Będąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa(...)Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki
SMYKWKUCHNIgreckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 15-17 minut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy(...)patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum Plus – najbardziej wytrzymałą powłokę firmy Chemours. Powłoka ta gwarantuje gotowanie bez przywierania i możliwość używania metalowych łopatek bez ryzyka uszkodzenia powierzchni i zarysowania – potwierdzone testami. Powłoka Teflon™ Platinum Plus pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, a d zięki właściwościom nieprzywierającym gotowanie i smażenie jest jeszcze prostsze! Powłoki Teflon™ są w pełni bezpieczne
Ostra na Słodkocukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto wylałam masę. Resztę ciasta zostawiłam
W kuchni Karmel-itkipyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie(...)tarce (ja przekręcam 2x w maszynce do mięsa). Dodajemy jajko, przyprawy i masę mieszamy dokładnie. Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku
Walijskie Pichceniewypieku ( o tutaj :) ) przy okazji pokrótce przedstawię kolejny produkt firmy Primavika który miałam zaszczyt testować, a mianowicie masło orzechowe BEZ dodatku SOLI i CUKRU :)) Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru jest produktem wyjątkowo cennym pod wieloma względami. Same orzechy zawierają rekordowe ilości witaminy B3 (niacyny), która wpływa na przemiany metaboliczne w organizmie, obniża poziom cholesterolu(...)zawiera duże ilości białek – sportowcom, gdyż orzechy ziemne zawierają argininę (aminokwas), która zmniejsza uszkodzenia mięśni po wysiłku i jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, a także przyśpiesza spalanie tłuszczu – osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ orzechy ziemne mają niski indeks glikemiczny (IG 15). Składniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się jabłka a nie patelni, a placuszki mimo kilkuminutowego smażenia nie nabrały ciemno brązowego koloru. Utrzymanie w czystości jest banalnie proste, miękka(...)Teraz trochę informacji technicznych. Powierzchnia patelni wzmocniona jest cząsteczkami ceramicznymi, które gwarantują długą żywotność patelni, nieprzywierającą powierzchnię i odporną na niszczące działanie zmywarki oraz na zarysowania. Tu bez oporów możemy używać metalowych akcesoriów kuchennych, typu łopatki, trzepaczki czy inne. Dodatkowo tak jak już wspomniałam jest łatwa do czyszczenia po użyciu, ale również bezpieczna dla zdrowia i środowiska
Blondynka GotujeZawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu(...)samo dobre. Ciasteczka pieczmy około 7 minut lub do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach. Do dekoracji użyłam rozpuszczonej czekolady i białej polewy waniliowej (na bazie tłuszczu kokosowego – można kupić ją w Lidlu). Czekoladę i polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy nie są już gorące, ale ciągle są jeszcze płynne przekładamy je do małych woreczków i wyciskamy
CiastkozercyCiasto śliwkowe z kruszonką, coś bez czego w sezonie śliwkowe nie możemy się obejść i bardzo często je robimy :)Składniki:Ciasto- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 szklanki cukru- 250 g margaryny- 6 jajek- 2 łyżeczki cukru waniliowego- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaKruszonka- 150 g margaryny- 10 łyżek cukru- 8 łyżek mąki pszennejoraz(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę wyciągamy z lodówki i kruszymy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy
Zainspirowana w kuchnibyło że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku.. A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki? Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży(...)wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy".W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Wlać resztę mleka i gotowy rozczyn. Wyrobic, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć
Moje domowe kucharzenieWiększość z nas tak układa swój jadłospis, aby między śniadaniem a obiadem jeszcze coś przekąsić. Moja propozycja to owoc, serek ziarnisty lub jogurt. Proponuję tak skomponować
IzaGotujechodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron plus odrobina tłuszczu do gofrownicy Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej. Rozgrzej gofrownicę
Roślinna - blog wegańskiBez dodatku tłuszczu i cukru, na bazie pełnoziarnistej mąki :) Po otwarciu piekarnika od razu czuć zapach zbliżających się świąt :) Składniki: * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ok. 250g) * 1 całe jajko i 1 białko * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cynamonu * 2 goździki (rozgnieść) * 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku * 1 1/3 łyżki słodziku w proszku * 1 łyża(...)płaska łyżka słodziku w proszku * 1 1/2 łyżki mleka * 10 kropelek soku z cytryny Dodatkowo żurawina lub rodzynki :P Składniki na ciasteczka ze sobą wymieszać i zagnieść. Rozwałkować ciasto na ok. 1 cm grubość. Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minutek w 180 stopniach. Następnie przygotować lukier, łącząc ze sobą potrzebne
Zdrowie na języku :PKolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i
Niezły MłynekSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki(...)cukier puder)biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania:Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca tak jak w tym przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać
Słodka StronaKarnawał bez karnawałowych różyczek? Nie, no nie przejdzie! Kiedyś bardzo często robiłam je ze swoją mamą. Teraz to ja jestem mamą i robię je swoim pociechom. Idealnym pomocnikiem jest mój mąż, dzieciaki bardziej zainteresowane są układaniem wisienek na gotowych ciachach i wcinaniem jednej za drugą. A mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet kuchenny ;). Składniki(...)mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli
Malinowe Pocałunki