ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:39/75)

Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 149

nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto(...)bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można

Fitsweet.me
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 180

nadzieniem oraz chrupiącą bezową pinką na orzechowym, kruchym spodzie. Brzmi jak bajka, tylko co robić, aby ta bajka zakończyła się happy endem, a kruche było kruche i cudownie rozpływało się w ustach? Poniżej znajdziecie 10 sprawdzonych rad, które mam nadzieję Wam w tym pomogą. 1) Złote proporcje mąki do tłuszczu i cukru na klasyczne kruche ciasto(...)bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Kruchy spód: 1) Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelnie, wystudzić i zmielić za pomocą blendera kielichowego na piasek. 2) Do przesianej mąki dodać zmielone orzechy włoskie, pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można

Fitsweet.me
Szarlotka 148

jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku,bo do tej pory robiłam ją na oko, trzeba spisać, opracować tryb postępowania co do tej warstwy* 6. Na tarce zetrzyj resztę ciasta 7.Piecz je około 45-60 minut

U Fiolki
Szarlotka 117

jabłka. *jeśli Ci się nudzi zmiksuj 4-5 białek z cukrem pudrem i zrób warstwę bezową, ale o tym w innym odcinku,bo do tej pory robiłam ją na oko, trzeba spisać, opracować tryb postępowania co do tej warstwy* 6. Na tarce zetrzyj resztę ciasta 7.Piecz je około 45-60 minut

Fiolka w kuchni
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 192

kiedyś Pavlovą z mojego przepisu… to ten jest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się

moj przepis na
Tort Paganini. 195

przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini:  na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru

Rozpustne gotowanie
Malinowa chmurka 1138

ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej

Domowa cukiernia Ewy
Truskawkowa chmurka 181

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować lub wycisnąć wzory tylką na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Wykonanie - Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić w lodówce, najlepiej

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z wiśniami 188

dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z kwiatami czarnego bzu 191

Torcik bzowy ...  Nie, nie zabrakło literki. Bzowy - nie bezowy. :) Bo z czarnym bzem. :) Mało zgrabny, mało urodziwy - naturalny i piękny! Taki ma być! Bo to jego urok ...  Można go również pieszczotliwie nazwać naleśnikiem - jak kto woli ...  Najważniejsze, że jest mój, mojego pomysłu. I jedyny taki, bo nie znalazłam nigdzie podobnego przepisu.  To powoduje, że jestem(...)oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób.  I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik . Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt.  Potrzebujemy dwie warstwy.  Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej.  Składniki: 4 duże kwiaty (główki

Garniec Magalie
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 153

Czary-gary w kuchni - Babka dyniowa   Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido   Lidia Wesołowska - Bułka z dynią Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami

Grunt to przepis!
Ciasteczka Klawisze 248

Ciasteczka jak klawisze fortepianu, idealnie prostokątne, idealnie maślane, o idealnie kruchej i słodkiej glazurze bezowej. Dosłownie rozpływają się w ustach. Prawdziwy rarytas do popołudniowej kawy. Składniki na ok. 40 sztuk Ciasto: – 350 g mąki pszennej – 200 g masła – 50 g cukru pudru – 1 cukier wanilinowy – 2 żółtka Lukier

To co kocham
Jabłecznik z masą z jabłek i kisielu 125

Ciasto – pyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na

Kuchnia Pokoleń
BABKA ŻÓŁTKOWA 166

Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce lekkości, zamieniając jedno żółtko całym jajkiem. Babka zdecydowanie zyskała(...)pulchności, ale też i na smaku. Nie była już tak zbita, jak ta w wersji poprzedniej, ciasto było zdecydowanie luźniejsze. Jedna i druga wersja jest pyszna i wilgotna, choć jak dla mnie ta nowsza wersja, jest smaczniejsza. Piekłam w niedużej silikonowej formie, mogłaby być większa..., nie przewidziałam, że aż tak wyrośnie... ale dało radę... Składniki: - 6 żółtek - 1 całe jajko

Smaczne Zdrowe
CIASTO "PLEŚNIAK" 186

nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki pszennej * 5 żółtek * pół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo

Zrób to smacznie
Malinowa chmurka 168

Formę o wymiarach 23x33 cm, odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w tem. Ok 140*C przez godzinę, beza powinna być krucha. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny

Idę coś wszamać