kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- mąka pszenna-tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE(...)stolnice wsypujemy niecałą mąkę (zostawiając około 100 g). Na środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały
Wypisz WymalujSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne ZdroweTo puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto
głodny alergikposiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba.Otr(...)Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę. Otręby są przeznaczone do bezpośredniego spożycia..jako dodatek do musli, jogurtów itp...ale jak widać na załączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby
Moje domowe kucharzenieprzepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzinki. I dobrze, bo mogłam go zrobić bez stresu ze względu na znacznie większą liczbę chętnych do testowania.. U mnie musiałabym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyśmy radę…. Sernik wyszedł(...)wiaderko dodałam 1 kostkę sera półtłustego, który tylko zblendowałam dlatego ciasto nie jest idealnie gładkie ) 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie
UgotujmyTo.plDzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i OliwaPrzetestowałam mikser z Lidla i chcę się podzielić z Wami swoją opinią. Na pierwszy rzut oka materiał z którego wykonany jest mikser budzi wiele
IzaGotujeLubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły MłynekImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix
głodny alergik"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję
W kuchni Karmel-itkiMama podzieliła na dwie części. Tę trochę większą wyłożyła na posmarowaną tłuszczem blachę. Jako, że ciasto jest niezwykle wilgotne i lepkie, wymagało to duchowego wsparcia średniego wnuczka, czyli mojego Synuszaka. Mniejszą część ciasta Mama włożyła do zamrażalnika. Na to w blasze, "podziugane" widelcem bądź wykałaczką wykładamy ulubione owoce (ciasto można przygotowywać z różnymi owocami) . W tym konkretnym wypadku Mama ułożyła(...)jako tradycyjna szarlotka, ciasto ze śliwką czy morelami. Miałam zamiar niedługo je zrobić by zebrać dokumentację zdjęciową do wpisu. Fantastycznie się złożyło, że Mama postanowiła nam je upiec. Cudownie mi się z Mamą robiło to ciasto. Można było w spokoju porozmawiać. No i w końcu mogłam robić zdjęcia w tych momentach w których chciałam (bez mycia rąk sto razy
Kuchnia po mojemunaturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast(...)tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku. Nie zabielajmy barszczu – śmietana to zbędne kalorie i tłuszcze nasycone. Nie przesadzajmy z ilością uszek do zupy – trzy, cztery to wystarczająca ilość Pamiętajmy, że na stole mamy aż 12 potraw, dlatego nakładajmy na talerz
Powiedz dietom niesoli40 g drożdży120 g stopionego masła1/2 szklanki ciepłego mlekaNadzienie:6 większych jabłek4 łyżki cukruodrobina wodycukier waniliowy1 łyżka soku z cytrynyBudyń:2 budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru500 ml mleka2 jajka100 g masłaWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiewamy do dużej miski.Drożdże rozdrabniamy do miseczki, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie(...)białek. Żółtka dodać do budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 45 - 50 minut.Smacznego
Moje pyszne gotowaniechleb upieczony wg przepisu Dany z Leśnego Zakątka. W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie(...)garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam czosnku niedźwiedziego)przygotowanieSkładniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut.Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12
Stare Garysmaku. Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie(...)znikają... Z podanej ilości składników otrzymacie 32 ciasteczka. Jedno ( 11g ) to 37,9kcal w tym 1,3g białka , 1,4g tłuszczu oraz 4,9g węglowodanów . Wartość energetyczna na 100g to 344,5kcal w tym 11,8g białka , 12,7g tłuszczu oraz 44,8g węglowodanów . SKŁADNIKI: 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 50g płatków owsianych górskich 25g otrębów pszennych 1 duże
peanutbuttermonster