szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam
W kuchni Karmel-itkiStarszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka
Moje domowe kucharzeniewykorzystać większą ilość składników. Sernik chałwowy bez pieczeniaSkładniki:masa serowa 10 okrągłych biszkoptów0,5 szklanki śmietanki 30%0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego250g chałwy waniliowej4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny0,5 szklanki wodypolewa chałwowa 150ml śmietanki 30%200g chałwy waniliowejtłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód(...)schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po kawałku sernika.Sernik jest w smaku bardzo kremowy, mocno chałwowy, ale nie pozostawia na języku uczucia przesłodzenia. Dla mnie, wielbicielki ciast bez pieczenia, sernik chałwowy zajął bardzo wysoką pozycję i na pewno będę do niego wracać
Smakołyki Berenikiwiele osób żyje w przekonaniu, że to naprawdę pyszna i zdrowa przekąska. A tak nie jest. Ludzie! Czytajcie etykiety! Takie pozornie dietetyczne ciasteczka składają się przede wszystkim z cukru, tłuszczów roślinnych utwardzonych, mąki pszennej, substancji konserwujących i całej listy dodatków "E". Płatki owsiane stanowią często ok. 20% składu, co stanowi dramatycznie niski odsetek. Jeszcze ciekawiej robi się, kiedy nasze cudowne(...)łyżka miodu siemię lniane sezam cynamon imbir gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Banana rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy miód, płatki owsiane, sezam i siemię lniane Resztę składników dodajemy według uznania Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników Formujemy ciasteczka lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Pieczemy około 20 minut w 160° Muszę przyznać, że zapach wydobywający się z piekarnika
peanutbuttermonsterforemkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru(...)wiórki kokosowe, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy
Kolizje SmakówSokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie (wspomagają
IzaGotujeprzez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą
prawdziwe jedzenieciepłej wody tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody i wymieszać .Odstawić na kilka minut na bok.Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę z drożdżami.Wszystko dokładnie wymieszać łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w przykrytej misce na 30 minut
Moje domowe kucharzeniewypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko: 21,0 g Węglowodany: 76,2 g Tłuszcz: 51,5 g Słonecznik idealnie pasuje jako dodatek do ciast , karmelizowany następnie(...)Węglowodany: 52,2 g Tłuszcz: 1,3 g Pomidory konserwowe krojone 400 g BIOOAZA : Skład: pomidory kostki*, sok pomidorowy*, regulator kwasowości - kwas cytrynowy Gramatura: 400 g (po odsączeniu 280 g) Opakowanie: Puszka Kraj pochodzenia: Grecja Wartośc energetyczna: 81,21 kJ / 19,4 Kcal Białko: 1,16 g Tłuszcz: 0,32 g - w tym tłuszcze nasycone: 0 g Węglowodany
Różowa kuchniaOstatnio kupiłam zapas kokosu z nadzieją, że zrobię z nimi jakieś ciasto. Długo nie mogłam znaleźć czegoś co by pobudziło moje zapotrzebowanie na słodkie. Albo za
Smaczne Zdroweposmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto(...)piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem: Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle
Kuchcik gotujeświątecznym domu no i oczywiście czas planowania menu. Są potrawy na moim wigilijnym stole , których nie może zabraknąć- tz. dania sztandarowe, ale zawsze staram się przygotować coś nowego! Wigilia bez czerwonego barszczu! nie ma mowy! Zawsze podaje go z uszkami, więc pomyślałam, że w tym roku podam do wyboru PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Postanowiłam dziś zrobić próbę generalną(...)jednej z najlepszych gospodyń domu- jej potrawy długo zostają w pamięci wierzcie mi! Tak, więc... A to moje tegoroczne paszteciki wigilijne. Przepyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: 60 dag. mąki (ja używam z młyna może być tortowa), 25 dag. tłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany
Kuchnia Beatyolej, rozpuszczone drożdże wrzucamy do miski i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Jeżeli wody jest za mało to dolewamy tyle, aby ciasto miało pożądaną konsystencję.Gotowe ciasto posypujemy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy
charlotte gotujeziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek pietruszki1 łyżka klarowanego masła4 jajka300 ml śmietany 18%1 łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni(...)boczkiem - wyłożyć na ciasto.Jajka rozkłócić, dodać śmietanę i pokrojoną na drobno pietruszkę. Masę doprawiamy papryką i solą z pieprzem. Zalewamy masą śmietanową ciasto z farszem.Pieczemy przez ok 50-65 minut w temperaturze 175 C bez termoobiegu.Tartę podajemy posypana świeżą pietruszką. Idealnie pasuje dip czosnkowy :)Smacznego
Niezły Młynekopisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu(...)Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę dodaje się na sam koniec). Piegusek białkowy po upieczeniu posypałam cukrem pudrem z hibiskusa. Zerknijcie poniżej, gdzie znajdziecie wykaz moich Wielkanocnych wypieków: Babka marmurkowa bez tłuszczu Klasyczna Babka piaskowa Babeczki migdałowe na Wielkanoc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię