasteczka do kawy? W „Wypiekach” znajdziecie wiele pysznych różności począwszy od muffinek z colą, babeczek czekoladowych z malinami, rożków francuskich i pierniczków aż do snickersa czy bezowych serduszek. Jeśli pragniecie skosztować czegoś bardziej wyszukanego to może skusicie się na tirami su z białą czekoladą i malinami albo brownie truskawkowe z bezą. A może marzy wam się pyszny
TetiisheriOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj zapraszam Was do przygotowania przekładańca, czyli ciasta na spodzie biszkoptowym, z kremem budyniowym, warstwą wiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)rozpuszczenia się cukru. Na sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Masę delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć ponownie papierem i rozsmarować masę bezową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 195ºC, a następnie 25 minut w 165ºC. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zabrać się za krem budyniowy: w garnku zagotować
Ugotowaćpalec, dość mocno. Ale przejdźmy do tematu, tematu słodkości :). Bo co jak co, ale słodycze najbardziej poprawiają mi humor! :) Myślę, że większość z nas tak ma. Robiłam ostatnio tort bezowy (pierwszy raz w życiu!), byłam przeszczęśliwa jak okazało się że wyszedł :). Zostały mi żółtka, a że nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłam, że muszę coś z nich zrobić. Padło na babkę(...)wanilii, skórkę z pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę, potem stopniowo dodać po jednym żółtku, cały czas ucierając maślaną masę. Następnie dodać stopniowo mąkę na przemian ze śmietanką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na babę. Piec ok 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego
TrufelkowoCzasem zostają nam białka, z których możemy przygotować prosty deser, który będziemy mogli spałaszować samodzielnie lub dodać jako dodatek do deserów. Składniki: 4 białka 250 g
Z Majeczką w kuchniPowoli w mojej kuchni zaczynają pojawiać się świąteczne klimaty. A to za sprawą tego, że szykuję już dla Was pachnące świętami przepisy :) Jeśli mi się uda
My simple kitchenNie wiem czy beza to dobry deser na lipiec, ale jak się ma ochotę na Pavlovą to jak mawia moja koleżanka: "kto bogatemu zabroni"
Moje Małe CzarowanieT radycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby
Food Square