ciasto bez tłuszczu - 1000 przepisów (strona:44/67)

Ma'amoul - z kuchni emigranta... 141

wyrobić ciasto. Dodać wodę różaną (lub pomarańczową) i  stopniowo dodawać 1/4 szklanki wody,  nadal wyrabiając. Kiedy ciasto będzie już gładkie i lśniące odstawić na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Daktyle pokroić w niewielką kostkę i poddusić na maśle, do czasu aż będą bardzo miękkie,a ich konsystencja zacznie przypominać pastę. Z wyjętego z lodówki ciasta formować kulki(...)kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę i pociąć na niewielkie prostokąty. Trzecia metoda przypomina robienie polskich pierogów - z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, napełniamy nadzieniem i sklejamy tak jak bardzo małe pierogi. Piec na nasmarowanej tłuszczem blasze ok. 20-30 minut (aż nabiorą złotego koloru), w piekarniku nagrzanym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leniwa Frittata 141

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 188

konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb(...)pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez

Ze smakiem i z pasją
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 177

tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180oC   | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej(...)łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi lekko zbrązowieją. Przełożyć na druciany ruszt do całkowitego wystygnięcia.95oC przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić. W jednej

coolinarnastrefa.blogspot.com
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 212

pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia.  PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek 5-6 dużych cebul ciasto (można zmniejszyć ilość): 2 puszki jasnego(...)wyłączam, pozostawiam do wystudzenia. Z piwa, mąki, jajek przyrządzam ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego, dość gęstego i treściwego. Doprawiam solą, pieprzem i mieloną paprką, po czym pozostawiam na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzewam olej (w garnku czy też we frytkownicy), musi być bardzo gorący. Każdą pieczarkę zanurzam w cieście, dokładnie obtaczam, a następnie wrzucam na gorący olej. Smażę pieczarki

W kuchni Karmel-itki
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 184

masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej(...)ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pączki na białkach 242

wypróbowanie pączków ..oczywiście tylko z białek..przepis podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo zostały mi 3 białka...i zrobiłam mini pączki..wykrawane malutką szklaneczką..i bez nadzienia...Pączki z dodatkiem samych białek to dobry sposób na wykorzystanie żółtek.....polecam wypróbować..pączusie były pyszne..Przepis cytuję za autorką[ Dorotka zrobiła duże pączki]...który można samemu dostosować(...)uzyskania płynnej konsystencji. Dolać mleko, krótko wymieszać. Dodać olej, sól, 250 g mąki, krótko wyrobić ciasto na jednolite ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Dodać resztę (45 g ) mąki, jeszcze raz, ręką, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, lekko je w niej obtoczyć. Podzielić na 8 równych kawałków

Moje domowe kucharzenie
Babka Panettone, czyli włoska babka drożdżowa 277

margaryny 250 ml mleka 5 dkg drożdży (+ 1 łyżeczka soli + 1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 6 żółtek 25 ml rumu lub spirytusu ½ olejku rumowego lub pomarańczowego 100g migdałów (najlepiej bez skórki) 200g rodzynek (+ ok. 2 łyżki mąki) 100ml rumu lub wódki 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier: ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier(...)tego celu używam widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną skórkę z pomarańczy, migdały (można zostawić kilka sztuk na górę) i rodzynki, które wcześniej osuszamy z alkoholu i przesypujemy mąką. Ciasto jeszcze raz mieszamy z bakaliami, a następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy by podwoiło swoją

Smakowy Raj
Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 323

  Truskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie

Aga w kuchni
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 151

Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Odchudzanie dietą – na czym to polega? Część II 150

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

IzaGotuje
Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym 696

bardzo smaczne Tłuszcz jaki wykorzystałam do przygotowania ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Czemu akurat olej rzepakowy? Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam olej rzepakowy. Składniki na ciasto: 1 i ½  szklanki(...)ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 127

Witajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 279

kapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- mąka pszenna-tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE(...)stolnice wsypujemy niecałą mąkę (zostawiając około 100 g). Na środku robimy dołek. Jeśli drożdże ruszyły, dosypujemy sól, wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały

Wypisz Wymaluj
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 332

   Serniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u

Smaczne Zdrowe