ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:32/67)

Chrusty 178

przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i ekstrakt. Wszystko ze sobą mieszamy.Blat obsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto. Gotowe bijemy wałkiem. Bijemy aż będziemy mieli dość. Zawijamy w ścierkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Ciasto dzielimy na 4 kawałki - nie używane pozostawiamy pod przykryciem w ścierce, wałkujemy bardzo cienkie płaty. Im cieńsze tym lepiej. Kroimy(...)prostokąty radełkiem albo nożem, a po środku nacinamy dziurkę przez którą przekładamy jeden z końców ciasta.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu - około 160-170`C - ja smażę na oleju rzepakowym, w rondelku albo frytkownicy, tak aby tłuszcz zakrywał wrzuconego faworka. Na końcu obsypujemy grubo cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka trójkolorowa 241

szklanki oleju (dałam  4 łyżki)6 jajek1 niepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła(...)składników. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z całością.Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakaa, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką.Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placuszki serowe 153

rozpływają się w ustach, a swoją puszystość i lekkość zawdzięczają ubitej pianie z białek.  Można podawać je z dowolnymi dodatkami, ale ja najchętniej wcinam je prosto z patelni :) bez umiaru :) Dziś zapraszam na placuszki serowe, a jutro na aromatyczne powidła śliwkowe :) Składniki: 1/2 kg zwartego twarogu (najlepiej krojonego z bloku)5 średnich jajek lub 4 duże2 czubate łyżki(...)Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładać ciasto łyżką i delikatnie je rozprowadzić (1 łyżka kopiasta = 1 placuszek). Smażyć na średniej mocy palnika na rumiano :) Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Zajadać natychmiast

Delicious Titbits
Pancakes z malinami 195

Mam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają

Niezły Młynek
Tartaletki krówkowe z orzechami 620

pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechamiSkładniki:ciasto 100g mąki pszennej50g masła25g cukru pudru1 żółtkoszczypta soli1(...)łyżeczka mąki pszennej100g prażonych orzechów ziemnych Wykonanie:- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić- 2/3 krówek pokruszyć, dodać

Smakołyki Bereniki
Drobne wyjaśnienie. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. 256

powtórzy.A tymczasem zapraszam na pyszne ciasto. Lekkie, delikatne i musowe, które pachnie wanilią i kawą. SERNIK BEZ SERA KAWOWO-WANILIOWY. (zmiany - smak kawy i wanilii oraz proporcji niektórych składników - pomysł autorski.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto:   2 szklanki mąki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia(...)waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką,  aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam.  Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 182

Danie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno.       Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem  do śniadania

IzaGotuje
Kruche rogaliki drożdżowe 188

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas. Poniższy przepis na rogaliki dostałam bardzo dawno temu, kiedy chodziłam jeszcze do szkoły. Piekłam je na różne sposoby: nadziewane owocami, marmoladą, a nawet kawałkami czekolady. Przygotowuje się je szybko i prosto(...)dokładnie i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mleka, przesianą mąkę i sól. Lekko zagnieść. Dodać kawałki margaryny i przesiekać nożem aż ciasto połączy się. Kiedy będzie już tworzyło w miarę zwartą bryłę, w której będą widoczne drobinki tłuszczu, zagnieść w kulkę. Starać się jak najmniej zagniatać rękami, żeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki czeskie 191

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich

Kuchnia domowa Ani
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 196

Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Składniki: szklanka mąki 4 jajka 3 łyżki cukru szczypta cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy(...)białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego

prawdziwe jedzenie
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką bez żelatyny 262

Propozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1

MarcinChef
Sałatka brokułowa z boczkiem i pestkami 478

I znowu sałatka, w moim domu robi się je dość często. Większości wam nie pokazuję bo być może je znacie. Chociaż lubię eksperymentować nawet z najbardziej

Niezły Młynek
Rogale marcińskie 265

białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szk cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów Kresto  70 g figi suszone 70 g daktyli (bez pestek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka(...)Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne  masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić  na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt

Ala piecze i gotuje
Babka cytrynowa 741

mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja bez niej. Babka cytrynowaSkładniki:25dag mąki pszennej 4 jajka25dag masła lub margaryny 20dag cukru pudru1 duża cytryna1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli Wykonanie:- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- masło, oddzielone(...)proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się obu struktur (masy i piany)- formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto do 2/3 wysokości formy, wyrównać i piec przez 40-45 minut w 180-190 stopniach, sprawdzając

Smakołyki Bereniki
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 182

puch. Dodaj kakao i budyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj(...)Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie

CoolinarniePL
FIT batoniki owsiane z bakaliami 237

Batoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne! ;)Jak najbardziej można dosłodzić cukrem, miodem bądź innym słodzikiem- tak, żeby były jeszcze słodsze, bo w tej wersji słodycz nadają tylko bakalie. Idealne do pracy- jako przekąska(...)smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta powinna być nie za rzadka

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto drożdżowe 186

Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe bez mleka - proste i szybkie w przygotowaniu.  Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.   Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody  pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy(...)masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta. Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy

prawdziwe jedzenie