Wyszły pyszne, mięciutkie i co najważniejsze lekkie - można zjeść ich kilka i nadal czuć się lekko. Po upieczeniu wystarczy cukier puder ale oczywiście można przygotować lukier. Zapraszam na Pączusie bez drożdży!"Składniki:2 jajka1,2 szklanki mlekałyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejekstrakt waniliowy2 łyczki cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko(...)pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę, tworząc niewielkie kulki i wrzucamy na tłuszcz rozgrzany do 170`C - nie większej.Smażymy z każdej strony do złotego koloru.Wyjmujemy na papierowy ręcznik a następnie posypujemy
Słodkie Przyjemnościsię fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo(...)mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie
bastalenaprostokąt, który składamy w kopertę (lub w cokolwiek) i porządnie ubijamy wałkiem. Robimy tak przynajmniej dwa, trzy razy. Następnie wałkujemy ciasto partiami, staramy się uformować prostokąt, podsypujemy przy tym jak najmniejszą ilością mąki. Powinno być raczej cienkie, ale bez przesady (niestety to już kwestia wyczucia).4. Ostrym nożem lub innym narzędziem spełniającym podobne funkcje wykrawamy prostokąty - krótszy(...)powstałą dziurkę.5. Smażymy krótko na rozgrzanym smalcu (od razu po wrzuceniu powinny wypływać na wierzch), chwilkę z każdej strony. Wyciągamy na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.6. Kiedy faworki wystygną posypujemy cukrem pudrem i cieszymy się smakiem dzieciństwa
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio wszystko co słodkie znika tak szybko, jak szybko się pojawi...Z racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki,
Smaczne Zdrowesól i nasiona i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto nakryć folią i zostawić na 60 – 90 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. keksówki wysmarować cienko tłuszczem (np. olejem) i posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia(...)obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu z foremek chleb popukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos. Gdy tak nie będzie, włożyć chleb bez foremek jeszcze na kilka minut do piekarnika. Chleb studzić na kratce. A na koniec przesyłam trochę słoneczka - zdjęcie sprzed dwóch tygodni
Posadzone i zjedzoneśmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką , aby nasz placek łatwo z niego wyciągnąć). Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty(...)śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli
Słodkie okruszkizmywarki i samo się wszystko umyjejest bezpieczna, ponieważ nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich Przetestowałam patelnię wszechstronnie, smażąc bez tłuszczu i na tłuszczu, dusząc warzywa, oraz mięso, smażąc w głębokim tłuszczu i przypiekając pyszne grzanki. Patelnia w każdej sytuacji spisała się na medal. Byłam zaskoczona, że nic nie przywiera do dna smażąc omlet(...)warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu. Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini
Mia Cucina Sofietaskładniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Nadzienie :1,5 kg jabłek letnich, np papierówekcukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)szczypta cynamonuodrobina wodyJabłka obrać, pokroić. Do rondelka wlać odrobinę wody na dno, wrzucić jabłka - dusić aż się prawie rozpadną.Dodać cukier i cynamon - gotować dalej - teraz bez przykrycia.Gdy jabłka nieco(...)odparują i zgęstnieją - są gotowe.Jabłkami przekładać naleśniki.Do smażenia:1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mitłyżka mioduNa patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron.Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę
kolorowotorcikowonich żadnych "E", konserwantów, chemii, niezdrowych tłuszczów trans czy masy cukru.Zawierają zdrowy dla jelit błonnik, wiele witamin i minerałów. Sycą na długo, są mega słodkie.Dodatkowo miód i żurawina wspomagają naszą odporność.Składniki:1 szkl. płatków owsianych1/2 szkl. otrąb (u mnie mieszanka żytnich, orkiszowych, pszennych)1/2 szkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża(...)miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem do pieczenia, wiążemy wstążeczką i zabieramy ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnie :)Batoniki fitness na INSTAGRAMIE
Czarnawisienkaprzez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą
prawdziwe jedzenieCzasem najzwyczajniej w świecie mamy ochotę na placki. Wydaje mi się, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego smaku, zawierają też dużo tłuszczu. tego się nie da uniknąć. Jako zamiennik wymyśliłam placki warzywne, do których nie używamy mąki, a smażymy je na znikomej ilości oleju. Zachęcam Was do spróbowania, poszukiwania smaków i kombinowania. Smacznie(...)rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa stężała. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy kilka "kropel" oleju i smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu, by się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Dla mnie te placuszki same w sobie są pyszne i mogę je jeść bez żadnych dodatków, jednak
Taste Of My Dayformę tłuszczem , tylko przed pierwszym użyciem . Ciasto szybciej się w niej piecze i można ją używać w temperaturre -40°C do +240°C. Nie ma się czego bać, jest rewelacyjna i można ją wykorzystywać zarówno w lodówce i zamrażarce Ja bardzo się bałam , użyć pierwszej formy silikonowej, myślałam że forma mi się stopi, a ciasta będą(...)miały brzydki zapach gumy. Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest. Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona. Odkąd spróbowałam swoich wypieków, w formach silikonowych nie wyobrażam sobie , bez nich mojej kuchni. Czy warto zakupić tą formę silikonową do pieczenia? Według mnie, taka forma jest lepsza
Kuchnia Danusiwierzchu i posiekanymi pistacjami. Warty uwagi i wypróbowania. To już ostatni przepis na Wielkanoc jaki dla Was przygotowałam. Teraz pora zorganizować święta rodzinie, coby zaprzeczyć powiedzeniu, że szewc bez butów chodzi. Życzymy Wam spokojnych, radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Składniki: 125 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej 30 g cukru kryształu szczypta soli 21 g świeżych drożdży(...)mleka. Zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy
Made By Mom And Sonprzykładamy do rozwałkowanego ciasta i małym nożykiem, lub czymś innym ostrym, wycinamy dookoła naszą czapeczkę. Następnie obrysowujemy kontur pompona i białego zakończenia czapeczki.Ja pompon odkroiłam od całości, aby swobodnie dyndał.Następnie przekładam taką czapeczkę na formę wyłożoną papierem.Na czapeczkę u góry nakładam odrobinę dżemy i rozsmarowuję go. Na uszek czapeczki (pompon i zakończenie) nakładam odrobinę bezy. Ja to robiłam przy(...)można również małą łyżeczką.Czapeczek robimy, tyle na ile wystarczy nam składników.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.*Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł dżem, ale delikatnie, żeby ich nie połamać.Może
Moje pyszne gotowanie