ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:37/67)

BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 225

Bezglutenowe!Niesamowicie delikatne , puszyste i lekkie!Smażone bez tłuszczu …. z dodatkiem jabłek i płatków owsianych są fantastycznym pomysłem na zdrowe i lekkie śniadanie.Wspomagają

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 227

migdałów Piątnica,70 g suszonych daktyli bez pestek70 g suszonych fig, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,2 białka,4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali,1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier),posiekane orzeszki arachidowe. Ciasto:Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka(...)mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, pozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny.Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy

Aga w kuchni
Paruchy z truskawkami 216

Pyszne danie z mojego dzieciństwa. Mama robiła nam takie bułeczki na parze z różnymi owocami, największym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je

Monia miesza i gotuje
Tarta bez formy z serem bekonem i cebulą 280

Na podstawie przepisu z książki "Pie" Angeli Boggiano.Prosta w wykonaniu i bardzo smacznaskładniki: (dla 4 osób)500 g gotowego ciasta francuskiegoroztrzepane jajko do posmarowanianadzienie :ok. 1/2

Stare Gary
1493.Afrodyta 255

pieczenia i śnieżkę firmy Wodzisław..Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej(...)cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki i proszek do pieczenia i miksować na najniższych obrotach.Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego  do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.Galaretki rozpuścić w pół litra gorącej wody i odstawić do wystudzenia

Moje domowe kucharzenie
SZARE KLUSKI, CZYLI KLUCHY Z PYRÓW 245

podlewam kluski podsmażając je, wodą od gotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich to nie byłoby takie samo danie. Więc nie jest aż tak źle z tą kalorycznością... tak się przynajmniej pocieszam... :-) Składniki: - 1800g obranych ziemniaków(...)dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody

Smaczne Zdrowe
Tort makowy z kremem jajecznym 408

jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku(...)Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową

Poezja smaku
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 168

glutenowego produktu, w tym także orkiszu. Natomiast w pozostałych przypadkach kwestia jest indywidualna - niektórzy znacznie lepiej tolerują gluten z orkiszu niż ze zwykłej pszenicy ---> większą zawartością tłuszczu - dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych ---> wg mnie lepszym smakiem - lekkim, przyjemnym, orzechowym Komu zaleca się mąkę orkiszową? Szczególnie osobom zmęczonym, wyczerpanym w celu wzmocnienia poprawienia wydolności organizmu.   Nadaje się także(...)osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością

Powiedz dietom nie
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 162

pewno 😹).  Starałam się, by kokosowa wersja powstała z możliwe najzdrowszych, najbardziej naturalnych składników, ograniczając przy tym ilość cukru i tłuszczu.  Ostatecznie wyszło ciut za mało słodkie, dlatego wielbicielom słodkości radzę dodać go więcej.  Niemniej jednak ciasto świetnie będzie się prezentować podane z płynnym miodem lub roztopioną białą czekoladą ( w wersji mniej fit  😋). Ja miałam do dyspozycji(...)cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto.  Gdy już będzie gotowe wylepiamy nim dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 23 cm. (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia).   na jaglaną masę  100 g kaszy jaglanej 150 g płatków jaglanych 3 białka  50 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, można użyć zwykłego lub roślinnego

Kuchnia Ellie
Smażone ciasteczka 156

Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 45 min do lodówki.Schłodzone ciasto dość cienko(...)wykrawać ciasteczka.Do garnka o szerokim dnie wlać oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić przy pomocy kawałka ciasta), wrzucać ciasteczka porcjami  (ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z migdałami, pistacjami, piankami marshmallow i karmelem 126

Składniki:100 g całych migdałów bez skórki60 g pistacji150 g + 350 g cukru200 g śmietany kremówki350 g czekolady 70% kakao250 g masła5 jajek1 łyżka melasy210 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniasól40 g pianek marshmallowPrzygotowanie:Migdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy(...)soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone

Smakowity Blog Kulinarny
Pączki z marmoladą 1407

zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy  i kieliszek rumu. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, przykrywamy ściereczką  i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których  środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę(...)garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami 2794

Takie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam

Kulinarne Przeboje
Cynamonowe bułeczki z lukrem 139

ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 30×40 cm). Wierzch posmarować mlekiem. W miseczce wymieszać składniki na nadzienie i posypać nimi całą powierzchnię ciasta. Zrolować i pokroić

Pink Envelope
W czym piec ciasto ??? 229

stopniom.  Bezpieczniej jest piec bez termoobiegu chyba, że chcemy upiec jednocześnie dwa blaty ciasta wtedy jest to bardzo przydatna opcja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe  160-180  stopni przez  15 do 50 minut.  Ciasta kruche 180-200 stopni  przez(...)stopni przez 20-30 minut. Pierniki pieczemy w 150-160 stopniach  przez ok.45-60 minut. Ciasto francuskie pieczemy przez 15 do 30 minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj większość pań domu już nie używa tego sprzętu ale można go jeszcze kupić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia